Η oρμπανοποίηση Μητσοτάκη – Γεννηματά: σε ευρωπαϊκή καραντίνα και οι δυο

Η Eπιτροπή Γιούνγκερ,  οι κυβερνήσεις των μεγάλων χωρών, το Ευρωκοινοβούλιο και οι μεγάλες ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες παρακολουθούν με αγανάκτηση την μετατροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Ορμπάν των Βαλκανίων, με τη Φώφη Γεννηματά να τον ακολουθεί κατά πόδας, όπως συνήθως.

Η ανοίκεια επίθεση αμφοτέρων προς τον  Γάλλο επίτροπο Πιερ Μοσχοβισί, επειδή διατύπωσε τη γνώμη της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το τέλος του Μνημονίου στην Ελλάδα, τους τοποθετεί οριστικά σε καραντίνα και κανείς δεν θέλει ιδιαίτερες σχέσεις μαζί τους.

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλοι οι επίτροποι με χαρτοφυλάκια που έχουν σχέση με  την Ελλάδα -με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, τον Αβραμόπουλο, την Μογκερίνι τον  Χαν και τον Μίμιτσα και φυσικά τον πρόεδρο Ζαν Ζαν Κλoντ Γιούνγκερ και τον αντιπρόεδρο Τίμερμανς- δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τη ευρωπαϊκή συμπεριφορά των δυο Ελλήνων πολιτικών. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Στάνισεφ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος  Ντολ κάνουν το ίδιο με την Φώφη και τον Κυριάκο προσωπικά.

Ο Μακρόν τους αποδοκιμάζει με κάθε τρόπο και η καγκελάριος Μέρκελ λέει σε συνομιλητές της ότι ο Μητσοτάκης την εκπλήσσει αρνητικά περισσότερο και από τον Σαμαρά και αφηγείται με απαρέσκεια όσα της έλεγε στην σύντομη συνάντησή τους.

Η πολιτική τάξη της Ευρώπης  και από τις δυο πολιτικές ομάδες  εκφράζει ανησυχία για την συμβολή του Μητσοτάκη και την Γεννηματά στην ανάδειξη του εθνικισμού στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την καλλιέργεια αντιευρωπαϊκού πνεύματος και την πολιτική κάλυψη της ακροδεξιάς.

Και οι δυο πολιτικοί έχουν γίνει αποδέκτες αυτών των ανησυχιών και παρότι  έδωσαν την εντύπωση ότι θα τις λάβουν υπόψη τους η διολίσθηση τους προς τα δεξιά επιταχύνεται. Για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση δυο τυπικά φιλοευρωπαϊκά  κόμματα, όπως η ΝΔ και το πρώην ΠΑΣΟΚ στρέφονται εναντίον της, λόγω της πολιτικής απειρίας και των ανεξέλεγκτων φιλοδοξιών των επικεφαλής τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γεννηματά υποδείχθηκε ότι θα ήταν καλύτερα να μην πάρει μέρος στην πρόσφατη συνεδρίαση των Ευρωσοσιαλιστών ενώ ο ενθουσιασμός με τον οποίο αποδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρόσκληση του καγκελάριου Κουρτς για συμμετοχή σε εκδηλώσεις που οργανώνει η Αυστρία -με τις χώρες του Βίζεγκραντ- έδειξε την αδυναμία του προέδρου της ΝΔ να κατανοήσει  την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη.