Ο Στεφ. Τζουμάκας έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ -όρθιος. Στις καταγγελίες του θα απαντήσει κανείς;

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Στις 12 Νοεμβρίου 2023 ο Στέφανος Τζουμάκας -το πιο βαρύ όνομα από το ιστορικό ΠΑΣΟΚ,  που είχε προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ « αποχαιρέτησε συναγωνιστές και συντρόφους» και αποχώρησε. Όρθιος.  

Έτσι το θέμα της διαγραφής του από τον Κασσελάκη σε ό,τι τον αφορούσε λύθηκε. Υπέρ του, υπέρ της ηθικής της γενιάς του- από τον οποια  κάποιοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ επιδόθηκαν σε μικροπρέπειες εναντίον του-  και υπέρ της πολιτικής.

Ο Τζουμάκας έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως προσήλθε: με καθαρές θέσεις και καθαρές σχέσεις.

Αλλά όσα είπε ενώ ήταν ακόμη μέλος της Κεντρικής Επιτροπης έμειναν.  Χωρίς να του ζητηθούν καν να τα υποστηρίξει  και χωρίς να απαντηθούν  χαρακτηρίσθηκαν « βαριές κουβέντας» . Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που είχε κάθε λόγο να απαντήσει σε ένα προς ένα ,τον έστειλε για διαγραφή.

Όπως έλεγε και ο Πάγκαλος για τον Σημίτη :«Τον ενοχλούσε κάθε φορά που του μιλούσα για τη διαφθορά- Όχι γιατί υπήρχε, αλλά γιατί του μιλούσα»

Ο Κασσελάκης  μπερδεύοντας τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ με τους άλλους τρεις Συριζαίους που είχε παραπέμψει για διαγραφή, παράκαμψε τις απαντήσεις σε συγκεκριμένες καταγγελίες.

-«Ένας που λέει ότι το κόμμα είναι «επιθεώρηση», και παραμένει στο κόμμα. Ένας που λέει ότι «η ολιγαρχία και η διαπλοκή εγκαταστάθηκαν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ», και παραμένει στο κόμμα. Ένας που λέει ότι ο νέος πρόεδρος «δεν ήρθε, τον φέρανε», ότι είναι Μπέπε Γκρίλο και Τραμπ, και παραμένει στο κόμμα.

Ένας που λέει ότι θα κάνει νέο κόμμα, ανακοινώνει και τίτλο του νέου κόμματος στα κανάλια, και παραμένει στο κόμμα. Ένας που συνδέει αυθαίρετα το κόμμα με το σκοτεινό διαδίκτυο, και παραμένει στο κόμμα. Λένε UFO και followers τούς ψηφοφόρους μας και παραμένουν στο κόμμα».

Αυτά τα είπανε οι τρεις. Οσα ανέφερε ο Τζουμάκας και αφορούν προσωπικά τον Κασσελάκη  αιωρούνται. Δεν μίλησε  απλώς για τα « επιτεύγματα της πραγματικής «πέμπτης φάλαγγας» και της  παρακμής της, τα μαθήματα από τη Goldman Sachs, από το χρηματιστήριο της Wall Street στη NY, από τις  μπίζνες εφοπλιστών με αγοραπωλησίες tankers, aπό το κόμμα του Τραμπ μέχρι τη CIA και το Πεντάγωνο…»

Απέδωσε στον Στέφανο  Κασσελάκη συγκεκριμένες μομφές αναφερόμενος στο παρελθόν του-  σε σχέση με τον σημερινό ρόλο του. Συγκεκριμένα  ρώτησε:

«Σε ποια χώρα θα επέλεγαν πρόσωπα σε ηγετικές θέσεις, τα οποία:

– έχουν κατηγορηθεί για πλαστογραφία σε επιδόσεις γνώσεων;

– διακρίθηκαν στο παρασιτισμό και σε χρηματιστηριακό «τζόγο» και έχουν- κατά δήλωση τους- τόσο πλούτο που δεν χρειάζεται να εργασθούν. Ιδιαίτερα στη χώρα μας που έχει πικρή εμπειρία από το χρηματιστηριακό τζόγο και τη λαφυραγώγηση δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας;

-προέβαιναν σε αγοραπωλησίες πλοίων και tankers σε συναλλαγές εκατομμυρίων δολαρίων και δήλωσαν ότι ελάμβαναν δάνεια με προσωπική εγγύηση;; Η παραπληροφόρηση έχει όρια.

-συμμετείχαν σε οργανισμούς προώθησης εξοπλιστικών προγραμμάτων από τις ΗΠΑ σε τρίτες χώρες καθώς και χειραγώγησης των ΜΜΕ, όπως το Center for Strategic and International Studies (CSIS) υπό την αιγίδα κρατικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, όπως το Πεντάγωνο και η CIA;»

Κανείς δεν τα διέψευσε ένα προς ένα- ούτε καν ο ενδιαφερόμενος.

Σε κάθε περίπτωση ο Τζουμάκας μόνο ανέντιμος δεν υπήρξε στη διαδρομή του: ως ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μέλος του ΕΓ και υπουργός του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κ. Σημίτη, επικεφαλής  της Επιτροπής Ανάλυσης και Στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της ΚΕ, μιλούσε με θάρρος.

 Δεν αισθάνεται κανείς την ανάγκη να  απαντήσει; Έχουν βάση οι καταγγελίες του ή είναι ανυπόστατες; Προσωπικά ο ίδιος ο Κασελάκης δεν νομίζει ότι τον αφορούν;