Η ραγισμένη εικόνα της Σουηδίας

Του Γιάννη Τριάντη

Κύριε πρωθυπουργέ, Η χώρα σας η Σουηδία υπήρξε χώρα-πρότυπο για πολλά χρόνια.

Κοινωνικό κράτος υψηλού επιπέδου, υγιής οικονομία, πολυπολιτισμική κοινωνία. Ωσπου ήρθε ο κορονοϊός και αποκαλύφθηκε μια εξόχως αρνητική εικόνα: μεγάλο θανατικό σε σύγκριση με άλλες χώρες, προβληματικό σύστημα υγείας και σφοδρή οικονομική κρίση παρότι δεν υπήρξε lockdown, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία.

Και το χειρότερο, κ. Λεβέν: ωμά και ξεδιάντροπα η κυβέρνησή σας, υιοθετώντας την «ανοσία της αγέλης», άφησε να πεθάνουν άνθρωποι αβοήθητοι στα γηροκομεία σας χωρίς να τους δει κανείς γιατρός! Χωρίς αναπνευστήρα. Χωρίς να μεταφερθούν στα νοσοκομεία. Πρόκειται για το 48,9% των θανάτων. Τρομακτικό ποσοστό, τεράστια η ευθύνη σας.

Το ξέρετε, βέβαια, αλλά ακούστε ξανά τι κατήγγειλε στο BBC η νοσηλεύτρια Λατίφα Λέβενμπεργκ: «Μας είπαν να μην τους στέλνουμε στα νοσοκομεία, ακόμη κι αν ήταν 65 χρόνων και είχαν πολλά χρόνια μπροστά τους. Ηταν τραγική εμπειρία να τους βλέπουμε να πεθαίνουν από ασφυξία»…

Τολμώ να πω ότι η λογική αυτή –ας πεθάνουν οι γέροι και οι ευάλωτοι για να μην επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας– είναι ό,τι πιο ανατριχιαστικό, εγκληματικό και χυδαίο έχει ακουστεί και επισυμβεί μετά τη ναζιστική θηριωδία. Κάτι παρόμοιο είπε δυστυχώς και ο στοχαστής Αντρέ Κοντ-Σπονβίλ: Σώζουμε τους 80άρηδες και καταστρέφουμε τη νέα γενιά. Να τη χαίρεται κι αυτός τη φρικώδη λογική του.

Μέχρι στιγμής οι θάνατοι από κορονοϊό στη χώρα σας αγγίζουν τις 4.000. Ο ιθύνων νους της πολιτικής σας, ο επιδημιολόγος Αντερς Τεγκνέλ, διατείνεται ότι με την ανοσία της αγέλης «ένα δεύτερο κύμα είναι πιθανό να είναι λιγότερο επιθετικό στη Σουηδία σε σχέση με άλλες χώρες που υιοθέτησαν περιοριστικά μέτρα».

Κι εσείς από την πλευρά σας σπεύσατε να προβλέψετε ότι η Ελλάδα θα θρηνήσει τους πολλούς νεκρούς στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Οντως, ενδέχεται να συμβεί. Ποιος μπορεί να ξέρει πώς θα εξελιχθεί η παγκοσμίως προβληματική αυτή κατάσταση.

Ομως, κ. πρωθυπουργέ, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στη φτωχή και προβληματική χώρα μου, η δική σας, η πολύφημη Σουηδία, είναι αυτή που εγκαλείται για κυνισμό, για εγκληματικές παραλείψεις και για αποδιαρθρωμένο σύστημα υγείας.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιαν Γκιγιού αποδίδει την οικτρή κατάσταση στις ιδιωτικοποιήσεις (λιγότερο προσωπικό, προσωρινές προσλήψεις χωρίς δικαίωμα ασφάλισης ασθενείας, έκτακτο προσωπικό με πληρωμή ανά ώρα κ.λπ.). Ενώ την κατάσταση της χώρας σας διεκτραγωδεί και η Deutsche Welle:

«Η ανέκαθεν πρωτοπόρος στην πρόνοια Σουηδία είχε τις λιγότερες κατά κεφαλή νοσοκομειακές κλίνες από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ παραμονές του κορονοϊού. Το 96% των δήμων προετοιμαζόταν να προβεί εντός του 2020 σε περικοπές στον τομέα της περίθαλψης ύψους 2 δισ.

Οι διάδρομοι των νοσοκομείων ήταν ασφυκτικά γεμάτοι, όπως και κάθε άλλος χώρος εκτός θαλάμων. Γιατροί και νοσοκόμοι είχαν σηκώσει προ πολλού τα χέρια ψηλά. Οι ελλείψεις προσωπικού και κλινών, κατήγγελλαν, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών μας. Εχουμε εισαγωγές επειγόντων και συμβαίνει να μην προλαβαίνουμε να τους εξετάσουμε προτού περάσει 48ωρο».

Τώρα, ενώ εσείς ετοιμάζετε μέτρα, κάποιοι δηλώνουν ότι θα ζητηθούν πολιτικές και άλλες ευθύνες για την υφιστάμενη τραγική κατάσταση στη χώρα σας. Προσωπικά σας εύχομαι καλά ξεμπερδέματα. Και κυρίως να ξαναβρεί η Σουηδία τον παλιό καλό εαυτό της.

Μεγάλο θανατικό σε σύγκριση με άλλες χώρες, προβληματικό σύστημα υγείας λόγω ιδιωτικοποιήσεων και σφοδρή οικονομική κρίση παρότι δεν υπήρξε lockdown.

ΑΠΟ ΤΟ DOCUMENTO