Θα συνεχίσει ο Νίκος Παππάς να αδιαφορεί για τη δημοσκοπική ασυδοσία;

Ποιες θα ήταν οι επιδόσεις των κομμάτων αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή; Και πρωτίστως ποια θα ήταν η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήταν ας πούμε 12 μονάδες, όπως μας πληροφορεί δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Βήμα; Ή μόλις δυο -δηλαδή πρακτικά ανύπαρκτη- όπως μαθαίνουμε από το Documento ;

Κανείς δεν ξέρει. Ούτε κατ’εκτίμηση. Γιατί κανείς δεν φρόντισε να υπάρχει έλεγχος ανεξάρτητης δημοσίας αρχής στις δημοσκοπήσεις.

Έτσι δεν ξέρουμε αν μια εταιρία που ανακοινώνει μια δημοσκόπηση, την πραγματοποίησε όντως. Και αν τα στατιστικά ευρήματα είναι αυτά που ανακοινώσει. Όπως δεν ξέρουμε πόσο κόστισε μια δημοσκόπηση και ποιος την πλήρωσε.

Πώς ξέρουμε ότι συμπλήρωσε τα ερωτηματολόγια που λέει; Ποιος εγγυάται ότι από την επεξεργασία τους προκύπτει αυτό που ανακοινώνει;

Κανείς. Η ασυδοσία τόσο ασύλληπτη όσο είναι και η αδιαφορία του αρμοδίου υπουργού Νίκου Παππά να θεσπίσει κανόνες. Να μην μπορεί κανείς να παραπλανά την κοινή γνώμη χωρίς έλεγχο σε ένα ζήτημα που αφορά εκτός από τη ενημέρωση και την ουσία της Δημοκρατίας.

Στην περίπτωση της εταιρίας της οποίας τη δημοσκόπηση δημοσίευσε το “Βήμα’, η παραπλάνηση είναι ομολογημένη. Η εταιρία μας πληροφορεί ότι η διαφορά είναι πάνω από 12 μονάδες και η αυτοδυναμία της ΝΔ εγγυημένη.

Προκύπτει αυτό από τη δημοσκόπηση; Δηλαδή από τα ερωτηματολόγια που ισχυρίζεται οι συμπλήρωσε; Όχι. Προκύπτει από την… εκτίμηση ψήφου; Τίνος την εκτίμηση; Της… εταιρίας.

Δηλαδή η γνώμη της εταιρίας προβάλλεται ως πολιτικό μέτρο που διαμορφώνει συσχετισμούς, μεγέθη και πολιτικά αποτελέσματα. Δηλαδή εντυπώσεις που προορίζονται για επηρεασμό του εκλογικού σώματος.

Αν αυτό δεν είναι παραπλάνηση τι είναι; Και αν η στάση του Νίκου Παππά δεν είναι αδιαφορία τι είναι;