Η ώρα της απόφασης -των πολιτών- για τον ΣΥΡΙΖΑ: η συμμετοχή είναι στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα

Του Γ. Λακόπουλου

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπήκαν ως τώρα στον κόπο να μελετήσουν γιατί, ενώ οι κυβερνήσεις Τσίπρα κέρδισαν όλες τις πολιτικές αναμετρήσεις μετά τον Σεπτέμβριο του 2015, το κόμμα ηττήθηκε σε όλες τις κάλπες του 2019.

Υπήρξε εμφανής αποστροφή σ’ αυτή συζήτηση και όσοι ανέφεραν δημόσια κάποιους λόγους σχεδόν αποδοκιμάσθηκαν από κάποιους άλλους.

Οι λόγοι είναι φανεροί. Η κομματική γραφειοκρατία δεν θέλει να αναλάβει τις ευθύνες της για την ήττα- ιδίως στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οι καρεκλοκένταυροι της Κουμουνδούρου επιδιώκουν να θέσουν τον Τσίπρα υπό κηδεμονία και να τον περιορίσουν στο ασφυκτικό πλαίσιο της «Αριστεράς». Εγγυώνται οι ίδιοι την καθαρότητα της για να περιφρουρήσουν τη στρατηγική του «δευτέρου και ισχυρού κόμματος» που παρουσίασαν από το βράδυ των εκλογών κιόλας .

Ή των «μετώπων» με άλλες δυνάμεις, που προωθούν ορισμένοι, έχοντας τις ίδιες αντιλήψεις που διέκριναν την ομάδα Λαφαζάνη και κάποιους που σταδιοδρόμησαν στις πάλαι ποτέ «συνιστώσες».

Ωστόσο η εντολή του εκλογικού σώματος προς τον Τσίπρα -στον οποίο προσωπικά εξέφρασε την εμπιστοσύνη του και όχι στον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνουν τα στοιχεία- είναι σαφής.

Οι πολίτες που κινούνται στο χώρο της Κεντροαριστεράς από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου και της ριζοσπαστικής περιόδου του ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Ψήφισαν τον Τσίπρα. Έτσι τον έχρισαν φυσικό επικεφαλής της πολιτικής ζώνης ανάμεσα στη ΝΔ και το ΚΚΕ και του ανέθεσαν την αντίστοιχη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πρώτοι που το κατάλαβαν είναι οι κομματικοί μανδαρίνοι και επιδίδονται σε μεθοδεύσεις αποστέωσης του μοναδικού σώματος που έχει το δικαίωμα να πάρει αποφάσεις για μετεξέλιξη: του συνεδρίου.

Ως ανώτατο όργανο μπορεί να διατυπώσει την πολιτική και την ιδεολογία του νέου ΣΥΡΙΖΑ, να εγκρίνει το πρόγραμμά του, να εκλέξει τα όργανά του και φυσικά να δώσει ακόμη περισσότερη ισχύ στον ίδιο τον Τσίπρα.

Απέναντι στον κίνδυνο να τους καταπιεί το ποτάμι της διεύρυνσης  και της κίνησης μπροστά, οι αρτηριοσκληρωτικοί του κομματικού μηχανισμού προσπαθούν να επιβάλλουν το επικείμενο συνέδριο ως «Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και των μελών του».

Εκ παραλλήλου κάνουν ό,τι μπορούν ώστε τα μέλη να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα, για να χειραγωγούνται εύκολα από τους μηχανισμούς του -και μέχρι στιγμής έχουν κάποια αποτελέσματα.

Υπάρχουν εγγραφές νέων μελών, αλλά ο αριθμός τους είναι ακόμη μακριά από το στόχο των 100.000 τουλάχιστον, που κρίθηκε εφικτός με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα.

Είναι προφανές ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός των μελών τόσο ενισχύεται ο Αλέξης Τσίπρας στο εσωκομματικό πεδίο. Και όσο ενισχύεται τόσο μπορεί να επιβάλλει την ανάδειξη των συνέδρων από ένα σώμα ευρύτερο του μητρώου των κομματικών μελών.

Αυτό το σώμα θα εξασφαλισθεί αν για την εκλογή συνέδρων έχουν δικαίωμα ψήφου όλοι οι πολίτες εντός και εκτός της χώρας , χωρίς να είναι απαραιτήτως μέλη του κόμματος. Εκτός αν θέλουν να είναι και υποψήφιοι σύνεδροι. Σε όλες τις φάσεις η συμμετοχή μπορεί  εκφραστεί με φυσική περιουσία ή ηλεκτρονικά.

Αυτή η επαναστατική επιλογή θα κινητοποιήσει ολόκληρο τον πληθυσμό της Δημοκρατικής Παράταξης. Ο πολίτης θα έχει πλέον  κίνητρο τη συμμετοχή στη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πάρει μέρος στην προσυνεδριακή διαδικασία, εκλέγοντας τους συνέδρους του ανώτατου σώματος αποφάσεων και θα  εξουδετερώσει τους  μηχανισμούς, υπέρ του Αλέξη Τσίπρα.

Συνεπώς το κλειδί για να διευρυνθεί και ταυτόχρονα να μετεξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η εγγραφή όσο το δυνατόν περισσότερων μελών σε πρώτη φάση και η μαζική προσέλευση στις κάλπες για την ανάδειξη των μελών του στην επόμενη.

Οι πολίτες που έστειλαν το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στο 32% πρέπει να κινητοποιηθούν για να ολοκληρωθεί η προοπτική που επενδύουν στο πρόσωπό του.

Να αυξήσουν το ρυθμό των εγγραφών και όταν έλθει η ώρα για την εκλογή συνέδρων να κινητοποιήσουν και άλλους πολίτες, πέραν των κομματικών μελών, για να  διευρύνουν την αντιπροσωπευτικότητα του συνεδρίου και την ακτινοβολία όσων αποφασίσει.

Αν το ποσοστό που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούλιο ήταν η σύναψη συμβολαίου ανάμεσα στον Τσίπρα και την ευρύτερη Δημοκρατική Παράταξη -που θα έχει ως κορμό τη σύμπτυξη Αριστερά – Κεντροαριστεράς στο μετεξελιγμένο κόμμα του, η εγγραφή μελών και η ψήφος στην ανάδειξη συνέδρων είναι οι υπογραφές που απομένουν για την ισχύ του συμβολαίου.