Η παγίδα στην οποία έπεσε ο Μητσοτάκης: Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις. Που αρχίζουν και χωρίς να σταματήσουν οι προκλήσεις…

Του Νίκου Λακόπουλου

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως η Ελλάδα και Τουρκία «συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ”. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για ένα έγγραφο “τεχνικού ενδιαφέροντος” που «απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ως συμφωνία για επανέναρξη διάλογου».

Ο Πρωθυπουργός είπε -στους Κινέζους- έξι λέξεις: “Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις”. Η Ελλάδα συζητά, αλλά μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες και ανακάλεσε τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ στην τάξη διαμηνύοντας πως «ο καθένας που κατέχει δημόσιο αξίωμα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση που κατέχει».

Ο τελευταίος επιμένει ότι ήδη έχει γίνει συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας σε στρατιωτικό-τεχνικό επίπεδο για μέτρα αποφυγής «ατυχήματος» και αποκλιμάκωσης στην ανατολική Μεσόγειο. Η αξιωματική αντιπολίτευση μιλάει για “μπάχαλο” και παρατηρεί πως για μια ακόμα φορά τα μαθαίνουμε από τρίτους. Η κυβέρνηση συζητά, αλλά δεν θέλει αυτό να μαθευτεί κιόλας.

Ορισμένοι παρατήρησαν πως το υπουργείο Εξωτερικών απέχει από τις ανακοινώσεις και οι πληροφορίες λένε πως οι χειρισμοί έγιναν από τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο – εν γνώσει του Πρωθυπουργού κι αυτό εξηγεί πως ο αρμόδιος υπουργός μάλλον δεν ήξερε τίποτα για τις συναντήσεις.

Οι «τεχνικές συζητήσεις» στο ΝΑΤΟ συμπληρώνουν την προσπάθεια της Γερμανίας -κατά τον Γραμματέα του ΝΑΤΟ- για πολιτική διαμεσολάβηση και αποκλιμάκωση:

«Η γερμανική προσπάθεια- και το συζήτησα αυτό με την Καγκελάριο Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο- σκοπεύει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για να αντιμετωπιστεί το τρέχον πρόβλημα και να αποκλιμακωθεί η κατάσταση. Και αυτό αφορά το θέμα της διαφωνίας μεταξύ Συμμάχων για τα όρια, την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στο μεταξύ η Τουρκία προαναγγέλλει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 μίλια, κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη. Άρα, δεν “σταματούν οι προκλήσεις”, αλλά … “ξεκινούν οι συζητήσεις”.

Η κυβέρνηση οδηγείται σε ένα διάλογο για “όσα έχει δίκιο” κατά την έκφραση της Μέρκελ -ίσως και σε πολυμερή διάσκεψη- που αυτή τη φορά θα …συμμετέχει η ελληνική πλευρά και αν το δεχθεί η Τουρκία και η Κύπρος.

Τι και με ποιον θα συζητήσει; “Δυστυχώς συνεχίζεται, μετά από σειρά λεκτικών ακροβασιών και αντιφάσεων στα όρια του σουρεαλισμού το τελευταίο διάστημα” ανακοινώνει ο ΣΥΡΙΖΑ: “Συνομιλίες επί εγγράφων, που δεν είναι συνομιλίες”, “θόρυβοι που αποτρέπουν έρευνες υδρογονανθράκων”, “πλοία που παρασύρονται από αέρηδες σε ξένες υφαλοκρηπίδες”, “επεκτάσεις χωρικών υδάτων και μερικές οριοθετήσεις ΑΟΖ που είναι θρίαμβος ή καταστροφή για τη χώρα, ανάλογα με το ποια κυβέρνηση τις αποφασίζει”, “γεωτρήσεις σε ΑΟΖ που αποτελούν σκάψιμο στη λάσπη”, “Τούρκοι στρατιώτες που μπαίνουν λίγα μέτρα στη χώρα, αλλά δεν παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα».

Προφανώς θα είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι η Τουρκία που “κατοχύρωσε” με το Oruc Reis την “τουρκική υφαλοκρηπίδα” που αν δεν είναι ελληνική -ή εν δυνάμει ελληνική, αφού η Ελλάδα θα προχωρήσει στα δώδεκα μίλια και στην οριοθέτησή της, είναι τουλάχιστον “διαφιλονικούμενη”.

Η Ελλάδα δηλαδή σε έναν “διάλογο” θα πρέπει να διεκδικήσει κυριαρχικά της δικαιώματα, η Τουρκία μπορεί να είναι “διαλλακτική” στην λογική του καζάν-καζάν και οι “μεσολαβητές” μιλάνε ήδη για συνεκμετάλλευση αμφισβητούμενων περιοχών- κι αποχαιρέτα την ΑΟΖ του Καστελλόριζου- κι όχι μόνο- που χάνεις.

Πόλεμος και καταστροφή ή διάλογος;

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την πρωτοβουλία του επικεφαλής του ΝΑΤΟ, λέγοντας πως η Τουρκία είναι πρόθυμη να ξεκινήσει έναν διάλογο, αλλά χωρίς περιοριστικούς όρους στην ατζέντα. Η Ελλάδα δηλαδή ή θα κατηγορηθεί πως δεν θέλει τον διάλογο ή θα οδηγηθεί στον διάλογο υπό την απειλή ενός πολέμου -που λεκτικά έχει κηρύξει ήδη η “σύμμαχος” και “γείτονας” χώρα:

«Πριν από έναν αιώνα είτε τους θάψαμε στο χώμα είτε τους ρίξαμε στη θάλασσα. Εύχομαι να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με την Hurriyet. «Όσους πριν από έναν αιώνα επιτέθηκαν κατά της ανεξαρτησίας μας, ο τουρκικός λαός τους έθαψε είτε στο χώμα είτε τους έριξε στη θάλασσα. Αυτοί που στόχευσαν τη σημαία μας και την προσευχή μας, όταν έψαχναν τρόπο να βγουν από αυτή την πίεση εκτέλεσαν τρεις πρωθυπουργούς, δυο υπουργούς και έναν αρχιστράτηγο. Ευχόμαστε να μην κάνουν το ίδιο λάθος σήμερα και να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα σήμερα».

Με αυτό τον τρόπο αρχίζει ο “διάλογος”. Η ελληνική κυβέρνηση που ελπίζει στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας μάλλον δεν έχει αντιληφθεί πως η Γερμανία που αναλαμβάνει την διαμεσολάβηση -ως μεσίτρια κατά μια γερμανική εφημερίδα- δεν το κάνει ως εκπρόσωπος της Ένωσης στην οποία προεδρεύει υπέρ μιας χώρας- μέλους, αλλά ως “τρίτη” χώρα που θα ζητήσει και από τους δύο εμπλεκόμενους -αυτόν που κάνει επίθεση και παραβιάζει την κυριαρχία του άλλου- κι αυτόν που υφίσταται την επίθεση- να κάνουν και οι δύο πίσω.

«Πριν από λίγες ημέρες ο Πρόεδρος Ερντογάν, διέταξε τους στρατηγούς του να βυθίσουν ένα ελληνικό πλοίο αλλά να προσπαθήσουν να μην υπάρξουν πολλές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Οι στρατηγοί αρνήθηκαν να κάνουν κάτι τέτοιο και η επόμενη ιδέα ήταν να καταρριφθεί ένα ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος. Εκεί, ήταν και πάλι η ιδέα ο πιλότος να βγει από το αεροπλάνο και να σώσει την ζωή του».

To πρόσφατο δημοσίευμα της Die Welt που εμφανίζει έναν καλοπροαίρετο Ερντογάν που ανησυχεί για τις ανθρώπινες ζωές είναι μέρος της -τρομοκρατικής- τουρκικής προπαγάνδας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μάλλον δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει γύρω της και είναι έτοιμη «χωρίς εκβιασμούς» να συζητήσει για τις θαλάσσιες ζώνες έχοντας αφήσει με τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο πως είναι πρόθυμη για παραχωρήσεις.

To ορθό ποσοστό επήρειας των νησιών

Τι θα πει “σταματήστε τις προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις”; Ότι η Ελλάδα συζητά για την έκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο», συζητά για το “ορθό ποσοστό επήρειας των νησιών” κατά τον Νίκο Δένδια -που έχει πει και το περίφημο “δεν θα τα χαλάσουμε για λίγες χιλιάδες στρέμματα” στον Έβρο.

Τα δώδεκα μίλια στο Αιγαίο είναι ένα παραμύθι μιας άλλης εποχές -και αιτία πολέμου για την Τουρκία- που πλέον -ως νικητής- δεν συζητά ακριβώς με την Ελλάδα -δόλωμα, αλλά με την Γερμανία και τις ΗΠΑ -και ενδεχομένως με την Γαλλία και την Ρωσία- πώς θα μοιραστεί η Ανατολική Μεσόγειος.

«Αφού η Ελλάδα συμφώνησε με την Αίγυπτο πως η Κρήτη έχει μειωμένη επήρεια, γιατί να μη συμβαίνει το ίδιο και για το Καστελόριζο» λέει ο εκπρόσωπος της Άγκυρας στον ΟΗΕ, όταν ο Νίκος Δένδιας αδυνατεί να απαντήσει στην ερώτηση που φτάνει η ελληνική υφαλοκρηπίδα και ποια είναι τα θαλάσσια σύνορα της “εγωιστικής” (!) Ελλάδας.

Θεωρητικά η Ελλάδα μετά την Αλβανία θα διευθετήσει την ΑΟΖ με την Κύπρο -και την Αίγυπτο, πέρα από την τμηματική συμφωνία, αλλά πως αυτό μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία; Aν η ΑΟΖ Αιγύπτου, Ελλάδας και Τουρκίας συναντηθούν είναι σαφές πως η ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου δεν συναντιούνται.

“Ο τρόπος με τον οποίο δρα και αντιδρά η κατοχική δύναμη στο Αιγαίο και ειδικά στην περιοχή του Καστελόριζου, μου θυμίζει τα τετελεσμένα στην Κύπρο” γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου στο Hellas Journal .” Και επειδή πάθαμε αλλά δεν μάθαμε τόσα χρόνια, ας διδαχθούμε τώρα από τα λάθη μας. Όχι υποχωρήσεις. Η παραμικρή υποχώρηση στο Αιγαίο, θα έχει τεράστιες συνέπειες για τον Ελληνισμό. Με την Τουρκία δεν ισχύει «να δώσουμε το κατι τίς παραπάνω για να ησυχάσουμε»…

To θέμα ήταν η -ανύπαρκτη- εξωτερική πολιτική της Ελλάδας μετά τα Ίμια ήταν να μην επιτρέψει στο Oruc Reis να βγει από την γελοία στάση πως δεν κάνει έρευνες -όπου ο Μητσοτάκης σκότωσε τον αγγελιαφόρο -σύμβουλό του, όταν τον είπε.

Τώρα τρέχει στον ΟΗΕ ο Δένδιας και στον Μακρόν ο Μητσοτάκης -του χρόνου θάχουμε καλύτερο εξοπλισμό- με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ανακαλεί στην τάξη τον Γραμματέα του ΝΑΤΟ -που αύριο μπορεί να ζητάει να παρέμβει.

Ο Ερντογάν δεν μιλάει τυχαία για την Μικρασιατική Καταστροφή καθώς η “ανεπρόκοπη” Ελλάδα καταφεύγει στην λογική των Μεγάλων Δυνάμεων και εναποθέτει τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε πολυεθνικές εταιρείες και η Ιστορία ξεπερνάει τους πολιτικούς ηγέτες της.

Από ηρωισμό όμως άλλοτε τίποτε: “Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κυβερνήτη της φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ. Του έδωσε συγχαρητήρια για την ναυτοσύνη του και την ψυχραιμία, αφού με τους ελιγμούς του κατάφερε να γλιτώσει ενδεχόμενη ζημιά στο καράβι του από τους λάθος χειρισμούς που έκανε ο κυβερνήτης του Kemal Reis. Καταλήγοντας, του είπε ότι ήταν μαγκιά ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε την κατάσταση”.

Αυτή “μαγκιά” είναι και η βάση της στρατηγικής που η αξιωματική αντιπολίτευση λέει πως δεν έχει η κυβέρνηση. Έχει. Να χάσουμε χωρίς πόλεμο και να εμφανίσουμε την ήττα ως μία ακόμα- ηρωική- νίκη σε μια μάχη που δεν δώσαμε.