Πρόεδρος κόμματος χωρίς όνομα γράφει επιστολές στην Πολιτική Γραμματεία ενός άλλου που δεν υπάρχει πια: πώς ο Κασσελάκης με ένα ερωτηματολόγιο τέλειωσε τον ΣΥΡΙΖΑ

Του Νίκου Λακόπουλου

Καθώς οι αγρότες μπαίνουν με τα τρακτέρ τους στην πρωτεύουσα σε μια πορεία που οργανώνει η… αστυνομία και η κυβέρνηση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεδριάζει χωρίς τον πρόεδρό του που αντί να μετέχει στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, έστειλε… γράμμα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης μόλις αποφάσισε να ρωτήσει τα μέλη αν θέλουν να αλλάξουν όνομα, λογότυπο, και δομές -δηλαδή… Πολιτική Γραμματεία και με την αποχή από την συνεδρίαση του οργάνου αποφάσισε αντί να πάει να τον καθαιρέσουν, να τους καθαιρέσει ο ίδιος!

Το πρόβλημα με την αμήχανη πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας που φοβάται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει σχέδιο μετάλλαξης και μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε προσωποπαγές κόμμα είναι πως αυτό έχει γίνει ήδη.

Το ερώτημα είναι αν ο Στέφανος Κασσελάκης διαθέτει τη στήριξη της βάσης του κόμματος με δεδομένο πως η Πολιτική Γραμματεία δεν την έχει. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει στις ευρωεκλογές -όπου το κόμμα θα ηττηθεί και πάλι αυτή τη φορά ίσως με μονοψήφιο ποσοστό- κάνοντας σαφές πως δεν εκφράζει τον ΣΥΡΙΖΑ με αυτά τα όργανα, αλλά ένα νέο κόμμα με άλλο όνομα κι άλλο λογότυπο που θα ανακοινώσει μετά τις εκλογές έχοντας χρεώσει την ήττα στο παλιό κόμμα.

Πόσο πιο καθαρά να το πει; “Mε το καθαρό μήνυμα ότι θα δώσω φωνή σε όλα τα μέλη του κόμματος για να κάνω ένα κόμμα για τα μέλη. Αυτό ήταν το μήνυμά μου από την αρχή». Δηλαδή ένα νέο κόμμα.

«Ρώτησα τα μέλη τη γνώμη τους. Είτε τα δημοσιοποιήσω είτε, όχι, δεν έχω πρόθεση να τα δημοσιοποιήσω. Οι συστάσεις μου θα βασιστούν στα όσα θα ειπωθούν στα συνέδριο, στα αποτελέσματα του ερωτηματολόγιου, θα βασιστούν με τον διάλογο πρόσωπο με πρόσωπο με τα μέλη και με διαβούλευση με τα όργανα του κόμματος”.

Ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πλέον

O Στέφανος Κασσελάκης επαίνεσε την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, γιατί άφησε «μαξιλάρι» 37 δισ. ευρώ και έβγαλε τη χώρα έξω από τα μνημόνια, ενώ λίγο καιρό πριν είχε επικρίνει τον Τσακαλώτο -άρα και τον πρώην πρωθυπουργό- για το ίδιο μαξιλάρι:

“Ήταν η φορολογία. Πιο μνημονιακή απόφαση δεν έχει γίνει από το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου».

Στην επιστολή του στην Πολιτική Γραμματεία ο Στέφανος Κασσελάκης μιλάει “για την εσωκομματική επιρροή του καθενός σε ένα κόμμα που αποδείχτηκε μη κυβερνητικό” και βάζει απέναντί του ακόμα και πρώην υποστηρικτές του.

Προφανώς έχει αντιληφθεί πως δεν μπορεί να πάει με αυτούς στις εθνικές εκλογές και τα παίζει όλα για όλα: ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πλέον και το ερώτημα αν ο Κασσελάκης θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα νέο κόμμα με άλλη Πολιτική Γραμματεία, άλλη κοινοβουλευτική ομάδα και άλλο όνομα.

Νέο κόμμα ζητά όνομα και ψηφοφόρους

“Η πρωτοβουλία του προέδρου σκότωσε το συνέδριο» θα πει ο Γιάννης Ραγκούσης, αλλά ο Στέφανος Κασσελάκης μιλά για ένα άλλο συνέδριο τον Σεπτέμβριο όπου η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, που θα μπορούσε να κάνει πρόταση μομφής στον πρόεδρο δεν θα υπάρχει πλέον.

Μάλλον τα εκατόν πενήντα χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που πήγαν να ψηφίσουν με μεγάλη πλειοψηφία τον Στέφανο Κασσελάκη δεν θα συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο πλην όσων θέλουν να παραμείνουν σε ένα κόμμα χωρίς όνομα και πιθανόν χωρίς μέλλον.

Άλλωστε η Πολιτική Γραμματεία -ενός κόμματος που έχει τελειώσει- χαιρέτησαν με την απόφασή τους τους αγρότες και τους φοιτητές, αλλά εκείνοι δεν απάντησαν.

Μάλλον δεν ενδιαφέρονται για όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και θα πρέπει το νέο κόμμα μαζί με όνομα και λογότυπο να βρει και ψηφοφόρους για να μπορέσει κι ο Κασσελάκης με το “ελληνικό όνειρο”, το “επικοινωνιακό χάρισμα” και το κόμμα “του” να γίνει πρωθυπουργός.

Καθώς το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ μισοανακοινώθηκε αιωρείται ένα φιλοσοφικό ερώτημα με πολιτική διάσταση: τι γίνονται τα κόμματα όταν πεθαίνουν; Η απάντηση θα δοθεί σύντομα, αλλά δεν ξέρουμε πώς.