Η περιοδεύουσα έκθεση «Κεντώντας την Ιστορία» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει από την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου την περιοδεύουσα έκθεση «Κεντώντας την Ιστορία», στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στα Ιωάννινα.

Η έκθεση, που αρχικά ταξίδεψε στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Ιδρύματος στην Τήνο, περιλαμβάνει δώδεκα κεντήματα του Σταμάτη Ζάννου επιμελητή και σχεδιαστή μουσειακών εκθέσεων. Επιλεγμένες έγχρωμες λιθογραφίες του Γάλλου ζωγράφου και φιλέλληνα Louis Dupré (1789-1837), που φιλοτεχνήθηκαν λίγο πριν την έναρξη της Επανάστασης και σχετίζονται με την καθημερινή ζωή της Ελλάδας, συντρόφεψαν και ενέπνευσαν τον Ζάννο την περίοδο της καραντίνας. Χρησιμοποιώντας μια παραδοσιακή τεχνική, όπως η κεντητική, και μετά από πολύωρη και απαιτητική εργασία, κατάφερε να φέρει στο σήμερα εικόνες και πρόσωπα που συνάντησε ο Dupré κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ελλάδα.

Εξηγώντας ο Σταμάτης Ζάννος γιατί επέλεξε τον Dupré, αναφέρει στο εισαγωγικό κείμενο της έκθεσης: «Μου αρέσουν τα έργα του, ωραιοποιούν καταστάσεις, σχεδόν εξιδανικεύουν. Άλλωστε, θέλω η τέχνη να με γαληνεύει. Δεν αντέχω την επιθετικότητα μέσα από την τέχνη. Ίσως γιατί έτσι είναι πλασμένος ο χαρακτήρας μου. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απορρίπτω ό,τι άλλο. Πολλώ μάλλον εδώ, όπου η τέχνη λειτουργεί, τρόπον τινά, ως θεραπεία». Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει αξία να δει ο επισκέπτης της έκθεσης την προσπάθεια ενός ανθρώπου να σταθεί στα πόδια του μέσω ενός συγκεκριμένου τρόπου έκφρασης και να φύγει με καλή διάθεση, έχοντας στο μυαλό του ότι υπάρχει και αυτός ο τρόπος να αντιμετωπίσει κάποιος τα δύσκολα.

Διάρκεια έκθεσης: 13 Οκτωβρίου 2021-16 Ιανουαρίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00 έως 15/10 και 10:00-17:00 από 16/10
Κλειστά: 25-26 Δεκεμβρίου, 1η Ιανουαρίου

Μουσείο Αργυροτεχνίας

Ακρόπολη Ιτς Καλέ, Κάστρο Ιωαννίνων

Τ: 26510 64065 | www.piop.gr