Ισοπεδωμένη η βόρεια Γάζα: το CNN καταγράφει την καταστροφή με δορυφορικές εικόνες

Την ώρα που ο ισραηλινός στρατός αύξησε τον αριθμό των στρατιωτών του που εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας, όπου βρίσκεται σε πόλεμο κατά του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο φως έρχονται συγκεντρωτικά στοιχεία για τις πολυήμερες μάχες του Ισραήλ με την ισλαμιστική οργάνωση.

Ειδικότερα, καθώς οι μάχες εντείνονται στη Γάζα και το Ισραήλ, το CNN προσπαθεί να οπτικοποιήσει τον πόλεμο μέσω χαρτών, διαγραμμάτων και άλλων στοιχείων.

Μια αποκλειστική ανάλυση του αμερικανικού μέσου, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, έχει εντοπίσει ένα σημαντικό μέρος της καταστροφής σε όλη τη Γάζα σε δορυφορικές εικόνες.

Ένα σημαντικό μέρος των ζημιών που μπόρεσε να επιβεβαιώσει το μέσο είναι στη βόρεια Γάζα. Μεγάλα τμήματα κτιρίων γύρω από την πόλη της Γάζας, την Μπέιτ Λάχαγια και την Μπέιτ Χανούν έχουν καταστραφεί. Εκατοντάδες κρατήρες σε όλη τη βόρεια Γάζα έχουν επίσης εντοπιστεί και καταγραφεί.

Δορυφορική ανάλυση δείχνει κατεστραμμένα κτίρια και κρατήρες, 8-22 Οκτωβρίου.

Ισραηλ, Γαζα
doriforiki2 c23e5

Συγκρούσεις στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ

Οι μάχες συνεχίζονται στα νότια σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ, όπου η Χεζμπολάχ – μια λιβανέζικη ένοπλη ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν – έχει την κύρια βάση της. Το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση κοινοτήτων κατά μήκος των λιβανικών συνόρων. Από την έναρξη του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η αναζωπύρωση του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ περιορίστηκε σε αυτή τη συνοριακή περιοχή.

Ισραηλινός χάρτης των σηράγγων της Χαμάς το 2021

hamas-tunels_1_cefe9.jpg
Πολλά νοσοκομεία στη Γάζα βρίσκονται σε «πραγματική κατάρρευση», λέει το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας

Καθώς τα αποθέματα καυσίμων για τις εφεδρικές γεννήτριες εξαντλούνται και οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται, τα νοσοκομεία στη Γάζα αναγκάζονται να κλείσουν, θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ. Το CNN ανέλυσε και χαρτογράφησε τις αναφορές για το κλείσιμο και τους περιορισμούς των νοσοκομείων κατά μήκος της λωρίδας.

xartis-gaza_1_6317c.jpg

1. Νοσοκομείο Al-Shifa: Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας της Γάζας στις 12 Οκτωβρίου, η μόνη πηγή νερού είναι ένα πηγάδι.

2. Νοσοκομείο Al Awda: Το νοσοκομείο είχε μόλις δύο ώρες περιθώριο να εκκενωθεί στις 13 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

3. Νοσοκομείο Beit Hanoun: Η λειτουργία του σταμάτησε λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών στις 14 Οκτωβρίου.

4. Νοσοκομείο Al-Quds: Στις 14 Οκτωβρίου, το Ισραήλ είπε στο νοσοκομείο να εκκενωθεί μέχρι τις 4 μ.μ. της ίδιας ημέρας, αλλά οι υπάλληλοι του νοσοκομείου δήλωσαν ότι δεν μπορούν να μετακινήσουν ευαίσθητους ασθενείς.

5. Νοσοκομείο Al-Ahli Baptist: Μια έκρηξη στις 17 Οκτωβρίου σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

6. Νοσοκομείο Παίδων Al-Durrah: Το νοσοκομείο εκκενώθηκε στις 14 Οκτωβρίου, αφού φέρεται να έγινε στόχος βομβών λευκού φωσφόρου που απαγορεύονται διεθνώς, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Γάζας.

7. Οι μάρτυρες του Αλ Ακσά: Το νοσοκομείο χρησιμοποιεί φορτηγά με παγωτά από τοπικά εργοστάσια ως αυτοσχέδια νεκροτομεία για να συμπληρώσει τα υπερπλήρη νεκροτομεία του νοσοκομείου.

8. Ευρωπαϊκή Γάζα: Η μόνη πηγή νερού είναι από ένα πηγάδι, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας της Γάζας στις 12 Οκτωβρίου.

9. Νοσοκομείο του Κουβέιτ: Αφού έλαβε δεύτερη προειδοποίηση στις 16 Οκτωβρίου για εκκένωση, ο γενικός διευθυντής του νοσοκομείου δήλωσε ότι το νοσοκομείο δεν θα το κάνει.

Οι κάτοικοι της βόρειας Γάζας καλούνται να φύγουν προς τα νότια

Ο ισραηλινός στρατός είπε σε 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν την πυκνοκατοικημένη βόρεια Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γάζας, και να μεταφερθούν στο νότιο τμήμα της λωρίδας. Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι η εντολή αυτή θα προκαλέσει «καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες».

gaza-xartis_1_0213b.jpg

Η ανθρωπιστική κρίση αυξάνεται καθώς το Ισραήλ αποκόπτει τη Γάζα

Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων στη Γάζα αυξάνεται καθώς συνεχίζονται οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Κάποια φορτηγά με βοήθεια έχουν επιτραπεί να εισέλθουν μέσω του περάσματος της Ράφα, αλλά αξιωματούχοι του ΟΗΕ λένε ότι χρειάζεται πολύ περισσότερη βοήθεια για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες. Τα νοσοκομεία και οι κάτοικοι βασίζονται σε γεννήτριες για την παροχή ρεύματος, οι οποίες έχουν εξαντλήσει τα καύσιμα, ενώ η πρόσβαση στο νερό επηρεάζεται από τις διακοπές ρεύματος.

gaza-xartis2_1_21acb.jpg

Καθώς οι αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα έχουν αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατακλύσουν περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων, δεν υπάρχει χώρος για να φύγουν. Σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, η Γάζα είναι από τις μικρότερες και πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις.

grafima-gaza_1_e9866.jpg

Καθώς χιλιάδες ρουκέτες πέφτουν βροχή στο Ισραήλ, η χώρα βασίζεται για άλλη μια φορά στο σύστημα Iron Dome για την προστασία των πολιτών της.

Πώς λειτουργεί: Το αμυντικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ

Το κινητό σύστημα αεράμυνας αποτελείται από 10 συστοιχίες που η καθεμία φέρει τρεις έως τέσσερις εκτοξευτές πυραύλων ελιγμών. Η στρατηγική τους τοποθέτηση παρέχει ένα αμυντικό φράγμα κατά ρουκετών, όλμων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών για έως και 60 τετραγωνικά μίλια κατοικημένων περιοχών και το Ισραήλ έχει στο παρελθόν καυχηθεί για ποσοστό επιτυχίας άνω του 90%.

Ανίχνευση
Το ραντάρ εντοπίζει έναν εισερχόμενο πύραυλο σε απόσταση 2,5 έως 43 μιλίων ή 4 έως 70 χιλιομέτρων από την πυροβολαρχία και στέλνει πληροφορίες σχετικά με την πορεία του πυραύλου στο κέντρο διοίκησης και ελέγχου

Πρόβλεψη
Το κέντρο ελέγχου υπολογίζει τη θέση πρόσκρουσης και προβλέπει εάν ο πύραυλος πρόκειται να πλήξει κατοικημένες περιοχές.

Αξιολόγηση
Το σύστημα στοχεύει τους πυραύλους που συνιστούν τη μεγαλύτερη απειλή για τις αστικές περιοχές και τις υποδομές όταν αντιμετωπίζει πολλαπλές ταυτόχρονες απειλές, αγνοώντας τους πυραύλους που είναι πιθανό να πλήξουν ακατοίκητες περιοχές ή τη θάλασσα.

Αναχαίτιση

Το σύστημα ελέγχου συνδέεται με έναν εκτοξευτή που εκτοξεύει έναν πύραυλο για την καταστροφή του πυραύλου, εάν η αναχαίτιση κρίνεται επιβεβλημένη.

iron dome 1 4d55d

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δαπανήσει πάνω από 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια για το πρόγραμμα Iron Dome από το 2011, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου. Ακολουθεί ένα στιγμιότυπο για το πώς η προγραμματισμένη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ συγκρίνεται με άλλες χώρες.

Το Ισραήλ θα λάβει σχεδόν το ήμισυ του συνόλου της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στον προτεινόμενο προϋπολογισμό του 2024

Πριν από τις επιθέσεις της Χαμάς, η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από το Ισραήλ να λάβει 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένη στρατιωτική χρηματοδότηση για το επόμενο οικονομικό έτος – τα ίδια με τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Επιλεγμένοι αποδέκτες της προτεινόμενης στρατιωτικής βοήθειας για το 2024, σε δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ

stratiotiki boitheia 1 f1b25

Γάζα: Αυξάνει ο αριθμός των θυμάτων

Εντωμεταξύ τ υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε γνωστό τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή ότι οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας από το ξέσπασμα του πολέμου με το Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου ξεπέρασαν πλέον τους 8.000.

«Ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης ξεπερνά τους 8.000, οι μισοί εκ των οποίων είναι παιδιά», ενημέρωσε το υπουργείο το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πιο πρόσφατος απολογισμός των θυμάτων, που είχε δημοσιοποιηθεί το πρωί του Σαββάτου, έκανε λόγο για 7.703 νεκρούς.