Θέλω να κάνω ένα κίνημα

Του Χρόνη Πολυχρονίου

‘Θέλω να κάνω ένα Κίνημα’. Αν με άκουγε ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου, άνθρωπος κουρασμένος από τα διαδοχικά προπολεμικά στρατιωτικά Κινήματα ενάντια στο εργατικό  – λαϊκό Κίνημα, θα με περνούσε για τρελό. Η λέξη ‘’Κίνημα’’ αποφορτίστηκε την 10-ετία του 60, όταν κυριαρχούσαν, το μεγάλο παγκόσμιο Μουσικό Κίνημα, το Κίνημα των Χίπις στην Αμερική, ο Μάης του 68 στην Ευρώπη, το Οικολογικό Κίνημα και άλλα. Στην Ελλάδα η λέξη ‘’Κίνημα’’ απέκτησε πολιτικό περιεχόμενο το 74 με την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Και ξενέρωσε η λέξη Κίνημα πρόσφατα, με το παρεξηγημένο Κίνημα των ‘’Αγανακτισμένων’’ και το απαράδεκτο και απαίσιο Κίνημα του ‘’Δεν πληρώνω’’.

Έτσι είπα και εγώ να κάνω το δικό μου ‘’Κίνημα’’. Πέρα και πάνω από ανούσιες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Ένα Κίνημα ουσίας και χειροπιαστής πραγματικότητας. Ένα Κίνημα που θα μεταφέρεται πλατιά, από τον ένα στον άλλο. Από στόμα σε στόμα και θα ξαπλώνεται αθόρυβα, μα αποτελεσματικά, χωρίς υστεροβουλίες. Να αφήσει το δίκαιο αποτύπωμά του και το όφελός του παντού, σε όλους τους ανθρώπους ειδικά στους ανίσχυρους. Μα δεν μπορώ, είμαι αδύναμος να το κάνω. Για αυτό απευθύνομαι στο «Ανοιχτό παράθυρο» που έχει δύναμη και απήχηση στον κόσμο, να με βοηθήσει στο ‘’εγχείρημά’’ μου αυτό. Συγκεκριμένα θέλω να κάνω δύο ‘’Κινήματα’’.

Το πρώτο, να δημιουργήσω ή να αναδιατάξω το Κίνημα ‘’η φωνή των Συνταξιούχων’’, το οποίο έτσι ακριβώς και θα ονομάσω. Όταν το καταφέρω και γίνει αρκετά ισχυρό, θα εμποδίσω ή θα περιορίσω όσο περισσότερο μπορώ τις καθημερινές τρομοκρατικές Ειδήσεις που τους αφορούν, ιδιαίτερα στο θέμα της περικοπής ή όχι των Συντάξεών τους. Δεν πιστεύω ότι κανείς από τους εμπλεκόμενους προς εκμετάλλευση με το θέμα αυτό, ενδιαφέρεται για την επιτυχή έκβασή του περισσότερο από εμένα. Θα συμβούλευα μάλιστα τους δημοσιογράφους-αναλυτές με τα πολιτικά αφεντικά τους, να βγάζουν με περισσότερο κόπο το ψωμί τους και όχι τόσο εύκολα και μονοθεματικά.

Το θέμα της περικοπής των συντάξεων είναι στα χέρια της υπεύθυνης Κυβέρνησης. Αυτή θα το πληρώσει ή θα το καρπωθεί. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Απλώς η καθημερινή του υπενθύμιση από τα ΜΜΕ κάνει κακό στην υγεία μας, η οποία είναι δυστυχώς ευάλωτη. Το δεύτερο και σημαντικό που θα επιθυμούσα να κάνει αυτό το Κίνημα είναι το εξής. Αν παρελπίδα κοπούν για 14η συνεχόμενη φορά οι Συντάξεις μας, να είχα την δύναμη να ‘’περάσω’’ στο σώμα των ανυπεράσπιστων Συνταξιούχων, την απόφαση να μειώσουν συνειδητά στο απόλυτο ελάχιστο-ελάχιστο τις, ούτως ή άλλως χαμηλές, δαπάνες τους. Δαπάνες επιβίωσης. Αυτό θα είχε σαν συνέπεια να αφαιρεθούν από την πραγματική Οικονομία ποσά της τάξεως των 4 έως 6 δις που αποτελούν το απαραίτητο οξυγόνο της. Το αποτέλεσμα η ζημιά και η ευθύνη της ανάσχεσης  της προσδοκούμενης αναπτυξιακής πορείας της Οικονομίας, θα ήταν πολύ δύσκολο να τη διαχειριστούν πλέον τα Ελληνικά πολιτικά κόμματα και οι δανειστές μας στην ΕΕ.

Το δεύτερο Κίνημα που θέλω να δημιουργήσω θα το ονομάσω το Κίνημα του κλεμμένου ΦΠΑ. Παρεμπιπτόντως, έχω εδραιωμένη, πλην ακραία, την πεποίθηση ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ περισώθηκε και μακροημερεύει επειδή αποφάσισε να εφαρμόσει ευρέως στις συναλλαγές το πλαστικό χρήμα, τις κάρτες δηλαδή, προκειμένου να αυξήσει τα Έσοδά της. Αλλά εντάξει, αυτό είναι για μένα. Επειδή όμως ταυτόχρονα είμαι και ένας τυπικός καταναλωτής και βλέπω τι συμβαίνει γύρω μου, δεν ανέχομαι πλέον να πληρώνω εγώ τον ΦΠΑ και ο άλλος να μην τον αποδίδει, να τον βάζει στην τσέπη του.

Αυτό δεν είναι φοροδιαφυγή στο ΦΠΑ ή φοροαποφυγή στη συνέχεια στο Εισόδημα του. Είναι καθαρή κλοπή. Είναι αισχρό και άδικο και είμαστε ανυπεράσπιστοι εμείς οι πολίτες, ειδικά στις κλειστές κοινωνίες. Τα ποσά της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής που στριφογυρίζουν γύρω μας και τα Κεφάλαια του ‘’μαύρου’’ χρήματος που διακινούνται είναι τεράστια. Το καλοκαίρι που πέρασε, οι Έλληνες μετανάστες στην Χώρα μας γελούσαν χαιρέκακα με το ασυνήθιστο για αυτούς φαινόμενο. Είναι οι ίδιοι που απέφευγαν να πάρουν ‘’Αποδείξεις’’ διότι δεν έχουν κανένα κίνητρο να το …πράξουν. Για αυτό θέλω να δημιουργήσω ένα ‘’Κίνημα΄΄ κατά της φοροδιαφυγής.

Πολλά από τα δεινά που μας βρήκαν ως Χώρα θα τα είχαμε αποφύγει, αν μόνοι μας ως Λαός είχαμε σφυρηλατήσει σοβαρή φορολογική συνείδηση. Διότι όλες οι μέχρι τώρα Κυβερνήσεις για το θέμα, έχουν επιδείξει σοβαρή ανεπάρκεια  …πολιτικής βούλησης.

Χρόνης Πολυχρονίου

(Συνταξιούχος – ‘’Κινηματίας’’).