Νέος κίνδυνος: η κυβέρνηση στρέφει το πρωτογενές πλεόνασμα …εναντίον της!

Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣΣτη τελευταία παρουσία του στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε θριαμβευτικά ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία της Γιούροστατ θα είναι θρίαμβος για την κυβέρνησή του. Είναι ένα θέμα βέβαια πώς το ήξερε, αλλά δεν είναι η ουσία.

Η ουσία είναι ότι θρίαμβος δεν υπήρξε. Απλώς το στοιχείο του πρωτογενούς πλεονάσματος στον κρατικό προϋπολογισμό του 2015 εμφανίστηκε σε απόκλιση προς τα πάνω από τις προβλέψεις. Ο ίδιος το πανηγύρισε εκ νέου  στο Twitter

«Πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% έναντι του στόχου για έλλειμμα 0,25% διότι εργαστήκαμε με σχέδιο και επιμονή. Οι Κασσάνδρες διαψεύδονται».

Πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από μια μονάδα για μια οικονομία μετά από εφτά χρόνια ύφεσης, που συνεχίζεται, δεν είναι και καμία σπουδαία επίδοση. Αλλά ειδικά για τη κυβέρνηση Τσίπρα είναι θανατηφόρα. Γιατί εγκυμονεί κινδύνους τους  οποίους ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και η κυβερνητική προπαγάνδα άρχισε να προκαλεί ήδη. Ας δούμε κάποιους από αυτούς τους κινδύνους.

-Πρώτον η κυβέρνηση με τον υπερτονισμό αυτής της «επίδοσης» εκτίθεται για μια ακόμη φορά και στο εσωτερικό και διεθνώς για όσους ξέρουν δυο πράγματα, από τα οποία προκύπτει το “‘επίτευγμα” του 0,7%.

Το ένα είναι ότι στα Ευρωπαϊκά Όργανα υπάρχει αυτή την περίοδο διάθεση να στηριχθεί η κυβέρνηση για λόγους που όλοι γνωρίζουν: υλοποιεί το Μνημόνιο μετακινώντας το βιοτικό επίπεδο στα όρια Βουλγαρίας-Ρουμανίας  και μετατρέπει τη χώρα σε πεδίο στάθμευσης προσφύγων επ’ αόριστον.

Το δεύτερο είναι ότι όλοι ξέρουν ότι η διαμόρφωση πλεονάσματος σ’ αυτό το επίπεδο είναι υπόθεση δημιουργικής λογιστικής και στην συγκεκριμένη περίπτωση συγκράτησης των πληρωμών του κράτους. Αν το δημόσιο  εξοφλούσε τις υποχρεώσεις του δεν θα υπήρχε πλεόνασμα ούτε για δείγμα. Είναι δηλαδή ένα στοιχείο το οποίο κατασκευάζει εύκολα μια κυβέρνηση. Το έκανε άλλωστε και η προηγούμενη.

-Δεύτερον η κυβέρνηση με αυτό το στοιχείο προσπαθεί να κάνει πολιτικό παιχνίδι με το ΔΝΤ και ήδη εκδήλωσε τις προθέσεις της, επιχειρώντας την ύστατη στιγμή να εξασφαλίσει κατά το δυνατόν ηπιότερους όρους στην αξιολόγηση. Οι πάντες όμως  έχουν αποσαφηνίσει στην Ευρώπη ότι η αξιολόγηση επηρεάζεται από τις θέσεις του ΔΝΤ, δεδομένου ότι η παρουσία του στο ελληνικό πρόγραμμα είναι προεξοφλημένη. Άλλωστε δεν υπάρχει άλλος να καλύψει τη συμμετοχή του, η οποία βασίζεται στις  θέσεις του. Αν η κυβέρνηση θεωρήσει ότι με αυτό το στοιχείο του πρωτογενούς πλεονάσματος  μπορεί να κλιμακώσει τη σύγκρουση, τότε και η ίδια θα βγει ζημιωμένη και η χώρα. Οι άλλοι δεν τρώνε κουτόχορτο. Κανείς δεν θα χειροκροτήσει γιατί προέκυψε, όπως προέκυψε, το 0,7%.

-Τρίτον η κυβέρνηση θα προσπαθήσει για το επόμενο διάστημα να προβάλει την ‘άνοδο’ του πρωτογενούς πλεονάσματος για να πείσει την ελληνική κοινή γνώμη ότι η οικονομία .. αναστήθηκε, όπως προέβλεψε ο Πρωθυπουργός. Φυσικά πρόκειται για παιδαριώδη προσπάθεια. Αυτό που καθορίζει την πορεία μιας οικονομίας είναι η αναπτυξιακή τροχιά της και η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμη σε ύφεση. Αν μάλιστα δούμε τα δεδομένα της πραγματικής οικονομίας και όχι το δημοσιονομικό προφίλ τη χώρας η κατάσταση διαρκώς  επιδεινώνεται. Επιπλέον μπορεί να προκύπτει αυτό το ισχνό πρωτογενές πλεόνασμα αλλά το έλλειμμα της ‘γενικής κυβέρνησης’  -αυτό μετράει- είναι ακόμη τεράστιο.

Γιατί τις προθέσεις της κυβέρνησης είναι χαρακτηριστική η διατύπωση ‘εργαστήκαμε με σχέδιο και επιμονή’ που χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός.  Προσοχή. Μιλάμε για το 2015. Για τον χρόνο δηλαδή στον οποίο το πρώτο εξάμηνο η κυβέρνηση είχε μια πολιτική και στο δεύτερο την αντίθετή της. Ως τον Ιούλιο ήταν αντιμνημονιακή και από τον Αύγουστο μνημονιακή. Με άλλα λόγια μέσα στον ίδιο χρόνο είχε… διαφορετικούς στόχους.

Ποιον από τους δυο πέτυχε; Για ποιο σχέδιο μιλάει ο Πρωθυπουργός και στην ‘επιμονή’ ποιου εξαμήνου  αναφέρεται;  Σε εκείνο που άφηνε το Βαρουφάκη και τον Λαφαζάνη να σχεδιάζουν την έξοδο της χώρας  από την Ευρωζώνη, ή εκείνο στο οποίο ανάλαβε την υποχρέωση να εφαρμόσει σκληρά μέτρα για να μείνει εντός;

Το συμπέρασμα είναι ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη ‘φιλική’ αντιμετώπιση ενός δημοσιονομικού στοιχείου της χώρας από την πλευρά της Γιούροστατ  για να βγάλει λανθασμένα συμπεράσματα και να τα χρησιμοποιήσει, σχεδόν προκλητικά, για να κάνει εκ νέου πολιτικά λάθη στο εξωτερικό και αφελή προπαγάνδα στο εσωτερικό. Από αυτή την άποψη αυτό το 0,7% του πρωτογενούς πλεονάσματος θα τη βλάψει. Γιατί τελικά το στρέφει εναντίον της.