Θέμα μη νόμιμης σύνθεσης του Ειδικού Δικαστηρίου που θα δικάσει Τουλουπάκη – Παπαγγελόπουλο

Με ενστάσεις ξεκίνησε το Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενους την Ελένη Τουλουπάκη και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Θέμα κακής σύνθεσης του δικαστηρίου και ειδικότερα θέμα νομιμότητας της κλήρωσης των μελών του Ειδικού Δικαστηρίου, ως προς τα μέλη του Αρείου Πάγου που συμμετέχουν στη σύνθεση του δικαστηρίου, έθεσε  με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης εκ των συνηγόρων της κ. Τουλουπάκη.

Στον κατάλογο που στάλθηκε στη Βουλή με τα ονόματα των αρεοπαγιτών περιλαμβανόταν και ο Γεώργιος Κόκκορης, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με τον Γ. Μαντζουράνη, το θέμα της υγείας του κ. Κόκκορη ήταν εν γνώσει του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα και της προέδρου του Αρείου Πάγου, Μαρίας Γεωργίου. και ο πρόεδρος της Βουλής εξαπατήθηκε στο θέμα αυτό.

Ως εκ τούτου υπέβαλε αίτημα να προσκομισθούν όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν το διάστημα που είχε λάβει αναρρωτικές άδειες και να διακόψει το δικαστήριο μέχρι να σταλούν τα σχετικά έγγραφα, καθώς το όνομα του κ. Κόκκορη δεν έπρεπε να συμπεριληφθεί στον κατάλογο με τα ονόματα των αρεοπαγιτών που στάλθηκαν στη Βουλή.

  Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών προβλέπει ότι τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου και του Ειδικού Δικαστηρίου μπορούν να κληρωθούν από την Ολομέλεια της Βουλής μόνο δικαστές (από Αρειο Πάγο και Συμβούλιο της Επικρατείας) με την προϋπόθεση να έχουν διοριστεί ή προαχθεί στον βαθμό πριν από την υποβολή της πρότασης για την άσκηση δίωξης, δηλαδή πριν από την 26η Σεπτεμβρίου 2019.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Παπαγγελόπουλος λίγο πριν την έναρξη της δίκης τόνισε:

«Θέλω να υπενθυμίσω στα μέλη του δικαστηρίου. Ο κ. Κοκορης κληρώθηκε τελευταίος. Λόγω της παλιάς μου ιδιότητας και του αξιακού μου κώδικα. Δε θα εκφράσω κανένα υπαινιγμό κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου. Θα τονίσω όμως το γεγονός ότι κληρώθηκε 10ος. Δε στρέφομαι κατά την προέδρου του ΑΠ, αλλά μετά από τα όσα θα σας αποκαλύψω στη δίκη, αλλά αμφισβητώ την κλήρωση. Είναι σφόδρα πιθανό, η πλειοψηφία της Βουλής που με παρέπεμψε με πιέσεις να χρησιμοποίησε ως ”άλλοθι” για την κλήρωση τον δικαστή».