Η παντοδυναμία μιας Δεξιάς που έρχεται να πάρει εκδίκηση

Toυ Τάσου Κορωνάκη

Κάποιες πρώτες σκέψεις

1. Η παντοδυναμία μιας Δεξιάς που έρχεται να πάρει εκδίκηση και η διάλυση των σχημάτων της ριζοσπαστικής Αριστεράς στις χτεσινές ευρωεκλογές είναι η πιστοποίηση ενός αρνητικού συσχετισμού για τα κινήματα και τις λαϊκές τάξεις που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια.
2. Δεν είναι ώρα πανικού. Έχουμε ζήσει και Σαμαροβενιζέλους και ΠΑΣΟΚ -ΝΔ του 42+. Παρόλα αυτά (ξανα)έρχεται τσουνάμι και για αυτό το τι θα κάνουμε ως κίνημα και ως Αριστερά σε πιο δύσκολες συνθήκες είναι κρίσιμο.
3. Τον σημερινό συσχετισμό χρειάζεται πρώτα από όλα να τον εξηγήσουμε. Αυτό που κυρίως διαμόρφωσε την κατάσταση σήμερα είναι η στρατηγική ήττα του ’15, η συνθηκολόγηση και ο τρόπος που πολιτεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ από τότε και ως σήμερα.
4. Το ότι μέχρι χτες οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πίστευαν ότι ο αρχηγός θα κάνει τα μαγικά του και σε ένα μήνα θα ξεκινάει η νέα θητεία της κυβέρνησης δείχνει την απόσταση από την κοινωνία.
5. Η συμφωνία των Πρεσπών βοήθησε την συσπείρωση του δεξιού στρατοπέδου αλλά κατά την γνώμη μου δεν είναι το κυρίαρχο στοιχείο του χτεσινού αποτελέσματος.
6. Η έπαρση, ο λαϊκισμός και γενικά η άσκηση πολιτικής όπως παλιά και η διαχείριση καταστάσεων χωρίς συγνώμη, χωρίς το βλέμμα προς τα κάτω, χωρίς έγνοια για τον κόσμο δεν σώζεται από μια επιδοματικού τύπου πολιτική και από τα μπράβο των ευρωπαίων.
7. Για το χτεσινό αποτέλεσμα όμως φέρουν τις δικές τους ευθύνες και οι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και όλοι όσοι προσδιοριζόμαστε στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως για την ανυπαρξία και την ανυποληψία που πέσαμε. Για τον φοβικό τρόπο που πολιτεύτηκαν οι οργανώσεις και τον σεχταρισμό τους. Για το ότι δεν καταφέραμε να εφεύρουμε μια στοιχειωδώς αξιοπρέπη πρόταση προς τον κόσμο της Αριστεράς και των κινημάτων.
8. Η πτώση σε ψήφους και ποσοστά των εγκληματιών ναζί είναι το μόνο ευχάριστο νέο της χτεσινής ημέρας. Όχι οι ψεκασμένοι μακεδονομάχοι του Βελόπουλου δεν είναι το ίδιο με μια εγκληματική ναζιστική οργάνωση. Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού και αυτό το δείχνουν πάνω από όλα οι ψήφοι των πιτσιρικάδων στα καθάρματα.
9. Σε αυτό το δυσοίωνο σκηνικό σε Ελλάδα και Ευρώπη η λύση για τους από κάτω δεν βρίσκεται στο κυρίαρχο δίπολο στο οποίο είναι τόσο περήφανος ο ΣΥΡΙΖΑ που κρατήθηκε χτες.
10. Η Αριστερά των κινημάτων, της αντίστασης και της σύγκρουσης με την ΕΕ και τον νεοφιλελευθερισμό, η Αριστερά της αλληλεγγύης, του φεμινισμού του διεθνισμού και του αντιφασισμού πρέπει να σοβαρευτεί κατεπειγόντως και αυτό μας αφορά όλους.
Διαφορετικά βαδίζουμε γοργά προς μια μακρά περίοδο, αρκετά σκοτεινή, με μεγάλο κόστος για τον κόσμο στον οποίο αναφερόμαστε.
*Πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ
Από το F/B