Η Γιάννα πιάνει δουλειά για το 2021. Και τα σκυλιά δεμένα…

Του Γ. Λακόπουλου

Δεν είναι σοφό να μπαίνει κανείς μπροστά σ’ αυτό που αναλαμβάνει η Γιάννα Αγγελοπούλου. Το κατάλαβαν όσοι προσπάθησαν να εμποδίσουν την ισχυρή κυρία του 2004 να οργανώσει την υπόθεση των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση με τον δικό της τρόπο.

Έτσι η δήλωση του Γεραπετρίτη ότι η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» θα έχει «συμβουλευτικό ρόλο» δεν άντεξε ούτε μήνα. Το Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει ποιον ακριβώς ρόλο θα έχει η Αγγελοπούλου τα πιάνει όλα.

Ανακτά το ρόλο της ως πρέσβειρα εκ προσωπικοτήτων- που της αποστέρησε ηλιθίως ο Κοτζιάς, θα έχει την πλήρη διεύθυνση της Επιτροπής, θα την εκπροσωπεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό και θα έχει το προνόμιο της ανάληψης πρωτοβουλιών.

Μιλάει μόνο με τον Πρωθυπουργό- κατά το πρότυπο του  2004. Και να χρειαστούν λεφτά θα τα βρει η ίδια.

Η επιτροπή «Ελλάδα 2021» έχει ίδια νομική προσωπικότητα με την επιτροπή «Αθήνα 2004» και γύρω από αυτό διαμορφώνονται όλοι οι ρόλοι. Είναι προφανές ότι η Γιάννα θα βάλει μπροστά το ίδιο σύστημα μάνατζμεντ που απέδωσε το θαύμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στην ουσία η κυρία παίρνει ό,τι χρειάζεται για να  οργανώσει αυτό που ανέλαβε, χωρίς να της τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια, όποιος φοβάται ότι μπορεί να αποκτήσει απειλητική ισχύ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε τίποτε περισσότερο από ό,τι είχε κάνει ο Κώστας Σημίτης το 2000, όταν είπε στους υπουργούς του ότι σε ό,τι αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες το αφεντικό είναι η Γιάννα. Για ό,τι θέλουν  να απευθύνονται στην ίδια.

Δεν άργησαν να καταλάβουν ότι αυτός που θα απευθύνεται στον άλλον ήταν η ίδια: κοινοποίησε σε κάθε υπουργείο ένα χρονοδιάγραμμα από το οποίο ουδείς τόλμησε να παρεκκλίνει. Γι’ αυτό εκείνο τον Αύγουστο η Ελλάδα πέρασε απέναντι.

Είναι λογικό να περιμένουμε κάτι ανάλογο για το 2021. Κανείς δεν γνωρίζει λεπτομέρειες -ίσως να μην υπάρχουν ακόμη.  Αλλά όσοι ξέρουν τον τρόπο δουλειάς της Γιάννας αντιλαμβάνονται ότι θα δουλέψει με ένα στενό επιτελείο πάνω σε ένα απαραβίαστο χρονοδιάγραμμα. Όποιος δεν αντέχει καλύτερα να μη δοκιμάσει. Όσοι ακολουθήσουν δεν θα το μετανιώσουν.

Από ό,τι μπορεί να δει κανείς ως τώρα για το «πρόγραμμα» της 200ετηρίδας, η Αγγελοπούλου δεν ψάχνει για φουστανελοφόρους και  Κολοκοτρωναίους. Η επιτροπή της θα είναι εμπροσθοβαρής και θα αξιοποιήσει τη διαδρομή των 200 ετών από την Παλιγγενεσία για να χαράξει την πορεία των επομένων 200 ετών. Με άλλα λόγια η «Ελλάδα 2021», θα κοιτάζει μπροστά και στο 1821.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε δυο διαφορετικές δεκαετίες με διαφορετικές πολιτικές -αλλά και οικονομικές- παραμέτρους, που η Αγγελοπούλου βάζει το προσωπικό της στοίχημα και ταυτόχρονα το μετατρέπει σε στοίχημα του μέλλοντος για όλους.

Δεν υπάρχει μάνιουαλ, όπως στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν υπάρχουν παράγοντες αναφοράς, ούτε στάνταρτ που πρέπει να πιάσει. Δεν έχει λόγο κανένας δρ Ρόγκ στον οποίο να δίνει λόγο. Δεν υπάρχει καν δρόμος. Θα είναι αυτός που θα ανοίξει η ίδια.

Προφανώς αυτή η Επιτροπή δεν θα αφήσει πίσω της λαμπρές τελετές και παγκόσμιες μεταδόσεις. Θα αφήσει ίσως μια «σέλφι» του καθενός με τους υπολοίπους: δεν έχει σημασία από πού ερχόμαστε, αλλά πού πάμε.

Από αυτή την άποψη η δουλειά που καλείται να κάνει η Γιάννα τέμνει τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.  Όχι γιατί από μόνο του το πρόγραμμα του 2021 θα είναι τομή.  Αλλά γιατί αν πετύχει θα αφήσει πίσω αυτό που υπήρξε και θα εκπαιδεύσει τον πληθυσμό να εστιάζει σ’ αυτό που πρέπει να υπάρξει.

Είναι μια νέα ματιά στα πράγματα: για να βρούμε έμπνευση καλό είναι να μην αναμοχλεύουμε το παρελθόν, αλλά να ονειρευόμαστε το μέλλον.