Άγιοι και παρελάσεις

Toυ Ιωάννη Δαμίγου

Το άρρωστο παρελθόν που δηλώνει παρών, καταδεικνύοντας πως τίποτα δεν προχώρησε και δεν άλλαξε στην υποκουλτούρα του νεοέλληνα, παραμένοντας “παραδοσιακά” αμετανόητος, του επικίνδυνου τίποτα ενός παραπλανητικού μύθου, που καλύπτει την τραγική ανεπάρκειά του. Που πείθει απεγνωσμένα το κενό του και το γεμίζει με τάχα αναμνήσεις ηρωικών αγώνων, με την αναγκαία συμπαράσταση των αγίων, που συνέδραμαν στην επιτυχία και απαιτούν μερίδιο, απόδοσης.

Αγνοώντας την πραγματική ιστορία, τις γενεσιουργές αιτίες της καταστροφής και των δεινών ενός λαού, που ακόμα πληρώνει το ακριβό αντίτιμο, για τον ρόλο του θυσιαζόμενου λαού που μας ανέθεσαν, οι συμμαχικές “μεγάλες δυνάμεις”. Και που σαν ανταμοιβή, μετά το αιματηρό αντίτιμο, της αντίστασης, της φτώχιας και της μεγάλης πείνας, διαίρεσαν και μοίρασαν κατά το δοκούν, συνδράμοντας με την “λύση” του εμφυλίου, ό, τι είχε απομείνει.

Τόσο απλά και ξεκάθαρα. Δημιουργώντας νικητές και ηττημένους, πατριώτες τάχα και προδότες δήθεν, για να μη τους ενοχλούμε με απαιτήσεις, έτσι ώστε να έχουμε τις μεταξύ μας διαφορές, βοηθώντας πάντα και υποστηρίζοντας τους “πατριώτες”, που εξυπηρετούσαν άμεσα και πιστά, τα συμφέροντά τους. Σημειώνοντας εδώ, την ενεργό “πατριωτική” δράση, του κλήρου, προσδίδοντας το “θείο δίκαιο”, υπέρ βωμών και εστιών, με την αρωγή των αγίων, σαν επισφράγισμα κύρους. Ρόλος και αυτός και μάλιστα επικερδής.

Παρελάσεις με υπερήφανα “κομμένα” νιάτα και άρματα μάχης, με σημαιάκια και χειροκροτήματα, ένεση για “ανάταση” ψυχής, μετά τα απανωτά καθημερινά ακροδεξιά χαστούκια στους αυτούς χειροκροτητές! Θα πετάξουν και τα πανάκριβα Rafale στους γαλάζιους ουρανούς, που είναι δικοί μας!Δοξολογίες για τον προστάτη άγιο της πόλης, με λόγους και δηλώσεις, με παρουσίες πολιτικών, με τις ίδιες ατάκες, περί υπερήφανων αισθημάτων που μας κατακλύζουν, με σταυρούς, γονυκλισίες και χειροφιλήματα ιερέων. Παρελάσεις και εκκλησιασμός με παραστάτες τους καλύπτοντες φασίστες, με απόγονους αμετανόητων δοσίλογων, με ιερωμένους να “φιλοσοφούν” από άμβωνος παραληρηματικά και απειλητικά εναντίον της αριστεράς, με ακροδεξιούς υπερήφανους υπουργούς, με μακομάχους και αντιεμβολιαστές;

Με εν δυνάμει δολοφόνους που αγνοούν ή παριστάνουν πως αγνοούν, τον επαναλαμβανόμενο κίνδυνο διασποράς του ιού, προκειμένου να κερδίσουν θανατηφόρους ψήφους; Με χιλιάδες απώλειες ψυχών, αντίτιμο της αισχροκέρδειας, με αδύναμο το υγειονομικό σύστημα, έναντι των εμπορικών συναλλαγών εξοπλιστικών “αξεσουάρ”, με έναν λαό που τον μαστίζει η φτώχεια, η πανδημία, η ακρίβεια, η ανεργία και η αγραμματοσύνη;Που οι απώλειες έγιναν συνήθεια καθημερινότητας; Που πέρα από τον κοροναϊό, η διασπορά του φασιστικού ιού, προσβάλει την φτωχή και παραμελημένη νεολαία των ΕΠΑΛ και όχι μόνο, βορά στις ορέξεις των επιτήδειων καιροσκόπων και κερδοσκόπων.

Το σωτήριο εμβόλιο της “παιδείας”, παραμένει απαγορευτικό και πανάκριβο.Οι παρελάσεις μας έμειναν και οι δοξολογίες των αγίων, σαν ύστατη μοιρολατρία απόγνωσης της χαμένης αξιοπρέπειας. Αναμένοντας την επέλαση του μοιραίου, παραμένουμε άπραγοι, μοιραίοι και εμείς. περιμένοντας το θαύμα, τον “από μηχανής θεό”, να επέμβει, εις μάτην. Ευχαριστώ, αλλά δεν θα πάρω! Σας βαρέθηκα! Σαν κεράκι τρεμοπαίζει η φλόγα της γνώσης, έτοιμο να σβήσει, απειλώντας πάλι με σκοτάδι τη ζωή……..