Η πιο σκοτεινή ώρα του Σύριζα

Του Μελέτη Ρεντούμη

Οι εξελίξεις στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πραγματικά καταιγιστικές καθώς μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης μίλησε με πολύ σκληρή γλώσσα για τους διαφωνούντες, κάνοντας αναφορά για 5η φάλαγγα της ΝΔ, προκαλώντας έτσι ισχυρή αντίδραση από αρκετούς παριστάμενους.

Η αποχώρηση της ομάδας Ομπρέλα υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ήταν ένα γεγονός που είχε προ εξοφληθεί εδώ και καιρό, ενώ και η ομάδα της Εφης Αχτσιογλου κατηγόρησε τον πρόεδρο του Σύριζα, ότι ακολουθεί ακροδεξιές πρακτικές και ότι φέρει ευθύνη για την κατάσταση του κόμματος, μετά τις εσωκομματικές εκλογές, μιλώντας για την δημιουργία εσωτερικών εχθρών που αποτελεί μία αδιέξοδη πολιτική.

Επίσης και ο υποψήφιος πρόεδρος μέχρι πρότινος, Στέφανος Τζουμάκας αποχώρησε από το κόμμα με μια πολυσέλιδη επιστολή δημιουργώντας άλλο ένα ρήγμα στην ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα. 

Όλα τα παραπάνω, είναι βέβαιο ότι συνηγορούν σε ένα κλίμα εσωστρέφειας για όσους επιλέξουν να μείνουν στο κόμμα, καθώς και σε μια πολεμική αντιπολίτευσης σε όσους αποχωρήσουν και επιχειρήσουν να δημιουργήσουν ένα νέο κομματικό σχηματισμό στον χώρο της αριστεράς.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ από 47 αριθμεί 45 βουλευτές, μετά την διαγραφή, αποχώρηση και ανεξαρτητοποίηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Πέτης Πέρκα, όπου διαμήνυσαν ότι δεν θα παραδώσουν την έδρα τους, ακολουθώντας ουσιαστικά το παράδειγμα του ήδη ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα που παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι κάτι παραπάνω από τραγική, χωρίς ενότητα, αλληλεγγύη και βέβαια χωρίς μία ενιαία γραμμή ως προς την αντιπολίτευση που θα χαραχθεί απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία όπως δείχνουν οι εξελίξεις δεν έχει πλέον αντίπαλο στο εγχώριο πολιτικό στερέωμα.

Είναι θεσμικά αναγκαίο, ασχέτως αν διαφωνεί κάποιος ιδεολογικά, να υπάρχει μία ισχυρή και ενωμένη αξιωματική αντιπολίτευση, ώστε να είναι σε θέση να παίζει αποτελεσματικά τον συνταγματικό της ρόλο.

Το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί σε μία μεγάλη διάσπαση σε δύο ή σε τρεις κομματικούς χώρους ή θα παραμείνει ένα κόμμα με τάσεις διαφωνούντων, είναι κάτι που θα φανεί το επόμενο διάστημα, όμως κάθε σενάριο αυτή τη στιγμή οδηγεί την αξιωματική αντιπολίτευση σε ένα κλίμα ανεπάρκειας και εσωστρέφειας και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του ο νέος πρόεδρος, ώστε να προσαρμόσει αντίστοιχα τον ιδεολογικό και αντιπολιτευτικό του λόγο, τόσο εντός, όσο και εκτός κόμματος, καθώς ο αρχικός ενθουσιασμός της εκλογής ενός νέου προσώπου, έχει διαδεχθεί την δυσαρέσκεια, αλλά και την απογοήτευση για την ένδεια σοβαρών πολιτικών επιχειρημάτων.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός