Καμία λύπη, καμία δικαιολογία! Δεν έκαναν κανένα λάθος!

Του Στέφανου Τζουμάκα

Απέτυχαν στην συγκεκαλυμμένη επιλογή της τουριστικής οικονομίας της ανοσίας αγέλης και  «occasione data» -δοθείσης ευκαιρίας δλδ-  και της απόπειρας της ιδιωτικοποίησης των συστημάτων υγείας και ασφάλισης καθώς και  νέας υποτίμησης της χώρας  τόσο στις αμοιβές όσο και τις εργασιακές σχέσεις.

Ο  αποτυχημένος θίασος της δεξιάς θέλει προς ώρας  να αποσιωπήσει τις δεσμεύσεις του  σε  ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Οι προπαρασκευαστικές τους  ενέργειες για  τη διάλυση του κοινωνικού κράτους απέτυχαν. Και επιχειρούν να τις βαφτίσουν λάθος εκτιμήσεις  και προβλέψεις  ενώ πρόκειται για συνειδητές  πλην όμως αποτυχημένες επιλογές.  Ωστόσο  και ορισμένοι προοδευτικοί ξεχνάνε το «δάσος» των δεσμεύσεων  της δεξιάς  με παρασιτικά συμφέροντα και με τη διαπλοκή δηλαδή την αιτία των βλαπτικών επιλογών και παρουσιάζουν  μετ’ επιτάσεως το δένδρο, δηλαδή τα αποτελέσματα.

Πέντε  πρόσφατα παραδείγματα:

1. Ο  εκτελών χρέη πρωθυπουργού και η ομάδα του δεν έχει  λάθος εκτιμήσεις  για την  απάνθρωπη κατάσταση που δημιούργησε στις μονάδες υγείας στη Θεσσαλονίκη. Δεν ήθελαν  ανάπτυξη και αναβάθμιση μονάδων του ΕΣΥ. Οι επιδιώξεις τους αφορούν στην  υποκατάσταση των δημόσιων υπηρεσιών από ιδιωτικές. Οδήγησαν σε μια νέα βαρβαρότητα   τους γιατρούς που μη διαθέτοντας μονάδες εντατικής θεραπείας, τους οδηγούν να  αναλαμβάνουν την ευθύνη για την «βιοηθική εκτροπή», με το να αποφασίζουν ποιοι κατά προτεραιότητα θα αποβιώσουν. Έχουν  δεσμεύσεις και όχι λάθος εκτιμήσεις.

2. Άλλη δέσμευση της οικογένειας με ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια αποτελεί η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών υγείας υψηλών προδιαγραφών, ποιότητας και νέων καινοτόμων θεραπειών για εμπόριο και ως πρώτο βήμα δεν προσλαμβάνει νέους «αχθοφόρους» γιατρούς με 900 έως  1300 ευρώ  ώστε να συμβάλλουν  αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά επέλεξε ατομικές συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς  με αμοιβή 2000 ευρώ συ εφημερίες κλπ ως πρώτο βήμα για τη περαιτέρω εισβολή του ιδιωτικού τομέα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ορισμένοι σωστά ωρύονται για  την επιλογή ιδιωτών γιατρών αλλά το αίτιο αυτής της επιλογής αποτελούν οι δεσμεύσεις με ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και μεγαλογιατρούς που θέλουν να πλουτίσουν με την παροχή υπηρεσιών υγείας. Ένα επί μέρους κερδοφόρο παράδειγμα αποτελεί η απόφαση του  υπουργείου Υγείας του ΕΣΥ που δεν επιτρέπει στα Δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ να έχουν  γρήγορα δωρεάν τεστ για να τα διαθέτουν τα ιδιωτικά κέντρα από 70 έως 120 ευρώ. Αλλά και αυτή η επιλογή είναι αποτέλεσμα της πελατείας που εδρεύει και σε Ιατρικούς συλλόγους.   

3.Ένας  εκ του θιάσου  ανάλαβε  να δικαιολογήσει τα νέα χειμωνιάτικα μέτρα  ανακοπής  της μετάδοσης του ιού που ισχύουν σε πολλές χώρες της Ευρώπης και για να εκτονώσει τη δυσαρέσκεια είπε ένα ψέμα για αφελείς ότι δήθεν έκαναν λάθος εκτίμηση και ότι δεν έπρεπε να  ανοίξουν τουριστικές μετακινήσεις το καλοκαίρι. Πρόκειται για απάτη. Καμιά λάθος εκτίμηση  δεν έκαναν. Εν γνώσει τους και ως υποτελείς στην  επίσης  υποτελή  Γερμανική Ευρώπη   και   στις  εταιρίες  τουριστικών πακέτων  όπως η πολυεθνική Γερμανική   TUI  που έχει εκατοντάδες ξενοδοχεία στην Ελλάδα, στη Τουρκία, στην Ισπανία.  Όπως  οι αεροπορικές εταιρίες luftahansa, Aegean, Ryanair, Easyjet,  και τους tour operators όπως TUI, Thomas Cook,  κλπ  ή  εταιρίες  κρουαζιέρων   και όπου οι άνθρωποι  για τις εν λόγω και άλλες εταιρίες του κλάδου αποτελούν θέσεις. Για παράδειγμα για το καλοκαίρι είχαν προγραμματίσει για 20 εκατομμύρια θέσεις  προς την Ελλάδα. Όχι ανθρώπους, αλλά θέσεις  που είχαν προγραμματιστεί για το φετινό καλοκαίρι. κλπ .Η  Μέρκελ έδωσε  πλέον των  12 δις ευρώ  ενίσχυση στις εν λόγω επικυρίαρχες και επι των κυβερνήσεων που με την τουριστική  βιομηχανία  συνέπραξαν συνειδητά σε μια  ανοσία αγέλης. Αυτό  ήταν το αίτιο  και όχι το ψέμα της δήθεν λάθος εκτίμησης. Ο τουριστικός κλάδος με τζίρο δις των Γερμανικών εταιριών συνδέεται  με κοινά συμφέροντα με τη  CDU το κόμμα της γερμανικής δεξιάς  που ενώ  διαφωνούσε με την πολιτική ανοσίας του Τραμπ  και του Τζόνσον το έπραττε  συγκεκαλυμένα και διπλοπρόσωπα.  

4.Την ώρα που η χώρα έχει ενάμισι εκατομμύριο άνεργους με πρεκαριάτο χιλιάδων  υποαπασχολούμενων  με αμοιβές   των 200-400  ευρώ,  δύο  εκατομμύρια ανασφάλιστους  κ.ο.κ. Ο Κυριάκος  Μητσοτάκης αρχικά επιχείρησε να τους αποκλείσει από τις υπηρεσίες υγείας. Αυτό είναι αποτέλεσμα. Όχι δεν θέλει να μοιάσει στο πατέρα του που διόρισε έξι χιλιάδες Νεοδημοκράτες στη ΔΕΗ το 1991. Το αίτιο είναι οι δεσμεύσεις δεξιών και σοσιαλδημοκρατών  στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τις  συμμορίες προσόδου από την  ιδιωτική ασφάλιση  με εταιρίες και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια- Funds που συγκεντρώνουν πλούτο δισεκατομμυρίων  από το μηνιαίο εισόδημα εκατοντάδων εκατομμυρίων  ανθρώπων στο δυτικό ημισφαίριο και όχι μόνο.  Τελικά λόγω της κοινωνικής κατακραυγής με διάταξη νόμου θα καλυφθεί το κενό σχετικά με τις διακομιδές ανασφάλιστων ασθενών σε ιδιωτικές ΜΕΘ.

 5. ‘Όπως ότι επέβαλε το πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας γιατί έχει συμφωνία προεκλογική με Ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, τα γνωστά funds που αγόρασαν τα κόκκινα δάνεια  σε εξευτελιστικές τιμές από τις χρεωκοπημένες Ελληνικές τράπεζες, που ως γνωστόν τις χρεωκόπησαν οι μεγαλομέτοχοι, τις λαφυραγωγούσαν και έβγαλαν πλέον των 70 δις  ευρώ και  στο εξωτερικό. Αυτό είναι το ζουμί  των πλειστηριασμών. Οι πλειστηριασμοί είναι αποτέλεσμα δεσμεύσεων σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Δεν είναι  το αίτιο.

Τόσο για αυτές  όπως  για  άλλες ανάλογες δεσμεύσεις οφείλουμε  να δώσουμε μάχη για να απαλλαγεί η χώρα από τon κυβερνητικό θίασο μιας υποτελούς δεξιάς και των εγχώριων και πολυεθνικών συμφερόντων που εξυπηρετεί και οδηγεί την ελληνική κοινωνία σε απανωτά αδιέξοδα.

ΥΓ. Σωστά λέγαμε το Νοέμβρη του 73, «Αυτοί είναι το σύμπτωμα. Το αίτιο αναπαραγωγής τους είναι το σύστημα.»