Θεοδώρα Τζάκρη: σκανδαλώδεις υποθέσεις της πανδημίας προς διερεύνηση από την επόμενη Βουλή

Άρθρο στην Αυγή

Θα μπορούσε ίσως να αναρωτηθεί κανείς για μια νομικό που επιμένει να μιλάει για την πανδημία, τι γυρεύει ένας Υδραίος στην Λάρισα;

Θα μπορούσε ίσως να αναρωτηθεί κανείς για μια νομικό που επιμένει να μιλάει για την πανδημία, τι γυρεύει ένας Υδραίος στην Λάρισα; Εκπροσωπώ στην Βουλή τον νομό Πέλλας, ο οποίος, βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ, είχε «το προνόμιο» της μεγαλύτερης θνητότητας λόγω covid από κάθε άλλον (υπερδιπλάσιο του εθνικού μέσου όρου). Είχαμε επίσης το «προνόμιο» να είμαστε οι πρώτοι που βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις τραγικές ελλείψεις του ΕΣΥ που οδηγούσαν σε πλήθος αποτρέψιμων θανάτων ήδη κατά το φθινόπωρο του 2020.

Τον Νοέμβριο εκείνο στην Βουλή εξέθεσα την πραγματικότητα που μόλις τότε άρχιζε για να φθάσει πια στο σημερινό θλιβερό ρεκόρ των 33.111 νεκρών. Αφορμή ήταν ο θάνατος εκτός ΜΕΘ της νεαρής υγειονομικού που υπηρετούσε στο νοσοκομείο Νάουσας αλλά καταγόταν από την Έδεσσα. Ήταν φανερό ότι η επί ημέρες αδυναμία εξεύρεσης κλίνης ΜΕΘ για μια νεαρή κι απολύτως βιώσιμη υγειονομικό έδειχνε την έκταση της κατάρρευσης και των συνεπειών της. Τότε ακόμη η έννοια του διασωληνωμένου εκτός ΜΕΘ ως καταδικασμένου μελλοθανάτου, αμφισβητούνταν…

Εντός της Βουλής αντιμετωπίσαμε την προσπάθεια οργανωμένης συγκάλυψης όχι μόνο στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού ελέγχου αλλά και στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που ακολούθησε μερικές εβδομάδες αργότερα. Η σημερινή πρακτική για τις υποκλοπές δεν είναι λοιπόν πρωτοφανής κι ας αναστοχαστούν οι υπεύθυνοι για το πως επηρέασε η τότε αντιθεσμική στάση τους, τα όσα έμελλε να ακολουθήσουν με την πανδημία.

Εκτός Βουλής ανέλαβαν τα ‘οργισμένα’ φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ να σύρουν τον αναβαλλόμενο σε όποιον χαλούσε τον τότε μύθο του Μωυσέως, που φώτιζε την παγκόσμια ιατρική κοινότητα με το παράδειγμα του κι η οποία, τάχα, μας παρακαλούσε να εξάγουμε την σωτήρια τεχνογνωσία του ΕΟΔΥ! Παραθέτω ένα ευγενές πρωτοσέλιδο (Νοε 2020) όπου μας απονεμόταν ο τιμητικός τίτλος της ‘Ύαινας’.

Δεν τους έφθαναν η απρονοησία κι ο αυτοεγκωμιασμός. Η συγκάλυψη κι η φίμωση δια του μπούλινγκ, εμπόδιζε τις σειρήνες του συναγερμού να ακουστούν έστω και καθυστερημένα. Αυτά με την πολιτική ιστορία! Δεν αναφέρθηκα σε όλα αυτά για να διεκδικήσω ρόλο Προμηθέα. Ίσως να φανούν χρήσιμα σε όσους χρησιμοποιούν σήμερα με παρόμοιο τρόπο το πολιτικό αξίωμα που τους εμπιστεύτηκε ο λαός, για την συγκάληψη ενός άλλου σκανδάλου που δεν αφορά την υγεία αλλά την Δημοκρατία.

Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον.

  • Η πρόσφατη έρευνα Λύτρα απέδειξε αυτό για το οποίο οι ανεξάρτητες επιστημονικές φωνές προειδοποιούσαν ήδη από τότε (98% η θνητότητα όσων διασωληνώθηκαν εκτός). Πόσοι έχασαν έτσι την ζωή τους; Περισσότεροι από χίλιοι!
  • Πόσοι θάνατοι εκ των 12.000 που κατέληξαν μέσα στις ΜΕΘ θα μπορούσαν να θεωρηθούν αποτρέψιμοι; Δεδομένου ότι η θνητότητα των διασωληνωμενων κατά 73% είναι υπερδιπλάσια της αποδεκτής στις δυτικές χώρες, μπορεί κανείς με συντηρητικούς υπολογισμούς να υποθέσει ότι ανω των 6.000 έπεσαν θύματα αυτής της τριτοκοσμικής επίδοσης. Το επίπεδο αυτό είχε πρωτοαποκαλυφθεί τον Μάιο 2021 σε άρθρο του TVXS κι από τότε υπάρχει σταθερή επιδείνωση του ποσοστού.
  • Περίπου την ίδια περίοδο αποκαλύφθηκε, πάλι από το TVXS, ότι δέκα τουλάχιστον επαρχιακές ΜΕΘ είχαν μηδενικά ποσοστά επιβίωσης των νοσηλευομένων τους και μέσα σε αυτές τις «τυχερές»  περιοχές περιλαμβανόταν και η ΜΕΘ της Έδεσσας. Τι απέγινε στους 18 μήνες που μεσολάβησαν; Η πρόσφατη εργασία Λύτρα αναφέρει ότι οι διασωληνωμένοι της επαρχίας έχουν κατά 60% μεγαλύτερη πιθανότητα δυσμενούς κατάληξης. Ας σημειωθεί ότι στις εν λογω «ΜΕΘ» διακομιζόταν κι ασθενείς από μακριά που οδηγούντο έτσι σε βέβαιο θάνατο! Ποιος και με ποια κριτήρια λάμβανε αυτές τις αποφάσεις; Την απάντηση εμμέσως την δίνει η θέσπιση του ακαταδίωκτου …Ο αριθμος όσων έπεσαν θύματα του ότι οι επαρχιώτες ειμαστε πολίτες Β’ κατηγορίας παραμένει απροσδιόριστος Σίγουρα ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες.
  • Πόσοι δεν βρήκαν καθόλου πρόσβαση σε ΜΕΘ; Τον Φεβρουάριο ο ΕΟΔΥ παραδέχθηκε ότι αυτό αφορούσε άνω του 60% όσων κατέληξαν. Σημειώνεται όμως το «παράδοξο» το ποσοστό αυτό από τον Φεβρουάριο να αυξάνεται σημαντικά! Στο παρόν κύμα με άνω των 3.000 θυμάτων υπολογίζεται ότι στην ΜΕΘ κατέληξαν λιγότεροι από 300. Τι έγινε με τους υπόλοιπους τεθνεώντες, σε μια περίοδο που το σύστημα δεν είχε πίεση (περίπου 100 οι διασωληνωμένοι από covid 19). Έχω επανηλλειμενως ζητήσει εξηγήσεις αλλά ακούγομαι ως φωνή βοώντος εν τη ερήμω.
  • Το σκάνδαλο των ΜΕΘ αφήνει στην σκιά ένα απροσιόριστου μεγέθους αλλά πιθανότατα ακόμη μεγαλύτερο και χειρότερο σκάνδαλο. Η ανυπαρξία δημόσιας Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης κι η σκανδαλωδης μεταχείριση  του ιδιωτικού τομέα οδήγησαν στον θάνατο πολλούς ανθρώπους που δεν δέχθηκαν καμία ιατρική βοήθεια προνοσοκομειακά ή τους είδε γιατρός μόνο λίγο πριν να εκπνεύσουν.
  • Η πλήρης έλλειψη πολιτικής δημόσιας υγείας (πρόληψης και αποτροπής της διασποράς) οδήγησε την χώρα κατά το τελευταίο έτος (περίοδος Πλεύρη) σε παγκόσμιο ρεκόρ θανάτων.

Τέλος, πέραν των ποσοτικών δεικτών, υπήρξαν και άλλες σκανδαλώδεις πλευρές τουλάχιστον άξιες διερεύνησης:

  •  Η οικονομική και κοινωνική εξόντωση χιλιάδων υγειονομικών που ετέθησαν σε αναστολή γιατί άσκησαν το δικαίωμα τους στην αυτοδιάθεση του σώματος τους και με στόχευση καθαρά επικοινωνιακή (αποδιοπομπαίος τράγος).
  • Η μαζική παραβίαση της σειράς προτεραιότητας για εμβολιασμό από αξιωματούχους του κατεστημένου. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Δικαιοσύνη χωρίς από τότε να ακουστούν νεώτερα. Κάποιοι εκ  των πρωταγωνιστών μάλιστα εμφανίζονται ως Μέντορες της εκπαίδευσης και κήνσορες της ευνομίας.
  • Οι απ’ ευθείας αναθέσεις 7,5 δις με πρόσχημα την πανδημία (ακόμη και του θρυλικού «Μεγάλου Περίπατου» του Δήμου Αθηναίων).
  • Η εξαίρεση των ιδιωτικών και στρατιωτικών θεραπευτηρίων τα μετέτρεψε, εν τω μέσω της πανδημίας, σε « λημέρι του ληστή», εκτινάσσοντας τις τιμές παροχής υπηρεσιών τους (πχ χειρουργικών ) στο τριπλάσιο. Ποιος και γιατί πατρονάρισε αυτόν τον υγειονομικό μαυραγοριτισμό;
  • Και τέλος το κορυφαίο σκάνδαλο, εκείνο της αδιαφανούς κι ιδιοτελούς διαλογής που εγκαίρως έχει εντοπιστεί αλλά επιβεβαιώθηκε και στην υπόθεση της λεγομενης VIP ΜΕΘ του Ευαγγελισμού.

Αν αυτά τα ένδεκα ζητήματα δεν απασχολήσουν την επόμενη Βουλή, τι άραγε θα την απασχολήσει;

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΓΗ