Θεόδωρος Λύτρας: Του έκοψαν την πρόσβαση στα δεδομένα του ΕΟΔΥ!

Επιβεβαιώνει το ότι του έκοψαν την πρόσβαση στα επιδημιολογικά δεδομένα από τον ΕΟΔΥ ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Θεόδωρος Λύτρας, που συνυπογράφει με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Θανάση Τσιόδρα την επικαιροποιημένη έκθεση για την θνητότητα διασωληνωμένων με covid-19.

Με αναρτήσεις του στα social media και απαντώντας σε αιτιάσεις που δέχθηκε ο ίδιος αντί να τις δεχθεί ο ΕΟΔΥ, ο κ. Λύτρας τονίζει ότι «είναι πράγματι αντιδεοντολογικό εκ μέρους του ΕΟΔΥ να δίνει επιλεκτικά πρόσβαση στα στοιχεία επιτήρησης κατά το δοκούν και να την αίρει επίσης κατά το δοκούν. Η ανοιχτή πρόσβαση στα πρωτογενή δεδομένα είναι όρος διαφάνειας, που δημιουργεί εμπιστοσύνη» και όπως δηλώνει, είναι αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα «στα οποία κόπηκε η πρόσβαση μου».

Σημειώνει επίσης ότι «μετά τη δημοσίευση της τελευταίας μελέτης μας, άρχισε να γίνεται ευρύτερα κατανοητό πόσο σημαντικά είναι τα ανοιχτά δεδομένα» και ότι ελπίζει «να το κατανοήσουν κάποια στιγμή και οι αρμόδιοι, και να προβούν σε ριζικές αλλαγές. Διότι τουλάχιστον στην επιδημιολογία, σοβαρή έρευνα δεν μπορεί να γίνει με το να ζητάς δεδομένα (για να αναλύσεις κάτι τόσο σημαντικό όπως η υπερβάλλουσα θνησιμότητα) και να σου τα αρνούνται 5 μήνες μετά με γραφειοκρατικού τύπου προφάσεις».