Θέλουμε το Πάρκο Τρίτση όαση της Δυτικής Αθήνας

Της Χρυσάνθης Αυλωνίτου

Το πάρκο “Αντώνης Τρίτσης” αποτελεί μια σημαντική εστία τόσο για τη περιβαλλοντική αναβάθμιση της Δυτικής Αθήνας, όσο και όαση για τους πολίτες που ζουν και εργάζονται στη Δυτική Αθήνα και όχι μόνο.

Το παρελθόν, το παρόν. Αύριο τι;

Την πρώτη περίοδο την ευθύνη και τη διοίκηση του πάρκου είχε ο Αναπτυξιακός  Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας. Τότε αντιπρόεδρος του ΑΣΔΑ ήταν ο νυν Δήμαρχος Ιλίου Ν. Ζενέτος.  Με την εν λόγω διοίκηση το πάρκο ήταν σε διάλυση και υπολειτουργούσε με ξενοίκιαστες καφετέριες, σπασμένα φωτιστικά και παγκάκια.

Οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι μέχρι το 2016 για δύο χρόνια. Το πάρκο είχε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ απλήρωτα χρέη σε εφορία, ΔΕΗ, ΙΚΑ, ΟΤΕ.

Ακολούθησε η δεύτερη περίοδος όπου η νέα διοίκηση -μετά το 2015 -με τη διακυβέρνηση του Α. Τσίπρα προέβη σε πρωτοβουλίες και ενέργειες για την ανασυγκρότηση του πάρκου, προχώρησε σε συντηρήσεις και επισκευές κτηρίων, γεφυρών και φωτισμού και σε ενοικίαση των  καταστημάτων που είχαν απαξιωθεί εντός του χώρου. Παράλληλα εξόφλησε όλα τα χρέη που παρέλαβε από τη προηγούμενη διοίκηση της διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ.

Σε εκκρεμότητα είναι η απαξιωμένη 5η λίμνη για την οποία προέβη σε μελέτη ο Δήμος Αγίων Αναργύρων –Καματερού  ύστερα από προγραμματική σύμβαση με τον ΑΣΔΑ, για να προχωρήσει σε διαγωνισμό μόνωσης της μεσαίας λίμνης έχοντας εξασφαλίσει  ταυτόχρονα και την χρηματοδότηση.

Για πρώτη φορά το πάρκο έχει σταθερή χρηματοδότηση από τους τακτικούς πόρους του κράτους που λαμβάνουν ως ενίσχυση οι Δήμοι για έργα υποδομών, ανακατασκευών και αναγέννησης σε υποβαθμισμένες περιοχές, αλλά και γενικότερα.

Ο νυν περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης, τότε Δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της Κεντρικής  Ένωσης Δήμων -ΚΕΔΕ- εναντιώθηκε  στο πρόγραμμα χρηματοδότησης των Δήμων, προσέφυγε δε στη Δικαιοσύνη για την ακύρωση του σχετικού νόμου που ως συνέπεια θα είχε και τη μη χρηματοδότηση του Πάρκου Τρίτση από τους τακτικούς πόρους.

Ο Δήμος Ιλίου δεν εκτελούσε τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από το νόμο όπως: καθαρισμό σκουπιδιών, εντοπισμό και περισυλλογή αδέσποτων, εύρυθμη λειτουργία, καθήκοντα που εκτελούσε ο Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού, με δαπάνες του Δήμου και χωρίς να έχει την αρμοδιότητα επί πολλά χρόνια.

Η απερχόμενη διοίκηση όχι μόνο προέβη στην ανασυγκρότηση, αλλά θα παραδώσει πλεόνασμα από  600.000 ευρώ, γιατί ξεχρέωσε και νοικοκύρεψε το Πάρκο με σωστή οικονομική διαχείριση.

Ποιο θέλουμε να είναι το μέλλον για το Πάρκο και την ευρύτερη περιοχή;

Η κυβέρνηση -εν όψει του ότι θα τοποθετήσει νέα διοίκηση- έχει ξεκινήσει ήδη την προπαγάνδα με τα ελεγχόμενα κανάλια και το φιλικά προσκείμενο τύπο, επιδιώκοντας να απαξιώσει τα θετικά που προσέφερε η προηγούμενη διοίκηση και το κυριότερο να αποσιωπήσει τις ευθύνες της ως παράταξη που συνέβαλε στη διάλυση του πάρκου την περίοδο 2012-2015.

ΘΕΛΟΥΜΕ το πάρκο “Αντώνης Τρίτσης” να αποτελεί το κόσμημα της Δυτικής Αθήνας, να αναβαθμίζει το περιβάλλον, να είναι ο πόλος έλξης κάθε πολίτη.

ΘΕΛΟΥΜΕ έντιμη και χρηστή διοίκηση που θα συνεχίσει το θετικό έργο για περαιτέρω ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ του πάρκου και της ευρύτερης περιοχής με νέες  υποδομές.

Ως πολίτης του Δήμου Ιλίου και ως περιφερειακή σύμβουλος Αττικής στο Δυτικό τομέα θα συμβάλλω με όλες τις δυνατότητες, από κοινού με φορείς και πολίτες σε αυτή τη κατεύθυνση. Ταυτόχρονα με κριτική και έλεγχο των υπευθύνων για τη σωστή άσκηση των καθηκόντων τους.

Το δικαιούμαστε, το αξίζουμε!

 

*Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής (Δυτικός τομέας) – Εκπαιδευτικός – Μουσικός