Η πρωτοβουλία για τα Δυτικά Βαλκάνια

Του Μελέτη Ρεντούμη

 Η πρόσφατη πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να συγκάλεσει και να φιλοξενήσει την συνοδο κορυφής της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, σίγουρα αναβαθμίζει την γεωπολιτική ισχύ της χώρας μας, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα και μήνυμα με πολλαπλούς αποδεκτες.

Τα δύο βασικα χαρακτηριστικά αυτής της συνοδου στην Αθήνα, ήταν αφενός η απουσία της Αλβανίας λόγω της γνωστής διαμάχης με την κυβέρνηση των Τιράνων για την φυλάκιση του ομογενή Μπελέρη και αφετερου η πρόσκληση της Ουκρανίας και του προέδρου Ζελένσκι.

Η πρόσκληση της Ουκρανίας καθώς και οι δηλώσεις στην συνέντευξη τύπου με την Ελλάδα, φανερώνουν την πάγια θέση της χώρας μας για το διεθνές δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών χωρίς καμία αλλαγή του status quo και χωρίς την δημιουργία τετελεσμένων από χώρες όπως η Ρωσία.

Το βασικό θέμα βέβαια της συνόδου, δεν ήταν άλλο από την ενταξιακή πορεία προς την ΕΕ των χωρων των Δυτικών Βαλκανίων, όπως η Βόρεια Μακεδονία, η Σερβία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, η Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Είναι γεγονός, πως η ΕΕ δεν έχει κινηθεί δυναμικά τα τελευταία χρόνια, με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων των χωρών αυτών, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί κίνητρα από άλλες περιφερειακές δυνάμεις, να τις εντάξουν στην σφαίρα επιρροής τους.

Πρακτικά η Ελλάδα έχει άμεσο εθνικό συμφέρον, όλες οι παραπάνω χώρες να ενταχθούν το συντομότερο στην ΕΕ, λαμβάνοντας χρονοδιάγραμμα και ημερομηνία ένταξης, διαφορετικά φαίνεται όλο κσι περισσότερο, ο τρόπος που κινείται τόσο η Τουρκία όσο και η Ρωσία αλλά και η Κίνα, στην ευρύτερη περιοχή, προωθώντας τα δικά τους εθνικά και γεωπολιτικά συμφέροντα.

Είναι προφανές, πως όσο οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκονται σε απόκλιση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αντίστοιχες δομές, τόσο θα υπάρχει εκτεταμένη διαφθορά μέσω εξωτερικών, αντιευρωπαϊκών αλλά και ανθελληνικών πόλων, που θα τις απομακρύνουν όλο και περισσότερο από τις ευρωπαϊκές δομές, καθώς και την προστασία των θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συμπερασματικά, η Ελλάδα είναι πολύ θετικό, να διαδραματίζει ένα κομβικό και συντονιστικό ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ιδίως όταν πρόκειται να συνδιαμορφωθούν σε περιεχόμενο, όλα τα προαπσιτούμενα κεφάλαια που πρέπει να τηρηθούν, ώστε οι χώρες αυτές να ενταχθούν με ομαλό και ουσιαστικό τρόπο στην οικογένεια της Ένωσης, αυξάνοντας ταυτόχρονα το βιοτικό τους επίπεδο.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός