«ΘΑΛΑΤΤΑ – ΘΑΛΑΤΤΑ» – Της θάλασσας κομμάτια 1821-2021

– Την Κυριακή 18 Ιουλίου η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», παρουσιάζει το τέταρτο επεισόδιο της σειράς των επετειακών podcasts «200 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ» από τον Διονύση Σαββόπουλο.

Το 4ο επεισόδιο της σειράς «200 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ» με τίτλο «ΘΑΛΑΤΤΑ – ΘΑΛΑΤΤΑ -Της θάλασσας κομμάτια 1821-2021», θα είναι στον αέρα από την Κυριακή 18 Ιουλίου στις 12.00 το μεσημέρι στον ιστότοπο της Επιτροπής, στο σύνδεσμο www.greece2021.gr/ta-podcast-tis-epitropis-ellada-2021.html, στο Spotify καθώς και στην ιστοσελίδα www.lifo.gr/.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος προλογίζει θαλασσινά τραγούδια, αφηγείται θαλασσινές ιστορίες, διαλέγει ποιήματα για ναυτόπουλα και για πανιά που ταξιδεύουν. Δίνει τη δική του ερμηνεία στην «τελεία» που έγινε θέμα διαμάχης στο «Περιγιάλι το κρυφό». Στο «ΘΑΛΑΤΤΑ – ΘΑΛΑΤΤΑ» ακούμε μεταξύ άλλων: Ανδρέα Εμπειρίκο, Ντίνο Χριστιανόπουλο, Πέτρο Μοροζίνη, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, Βασίλη Τσιτσάνη, Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Μπάτη, Μπαγιαντέρα κι άλλους πολλούς.

Μεταδίδεται, επίσης, από σπάνια ηχογράφηση, η επική μπαλάντα του 11ου– 12ου αιώνα «Ναυτόπουλο Ψυχομαχεί», η οποία τραγουδιέται ακόμη και σήμερα στα νησιά μας, όταν το φέρνει η ώρα. Πρόκειται για ένα τραγούδι «ποταμό» που αντέχει 700-800 χρόνια και ανήκει σε μια ιδιαίτερη κατηγορία παραδοσιακών τραγουδιών, τις περίφημες «παραλογές». Οι «παραλογές» θεωρούνται από πολλούς ανάμεσα στις σημαντικότερες καλλιτεχνικές δημιουργίες του λαού μας.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» στο πλαίσιο των δράσεων για τα 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, παρουσιάζει σειρά επετειακών podcasts με τον Διονύση Σαββόπουλο, αφιερωμένα στα 200 χρόνια του ελληνικού τραγουδιού.

Για τα podcasts, ο Διονύσης Σαββόπουλος συνεργάζεται με το μουσικολόγο καθηγητή κ. Λάμπρο Λιάβα, το δημοσιογράφο, συλλέκτη και ερευνητή κ. Γιώργο Κοντογιάννη και το ζωγράφο κ. Αλέξη Κυριτσόπουλο. 

Η παραπάνω δράση είναι μία προσφορά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Η Επιτροπή δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση και τα έσοδά της προέρχονται αποκλειστικά από χορηγίες και το Νομισματικό της Πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει 14 συλλεκτικά νομίσματα που διατίθενται μέσω του ειδικού e-shop στο shop.greece2021.gr και πρέπει όλοι να αποκτήσουμε.