Ιρένα Γιόβεβα στο Ευρωκοινοβούλιο: «Το λίκνο της δημοκρατίας να μην μετατραπεί σε τάφο της δημοκρατίας»

Σφοδρή κριτική από τις περισσότερες πτέρυγες του Ευρωκοινοβουλίου δέχθηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για κράτος δικαίου, ελευθερία του Τύπου και υποκλοπές. Όπως υπογράμμισαν οι ευρωβουλευτές, η κατάσταση στη χώρας επιδεινώνεται σταθερά, κάνοντας αναφορά στις παρακολουθήσεις, στην 107η θέση στην Ελευθερία του Τύπου, στη δολοφονία Καραϊβάζ αλλά και στο έγκλημα των Τεμπών. Μάλιστα σημείωσαν με νόημα ότι υπάρχει κίνδυνος το λίκνο της δημοκρατίας να μετατραπεί σε τάφο της δημοκρατίας.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς τόνισε αρχικά ότι αν και η Ελλάδα δα έχει υιοθετήσει σειρά μέτρων για το δικαστικό σύστημα, ωστόσο οι «υπάρχουν ακόμα κάποιες προκλήσεις» και πρόσθεσε ότι «δεν έχουν ληφθεί μέτρα» σχετικά με τον διορισμό υψηλότατων δικαστικών λειτουργών.

Για το σκάνδαλο των υποκλοπών ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι «παραμένουν ανησυχίες» σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο συσκευών παρακολούθησης. Ο κ. Ρέιντερς αναφέρθηκε και στον διορισμό των επικεφαλής των επιτροπών σχετικά με τις διαφημίσεις στα ΜΜΕ από την κυβέρνηση που «εγείρει ερωτηματικά για τη διαφάνεια» και την «ενδεχόμενη πολιτική επιρροή που ασκείται»

Όσον αφορά στην Ελευθερία του Τύπου ο κ. Ρέιντερς αναφέρθηκε στην παρακολούθηση δημοσιογράφων με λογισμικό κατασκοπείας και τις δικαστικές αγωγές εναντίον τους υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζονται πιο συγκεκριμένα βήματα για να βελτιωθεί το περιβάλλον εργασίας των δημοσιογράφων».

Σόφι Ιν’τ Βελντ:  «Δεν θα σας αφήσουμε μέχρι να επέλθει δικαιοσύνη»

@SophieintVeld εμφανίστηκε επικριτική για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, αλλά και για τις υποκλοπές. Εστίασε στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να λαμβάνει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για όσο δεν σέβεται το Κράτος Δικαίου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μήνυμα στα ελληνικά της εισηγήτριας της επιτροπής PEGA ήταν όπως η ίδια τόνισε προς τη χήρα του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, τους γονείς των θυμάτων από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, στους συγγενείς των νεκρών του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου, προς τους δημοσιογράφους που βρίσκονται αντιμέτωποι με SLAPPs.

Νωρίτερα Σόφι Ιν’τ Βελντ τόνισε ότι η σημερινή συζήτηση θα έπρεπε να έχει γίνει πριν από καιρό κάνοντας παράλληλα λόγο για «επιδείνωση του κράτους – δικαίου στην Ελλάδα».

«Η ελευθερία του Τύπου παρεμποδίζεται και φιμώνονται ανεξάρτητοι φορείς» που κάνουν «σοβαρές προσπάθειες εντοπισμού διαφθοράς» τόνισε η ίδια για την Ελλάδα ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι στην Ελλάδα καταστρατηγείται ο χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Κώστας Αρβανίτης: Τα προβλήματα στην Ελλάδα έχουν το όνομα Μητσοτάκης

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κώστας Αρβανίτης αναφέρθηκε στην υποκρισία της κυβέρνησης υπενθυμίζοντας ότι μερικές ημέρες πριν τις εκλογές, οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν δύο συλλήψεις για τη δολοφονία Καραϊβάζ και από τότε δεν έχει υπάρξει νεότερο.

Όσον αφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών έκανε λόγο για εργαλειοποίηση της ΕΥΠ τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο ανιψιός του Γρηγόρης Δημητριάδης ήταν «πρωταγωνιστής» του σκανδάλου των παρακολουθήσεων.

Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην θέση 107 αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου κάνοντας παράλληλα λόγο για «βιομηχανία SLAPPs κατά δημοσιογράφων.

Καταλήγοντας, ο Κ. Αρβανίτης αναφέρθηκε στο έγκλημα των Τεμπών και πρόσθεσε ότι «οι οικογένειες των θυμάτων δεν θα ακούσουν τον υπεύθυνο υπουργό να δίνει λόγο στην ελληνική δικαιοσύνηΑυτά είναι τα προβλήματα στην Ελλάδα και έχουν ένα όνομα: Κυριάκος Μητσοτάκης».

Γιώργος Κύρτσος: «Έμπρακτη άρνηση του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου»

Περιγράφοντας το ιστορικό της παρακολούθησής του, ο Γ. Κύρτσος σημείωσε ότι αφού τεκμηριώθηκε η παρακολούθησή του από τις αρμόδιες αρχές η δικαιοσύνη στην Ελλάδα στράφηκε κατά του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Χρήστου Ράμμου ο οποίος τεκμηρίωσε την παρακολούθησή του και όχι εναντίον όσων τον παρακολουθούσαν.

“Η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώνεται σταθερά. Πολλά λέμε για την Ουγγαρία ενώ για την Ελλάδα δεν λέμε τίποτα. Η ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί ένα περιοριστικό νομοθετικό περιβάλλον που ποινικοποιεί την κοινωνία των πολιτών, πολιτικούς και δημοσιογράφους» τόνισε η  Γουέντολιν Ντελμπος Κόρφιλντ από τους Πράσινους. “Ενώ στηλιτεύουμε την Ουγγαρία και άλλες χώρες με αυταρχικές τάσεις, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις του δείκτη της ελευθερίας του Τύπου» και έκανε λόγο για «παρενόχληση δημοσιογράφων, παρακολουθήσεις».

«Το λίκνο της δημοκρατίας να μην μετατραπεί σε τάφο της δημοκρατίας»

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η Ιρένα Γιόβεβα από το Renew Europe αναφερόμενη στις καταχρηστικές μηνύσεις κατά δημοσιογράφων και παρενοχλήσεις που έχουν ως στόχο τη φίμωσή τους και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη δολοφονία Καραϊβάζ, προσθέτοντας ότι η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη.

Παράλληλα χαρακτήρισε επικριτική την έκθεση για την Ελλάδα τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να σιωπούμε. Θα πρέπει να παρακολουθούμε τη μεταφορά του ευρωπαϊκού δικαίου για τα ΜΜΕ στην Ελλάδα ώστε το λίκνο της δημοκρατίας να μην μετατραπεί σε τάφο της δημοκρατίας».