Η νέα κοσμική, γυναικεία και αντιφασιστική κυβέρνηση Σάντσεθ

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Η πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλιστών και Αριστεράς από το 1936 ανέλαβε σήμερα καθήκοντα στη Μαδρίτη, με την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών, χωρίς θρησκευτικά σύμβολα και με αντιφασιστικά μηνύματα από Αριστερούς και Σοσιαλιστές υπουργούς.

Η νέα κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ ανέλαβε σήμερα καθήκοντα αποτελώντας μια γυναικοκρατούμενη κυβέρνηση, οι 11 υπουργίνες και οι 11 υπουργοί υποσχέθηκαν στο σύνταγμα και δεν υπήρξαν θρησκευτικά σύμβολα στην τελετή, ενώ ο Πάμπλο Ιγκλέσιας και ο Αλμπέρτο Γκαρθόν έγραψαν και αυτή τη φορά ιστορία δίνοντας με τον τρόπο τους έναν αντιφασιστικό χαρακτήρα στην τελετή ανάληψης των αρμοδιοτήτων της κυβέρνησης.  

Ο Ιγκλέσιας και ο Γκαρθόν έδωσαν ένα σαφές αντιφασιστικό μήνυμα που συνδέεται άμεσα και με τους αγώνες των δημοκρατικών Ισπανών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Ιγκλέσιας και ο Γκαρθόν παρουσιάστηκαν χωρίς γραβάτα και με το κόκκινο τρίγωνο στο πέτο τους, το σύμβολο των κρατουμένων κομμουνιστών στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, για να αποδώσουν φόρο τιμής στους χιλιάδες Ισπανούς κομμουνιστές και αντιφασίστες που δολοφονήθηκαν στο Μαουτχάουζεν και τα άλλα στρατόπεδα εξόντωσης για να θέσουν μια πραγματικά κόκκινη γραμμή απέναντι στο Vox και στους άλλους νοσταλγούς του φρανκισμού.

Η νέα κυβέρνηση έχει 22 μέλη, 4 αντιπροέδρου και 18 υπουργούς, αποτελώντας τη δεύτερη πιο πολυάριθμη κυβέρνησης από τη μεταπολίτευση, ενώ η νέα υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο και Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ αναφέρθηκαν σε «συμβούλιο με υπουργίνες», αντικαθιστώντας την κλασσική φράση του «συμβουλίου υπουργών».  Η νέα υπουργός Εδαφικής Πολιτικής και Δημόσια Διοίκησης Καρολίνα Ντάριας αναφέρθηκε στην ανάληψη των καθηκόντων της στην ανάγκη της ιστορικής [αντιφασιστικής] μνήμης. Τα υπουργεία θα πλαισιωθούν από 27 γενικές γραμματείες.   

Ιγκλέσιας: Τα κινήματα των πλατειών απέδειξαν ότι «ναι», μπορούμε

Η αίσθηση ότι το κίνημα των πλατειών των Αγανακτισμένων δικαιώθηκε, γιατί κατάφερε να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στην χώρα, είναι σήμερα εμφανής σε ένα μεγάλο μέρος των πολιτών και κυρίως των νέων που ξεκίνησαν από την Πουέρτα Ντε Σολ και τις εκατοντάδες πλατείες της Ισπανίας για να αλλάξουν ριζικά τη χώρα και τις ζωές των ανθρώπων της.

«Ναι, μπορούμε. Ευχαριστούμε τα κοινωνικά κινήματα που υπερασπίστηκαν την τελευταία δεκαετία την κοινωνική δικαιοσύνη. Τα κοινωνικά κινήματα θα είστε το σημείο αναφοράς της αντιπροεδρίας των Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Μη σταματήσετε να μας κάνετε κριτική και να μας ασκείτε πιέσεις. Πρέπει να υπάρχει διάλογος, να μας θέτονται ερωτηματικά και μετά να ακούμε. Θα εργαστώ για να έχουμε μια δεκαετία δημοκρατικής συνταγματικότητας και να αποτελέσουμε άξονα αναφοράς της εφικτής ανάπτυξης στο πλαίσιο του ΟΗΕ», τόνισε ο Ιγκλέσιας αναφερόμενος στο σύνθημα των Αγανακτισμένων και του Podemos «ναι, μπορούμε», αμέσως μετά την παραλαβή του επίσημου υπουργικού χαρτοφύλακα από την α’ αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο.

«Είναι ειρωνικό ότι αυτή η τελετή πραγματοποιείται στο κτίριο που ήταν η παλιά έδρα του φασιστικού συνδικάτου», υπογράμμισε ο Ιγκλέσιας για να αναφερθεί με τα καλύτερα λόγια στον Σάντσεθ. «Είναι τιμή μας να εργαστούμε με τους συντρόφους του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε μια κυβέρνηση, που όπως είπε ο πρόεδρος της κυβέρνησης, θα έχει πολλές φωνές, αλλά θα στηρίζεται στις αρχές της συντροφικότητας και την ομαδική εργασία. Ευχαριστώ τον Σάντσεθ για τη γενναιοδωρία του και την οπτική του για μια πλουραλιστική κυβέρνηση», συμπλήρωσε ο νέος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιγκλέσιας.  

Γκαρθόν: «Ναι, μπορούμε να φτιάξουμε μια δικαιότερη Ισπανία»

«Σας ευχαριστούμε γιατί με τους αγώνες σας καταστήσατε δυνατό το σημερινό γεγονός, ευχαριστούμε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες υπηρεσίες. Θα τα δώσουμε όλα για να έχει αυτή η χώρα μια εξαιρετική πορεία. Αυτή η κυβέρνηση θα αποδείξει ότι «ναι», μπορούμε», τόνισε ο Γκαρθόν αναλαμβάνοντας το υπουργείο Κατανάλωσης.

«Ευχαριστούμε όσους αγωνίστηκαν για τις δημοκρατικές κατακτήσεις, τους επώνυμους και τους ανώνυμους, αυτούς που έκαναν θυσίες, όλους και όλες που αγωνίστηκαν για να διευρύνουμε τη δημοκρατία. Ευχαριστούμε όλα τα στελέχη της Αριστεράς, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τους εργαζόμενους αυτής της χώρας και αυτούς που υπερασπίζονται τις δημόσιες υπηρεσίες από τους χώρους εργασίας τους», υπογράμμισε ο Γκαρθόν.

«Αναλαμβάνω αυτή την ευθύνη με το όραμα ότι θα κάνουμε μια πολύ καλή δουλειά με τους εργαζόμενους του υπουργείου», συμπλήρωσε ο νέος υπουργός Κατανάλωσης της Αριστεράς, δηλώνοντας ότι «η υπεράσπιση των δημοσίων υπηρεσιών είναι αναγκαία για μια πιο δίκαιη κοινωνία, στόχος που θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε με αυτή την κυβέρνηση, με τη πεποίθηση ότι είναι δυνατόν να βελτιώσουμε τη ζωή των ανθρώπων και να αντιμετωπίσουμε τις αντιξοότητες με τις οποίες προσπαθούν να μας πείσουν ότι το μίσος εξαπλώνεται. Ερχόμαστε για να λύσουμε προβλήματα και από το υπουργείο Κατανάλωσης θα τα δώσουμε όλα για ένα λαμπρό μέλλον και όχι για τις σκοτεινές νύκτες που ήθελαν να μας οδηγήσουν. Με αυτή την κυβέρνηση θα αποδείξουμε ότι «ναι» μπορούμε», κατέληξε ο Γκαρθόν αναλαμβάνοντας το υπουργείο Κατανάλωσης.

Η πρώην υπουργός Μαρία Λουίσα Καρθέλο παρέδωσε τον επίσημο χαρτοφύλακα του υπουργείου Κατανάλωσης στον συντονιστή της Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρθόν.

Υπουργός Ισότητας Μοντέρο: Νέα Διεύθυνση Σεξουαλικής Διαφορετικότητας και ΛΟΑΤΚΙ

Η νέα υπουργός Ισότητας της Αριστεράς Ιρένε Μοντέρο ανακοίνωσε το διορισμό της αριστερής ακτιβίστριας των κινημάτων ΛΟΑΤΚΙ Μπότι Γκαρθία ως επικεφαλής της νέας Διεύθυνσης Σεξουαλικής Διαφορετικόητας και ΛΟΑΤΚΙ, γεγονός που πυροδότησε τις άμεσες αντιδράσεις της δεξιάς, της ακροδεξιάς, αλλά και κύκλων του καθολικού κόσμου και της Εκκλησίας.  

Αντιπαράθεση Σάντσεθ με δεξιά και ακροδεξιά για τη Γενική Εισαγγελέα

Ο Σάντσεθ πάντως ήρθε σε άμεση αντιπαράθεση με τη δεξιά και την ακροδεξιά και όλο το συντηρητικό τμήμα της δικαστικής και θεσμικής εξουσίας από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι πρότεινε την πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Ντολόρες Ντελγάδο για να αναλάβει Γενική Εισαγγελέας του κράτους, μετά από 25 χρόνια θητείας ως εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, μιας κληρονομίας του φρανκισμού στη δημοκρατική Ισπανία.

Ντεμπούτο Πουιζδεμόντ και Κομίν στο Ευρωκοινοβούλιο

Ο πρώην πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Καταλωνίας Τσαρλς Πουιζδεμόντ και ο πρώην τοπικός υπουργός Υγείας Τόνι Κομίν συμμετέχουν σήμερα για πρώτη φορά στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο αναγνώρισε την εκλογή τους και την παραχώρηση ασυλίας μετά την σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Τους δύο ευρωβουλευτές συνόδευσε στο Στρασβούργο ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Κιμ Τόρα.

Ο φυλακισμένος Χουνκέρας: Θα κερδίσει η ευρωπαϊκή νομιμότητα

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντάβιντε Σασόλι θα ανακοινώσει επισήμως την ανάληψη των καθηκόντων τους στις 17.00 τοπικής ώρας. Ο Σασόλι αναμένεται να αναφερθεί στη φυλάκιση του ευρωβουλευτή και προέδρου της Δημοκρατικής Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλωνίας Οριόλ Χουνκέρας, από τη στιγμή που το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας δεν φαίνεται να αναγνωρίζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και αρνείται να διατάξει την αποφυλάκισή του.  «Μια τόσο μεγάλη αδικία υπογραμμίζει ότι η δημοκρατία στο ισπανικό κράτος βρίσκεται σε κίνδυνο», τόνισε από την φυλακή ο ευρωβουλευτής Χουνκέρας, υπογραμμίζοντας αισιόδοξα ότι «θα καθυστερήσουν λίγο παραπάνω ή λίγο λιγότερο, αλλά θα κερδίσουμε και θα εξασκήσω την ιδιότητα του ευρωβουλευτή, γιατί το ισπανικό κράτος θα αναγκαστεί να σεβαστεί την ευρωπαϊκή νομιμότητα».

AΠΟ ΤΗΝ ΑΥΓΗ