Θαν. Θεοχαρόπουλος: καθαρές θέσεις, καθαρές σχέσεις

Του Ανδρέα Δεληγιάννη

Ενώ  η Φώφη Γεννηματά προσπαθεί να κρύψει την συναπόφασή της με τον Γ. Παπανδρέου για διάλυση του ΠΑΣΟΚ- συναιρούντος  του Κ. Σημίτη- ο μόνος μέχρι τώρα αξιόπιστος στρατηγικός εταίρος της Θανάσης Θεοχαρόπουλος  μιλάει καθαρά  και  κάτ αυτόν τον τρόπο την  εκθέτει.

Οι τελευταίες τοποθετήσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ ενισχύουν την πεποίθηση ότι η απουσία του από την τελευταία συνεδρίαση της ΚΟ  της “Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν ήταν τυχαία.  Προφανώς δεν έχει λόγο να εμπλέκεται στην εκκαθάριση των λογαριασμών της Φώφης με τους εσωκομματικούς αντιπάλους της.

Σταχυολογώντας τις τοποθετήσεις του σε ΜΜΕ τις  τελευταίες ημέρες παρακάμπτει τους ελιγμούς της Φώφης και εκθέτει  τη δική του τοποθέτηση για τις εξελίξεις χωρίς περιστροφές. Η διαφορά ύφους και διατυπώσεων ανάμεσα στις δικές του τοποθετήσεις και σε όσα λέει η Φώφη Γεννηματά είναι προφανής. Δεν  κινείται με τη λογική των μηχανισμών, αλλά ως πολιτικό στέλεχος.

Πρώτον ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα του επιδιώκει την “υπέρβαση των υφιστάμενων σχημάτων, κομμάτων και κινήσεων, και τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου σοσιαλδημοκρατικού φορέα”.

Δεύτερον επιμένει ότι  “εντός του 2017, θα πρέπει να γίνει το ιδρυτικό συνέδριο του νέου ενιαίου σοσιαλδημοκρατικού φορέα και η εκλογή επικεφαλής από τη βάση”.

Ο Θαν. Θεοχαρόπουλος παίρνει αποστάσεις από όλες τις πλευρές που αναμετρώνται στο ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι “η λογική του όλα ή τίποτα ορισμένες φορές είναι προσχηματική για να οδηγήσει στο τίποτα, για αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Η λογική βήμα-βήμα μπορεί να οδηγήσει στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, αρκεί τα βήματα να γίνουν πιο γρήγορα. Να στοχεύουν στην ανανέωση και όχι στην αναπαλαίωση, στην ενότητα και όχι στον κατακερματισμό”.

Για το σχεδιαζόμενο συνέδριο του Ιουνίου θεωρεί ότι πρέπει να οργανωθεί “μακριά από λογικές κομματικών μηχανισμών που διώχνουν τον κόσμο από την πολιτική, να δίνει το βάρος στο πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο που θα οδηγήσει στον  ενιαίο σοσιαλδημοκρατικό φορέα” – τον  οποίο θεωρεί  εν δυνάμει ικανό να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση, χωρίς να προσδιορίζει σε ποιες εκλογές αναφέρεται.

Αν συνεκτιμηθούν αυτές οι τοποθετήσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ προκύπτει ότι ο ίδιος είναι σαφής σε ό,τι τον αφορά: να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και οι  λοιποί σχηματισμοί του χώρου και να συγκροτηθεί  νέο κόμμα  του οποίου η ηγεσία θα προκύψει με προσφυγή στη βάση και οι  ιδεολογικές και πολιτικές αρχές, αλλά και  το οργανωτικό σχήμα με  καταστατικό συνέδριο.

Καθαρές  θέσεις, καθαρές σχέσεις με τους  άλλους εμπλεκόμενους. Μ’ αυτόν τον τρόπο όμως το πρόβλημα μετακινείται στην Φώφη, την οποία το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε πρόεδρό του για να το ανασυγκροτήσει και αυτή μεθοδεύει σε συνεργασία με  αποδεδειγμένους εχθρούς του να το … διαλύσει.

Όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις  ο Θεοχαρόπουλος  κινείται μπροστά από τη Φώφη Γεννηματά σε ό,τι αφορά την υπόθεση του “νέου φορέα” και μεταθέτει στην ίδια τη ευθύνη διάλυσης του ΠΑΣΟΚ για την οποία όμως υπάρχουν σφοδρές αντιρρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αποφεύγοντας να εκτραπεί από τις αρχές τους και επιδεικνύοντας συνέπεια στους λόγους του, καθίσταται ο “πωλών τοις μετρητοίς” σ’ αυτή την υπόθεση ενώ οι λοιποί εμπλεκόμενοι έχουν να  διευθετήσουν εσωτερικές διαφορές τους.

Πρέπει να σημειωθεί επιπροσθέτως ότι ο Θεοχαρόπουλος δεν έχει αναιρέσει τη δήλωσή του ότι θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα και αυτό πρακτικά είναι ένα άλλο αγκάθι για την Γεννηματά, δίπλα σ’ αυτά που ανέδειξε η ίδια στο κόμμα της.