Η προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης με το “Μητσοτάκης ή Χάος”: Ψηφίστε ΠΑΣΟΚ την πρώτη Κυριακή για να βγει ο Μητσοτάκης την δεύτερη!

Του Νίκου Λακόπουλου

Μετά το σοκ με τους λογαρισμούς ηλεκτρικού ρεύματος και την πρωτοφανή ακρίβεια -ρεκόρ εικοσαετίας- η κυβέρνηση Μητσοτάκη θάπρεπε να τα μαζεύει πηγαίνοντας σε εκλογές υπό το κλίμα γενικευμένης κατακραυγής.

Οι δημοσκοπήσεις δεν έκρυβαν μια ραγδαία πτώση ώσπου μια ομοβροντία φρέσκων ερευνών κοινής γνώμης έδειξε πως μετά την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ η κυβέρνηση έχει άνοδο στην κοινή γνώμη και ουδέποτε κυβέρνηση εμφάνιζε μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης τέτοια ποσοστά.

Για την Αυγή υπάρχει μονοψήφια διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ: “Το 65% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει μάλλον αρνητικές εντυπώσεις από το έργο της κυβέρνησης στην οικονομία, ενώ το 54% των πολιτών δηλώνει ότι συνολικά η χώρα κινείται προ της λάθος κατεύθυνση”.

Για το Πρώτο Θέμα στις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται η επιτυχία του ταξιδιού Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: ” Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει άνοδο – και εμφανίζεται στα όρια της αυτοδυναμίας ( για τον β! γύρο των εκλογών, που θα γίνουν με το σύστημα ενισχυμένης αναλογικής).

Η μονοψήφια διαφορά για το Πρώτο Θέμα γίνεται “προβάδισμα 8,2 μονάδων” που διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ λαμβάνει 28,5% – ανεβαίνοντας 1,5 μονάδα- και στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ λαμβάνει 36,1% έναντι 25,7% του ο ΣΥΡΙΖΑ και 15% του ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχει όμως κι άλλο που προεξοφλεί το αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών: η κυβέρνηση αξιολογείται θετικά από το 38%, έναντι μόλις 19% θετικής γνώμης για την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλήθεια είναι πως ποτέ μια κυβέρνηση δεν είχε τέτοια ποσοστά μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης, αλλά και ποτέ μια κυβέρνηση δεν είχε τόσα μέσα ενημέρωσης να την υποστηρίζουν και να προεξοφλούν την νίκη της -όταν με βάση τις ίδιες έρευνες μια διαφορά είκοσι μονάδων ψαλιδίστηκε στις 8-10 μονάδες.

Την ίδια εικόνα εμφανίζουν τα μέσα ενημέρωσης για τον πανηγυρισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη που η Ελλάδα βγαίνει από την εποπτεία, όταν η αλήθεια είναι πως “σε επιτήρηση παραμένει η Ελλάδα, λόγω του υψηλού της χρέους, ενώ η Κομισιόν θέτει ζητήματα δημοσιονομικής πειθαρχίας, κάτι το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει ακόμη και σε πολιτικές εξελίξεις”.

Το οικονομικό θαύμα της κυβέρνησης συνίσταται στην α΄ύξηση του χρέους με πολλά νοικοκυριά να έχουν κομμένο ρεύμα και το ιδιωτικό χρέος να φτάνει 252,4 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως έλυσε το πρόβλημα με τους λογαριασμούς ρεύματος, αφήνοντας τα κέρδη στους παρόχους και “βοηθώντας” τους πολίτες να πληρώσουν τις αυξήσεις με τα λεφτά τους.

Το ΠΑΣΟΚ που είχε ανεβεί ξαναπέφτει

Ήταν σαφές πως δεν θα υπάρξει νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη -όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος- όταν ήρθαν οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν πτώση του ΠΑΣΟΚ-Κινάλ μετά από μια εντυπωσιακή άνοδο και καθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρωτοφανές κι αυτό να φθείρεται η κυβέρνηση και να πέφτει η αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει ένα μέρος του ποσοστού που είχε πάρει το 2019. Αλλά πλέον χάνει και το ΠΑΣΟΚ μετά την άνοδό του.

Η προοπτική “προοδευτικής κυβέρνησης” με τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-Κινάλ δεν υπάρχει πια -καθώς τα δύο κόμματα θα πάρουν το πολύ 130 έδρες.

Αντίθετα η “εκτίμηση ψήφου” που φέρνει τη Νέα Δημοκρατία στο 35-36% -με το 38% να έχει θετική γνώμη για την κυβ΄έρνηση σημαίνει κάτι απλό -που ούτε ο Μητσοτάκης δεν πίστευε όταν έλεγε πως είναι πιθανό να έχουμε κυβέρνηση τουλάχιστο ΄δυο κομμάτων:

Αν η αυτοδυναμία δεν επιτευχθεί αμέσως, μπροστά στην ακυβερνησία και το “χάος”, θα επιτευχθεί στις δεύτερες κι αν χρειαστεί στις τρίτες εκλογές.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή επιχείρηση χειραγώγησης της κοιν΄ής γνώμης της οποίας δεν καταγράφεται η πρόθεση ψήφου, αλλά υποβάλλεται τι πρέπει να ψηφίσουν για να μην υπάρξει “ακυβερνησία”.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τι πρέπει να ψηφίσουμε

Καθώς οι αναποφάσιστοι πληθαίνουν η κυβέρνηση πέφτει στις δημοσκοπήσεις, αλλά η δημοφιλία του Πρωθυπουργού εμφανίζεται υψηλότερη από το κόμμα του και ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι απλώς λιγότερο δημοφιλής, αλλά ο πιο αντιπαθής.

Ωστόσο τίποτα δεν προεξοφλεί ότι η Νέα Δημοκρατία από το 27-28% της πρώτης καταγραφής θα φτάσει -όπως γίνεται με την αυθαίρετη “αναγωγή”-στο 35% ή το 36% της “εκτίμησης ψήφου”.

Μπορεί κάλλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση -που έχει πάρει ήδη 32% στις προηγούμενες εκλογές, ενώ οι δημοσκοπήσεις έδιναν πολύ μικρότερα ποσοστά να κερδίσει το μεγαλύτερο μέρος των “αναποφάσιστων” -που για τους κατασκευαστές της κοινή γνώμης απλώς δεν έχουν αποφασίσει ακόμα ότι θα ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία.

Μπορεί κάλλιστα η οργή και η απογοήτευση που εμφανίζεται σε άλλους πίνακες δημοσκοπήσεων να εμφανισθεί ως επιθυμία αλλαγής κυβέρνησης με καταψήφιση του κυβερνώντος κόμματος ή αποχή.

Ώσπου εμφανίζονται οι δημοσκοπήσεις -που έδειχναν τον Λο΄βέρδο ως νικητή στις εσωλομματικές εκλογές του Κινάλ: η κυβέρνηση πέφτει, η δημοφιλία του Μητσοτάκη όχι.

Και να πεινάσουμε Μητσοτάκη θα ψηφίσουμε

Η ακρίβεια είναι πρόβλημα για το 80% των πολιτών, αλλά μόλις το 60% την συνδέει με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό που παραμένει καταλληλότερος και πιο δημοφιλής από το κόμμα του και τον Α΄λέξη Τσίπρα.

Το 67% σύμφωνα με δημοσκόπηση έχει περιορίσει είδη πρώτης ανάγκης (φαγητό, ρούχα κ.λ.π.), το 62% ανησυχεί για τα χειρότερα, αλλά οι μισοί από αυτούς θα ψηφίσουν Μητσοτάκη.

Πιθανό να υπάρχει μια σχιζοφρένεια στο εκλογικό σώμα που όμως ορισμένες εταιρείες δημοσκοπήσεων διαχειρίζονται κατάλληλα ώστε να βγάλουν τα αποτελέσματα που θέλει ο πελάτης τους.

Η απάντηση περιέχεται στην ερώτηση. Η πτώση της Νέας Δημοκρατίας χωρίς άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ για πολύ καιρό ήταν ένα μυστήριο που λύθηκε με την ξαφνική άνοδο του Κινάλ.

Η ελάχιστη άνοδος του κόμματος με τον αιφνίδιο θάνατο της Φώφης Γεννηματά υποβλήθηκε στην κοινή γνώμη ως ρεύμα ανάστασης ενός κόμματος που αποδοκιμάστηκε από το εκλογικό σώμα.

Και να που ξαφνικά το πεθαμένο κόμμα εμφανίστηκε να διεκδικεί ποσοστά που δεν βγαίνουν. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ΄΄εφτασε στο σημείο να ορκίζει μάλιστα κυβέρνηση.

Ώσπου οι δημοσκοπήσεις διορθώνουν ό,τι οι ίδιες προκάλεσαν: δεν γίνεται να ανεβαίνει το ΠΑΣΟΚ-Κινάλ χωρίς να πέφτουν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως δεν γίνεται να πέφτει δημοσκοπικά η κυβέρνηση και να διεκδικεί ποσοστά αυτοδυναμίας -που δεν θα μπορούσε ξανά να έχει ακόμα κι αν πάρει τα ίδια ποσοστά που πήρε το 2019.

Κι όμως για το Πρώτο Θέμα “η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει άνοδο – και εμφανίζεται στα όρια της αυτοδυναμίας -για τον β’ γύρο των εκλογών”.

Μπορεί και να είναι προσβολή για τους πολίτες αλλά μέσα σε ένα χρόνο θα πάνε να ψηφίσουν σε εκλογές που έχει προεξοφληθεί ότι θα είναι άκαρπες.

Εκτός και αν η υποβολή στον ψηφοφόρο της υπόθεσης πως δεν μπορεί να σχηματισθεί κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή δεν λειτουργήσει.

Αν δηλαδή οι ψηφοφόροι δεν θα ψηφίσουν με βάση όσα τους υποβάλλουν οι δημοσκόποι και η βασική ιδέα πως η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα καταρρεύσει στις κάλπες.

Δεν γίνεται να πέφτει η κυβέρνηση και να μην ανεβαίνει κάποια αντιπολίτευση. Όπως δεν γίνεται μια κυβέρνηση να οδηγεί τον κόσμο στη φτωχοποίηση και να επιβραβεύεται.

Μάλλον οι κατασκευαστές της κοινής γνώμης το παρατραβάνε και η πτώση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που εμφανίζεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι μια διόρθωση απαραίτητη για να βγει το σενάριο.

Ο Μητσοτάκης για να εξασφαλίσει στον δεύτερο ή τρίτο γύρο την αυτοδυναμία -έναντι της “ακυβερνησίας” θα πρέπει να φτάσει εκεί: να μην μπορεί δηλαδή να σχηματισθεί κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή.

Με απλά λόγια: ψηφίστε ΠΑΣΟΚ την πρ΄ώτη Κυριακή -για να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ- και Μητσοτάκη την δεύτερη για να μην έρθει το “χάος”. Όπου “χάος” μπορεί να είναι μια κυβέρνηση χωρίς τον Μητσοτάκη.