Βασίλης Κικίλιας: Ποπ-κορν

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Στην πύρινη θεομηνία των ημερών, η συμμετοχή του υπουργού Πολιτικής Προστασίας ήταν ότι είδαν μαζί με τον Πρωθυπουργό, από το Συντονιστικό κέντρο, την Ελλάδας να καίγεται. Το ίδιο είχαν κάνει και στις πυρκαγιές του Ιουλίου. Τουλάχιστον ας φροντίσει κάποιος στην επόμενη προβολή να έχουν και ποπ-κόρν.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέκοψε την πρόσληψη προσώπων από άλλα κόμματα και άρχισε να προσλαμβάνει από άλλα κράτη.

Έτσι μπήκε στη ζωή μας ο Χρήστος Στυλιανίδης. Γνωστός πολιτικός από την Κύπρο, με ευρωπαϊκές περγαμηνές: έστησε τον κοινοτικό μηχανισμό αντιμετώπισης καταστροφών.

Πήρε ο άνθρωπος την ελληνική ιθαγένεια, εγκαταστάθηκε στο Μαρούσι, έβαλαν απέξω και ταμπέλα «Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής, Πολιτιστικής Προστασίας» και τα ρέστα κι έπιασε δουλειά.

Δηλαδή άρχισε να εξηγεί, πως όταν λέμε «πολιτική προστασία» δεν εννοούμε προστασία των ψηφοφόρων του Χαρδαλιά.

Χρειάζεται προετοιμασία, να εκπαιδεύσεις κόσμο, να κάνεις ασκήσεις ετοιμότητας, να δημιουργήσεις υποδομές και να διαθέσεις και κάνα δυο δισ, εδώ που τα λέμε.

Λεφτά δεν υπήρχαν, κίνησε ο Στυλιανίδης τα κονέ του στις Βρυξέλλες – ο Σχοινάς εκείνη την εποχή δεν ευκαιρούσε, πήγαινε για πρωθυπουργός- ξεμπλόκαρε τις διαδικασίες για τα κονδύλια -και όλα ήταν έτοιμα.

Εκτός από ένα. Ο ίδιος αποδείχθηκε εντελώς ακατάλληλος στην διανομή του κοινοτικού χρήματος με απ’ ευθείας αναθέσεις και κλείσιμο του ματιού. Προτιμούσε την ξεπερασμένη μέθοδο των διαγωνισμών…

Δεν του είπαν τίποτε, απλώς του έδωσαν μια έδρα στη Βουλή των Ελλήνων για τον κόπο του και στην επόμενη κυβέρνηση δεν υπήρχε το όνομά του.

Τη δουλειά έπειτα ανέλαβε ο Βασίλης Κικίλιας. Δεν ήξερε από πολιτική προστασία, άλλα ήξερε – από το υπουργείο Υγείας – ότι το βασικό προτέρημα ενός υπουργού είναι να κάνει ότι υποδεικνύει το ιερατείο πέριξ του Πρωθυπουργού. Αυτοί ξέρουν.

Με ιδιαίτερη χαρά ο Μητσοτάκης, άρχισε τον νέο κύκλο επισκέψεων στα υπουργεία- παλαιά μέθοδος για να μην πηγαίνουν οι υπουργοί στο γραφείο του και βλέπουν ποιος μπαινοβγαίνει- από την Πολιτική Προστασία.

Δεδομένου ότι η υπόθεση με τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης είχε διευθετηθεί, δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό του για τον υπουργό που είχε «μεθοδικό σχεδιασμό για την αντιπυρική περίοδο».

Κατά πάσα πιθανότητα η βασική προϋπόθεση επιτυχίας του εν λόγω αντιπυρικού σχεδιασμού, ήταν να μην υπάρχουν πυρκαγιές.

Όταν λαμπάδιασε η Αττική και η Ρόδος, όχι σχεδιασμός δεν βρέθηκε, αλλά ούτε και υπουργός. Κανείς δεν τον είδε και δεν τον συνάντησε εκείνες τις μέρες, στα μέτωπα του καιγόταν το πελεκούδι.

Έκανε κάτι δηλώσεις για τους εμπρηστές και άλλους εχθρούς της πατρίδος και αποσύρθηκε.

Καινούργιος είναι , θα συνηθίσει -τον δικαιολογήσαν τα φιλικά ΜΜΕ.

Τους εξέθεσε. Στην πύρινη θεομηνία των ημερών, η συμμετοχή του υπουργού Πολιτικής Προστασίας ήταν ότι είδαν μαζί με τον Πρωθυπουργό, από το Συντονιστικό κέντρο, την Ελλάδας να καίγεται.

Το ίδιο είχαν κάνει και στις πυρκαγιές του Ιουλίου.

Τουλάχιστον ας φροντίσει κάποιος στην επόμενη προβολή να έχουν και ποπ-κόρν.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR