Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Διανομή

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Ο Πρωθυπουργός- που είναι υπεύθυνος για τη δημόσια παρουσία του αρχηγού του κράτους- όφειλε να της εξηγήσει ότι ο αξίωμά της είναι αυστηρά προσωποπαγές και δεν υπόκειται σε …διανομή.

Όσο πιο ώριμη είναι μια Δημοκρατία, τόσο περισσότερο ο σεβασμός στους τύπους της είναι απαραβίαστος.

Στην Ευρώπη αρχηγοί των κρατών- εκλεγμένοι ή μονάρχες-δεν αλλάζουν ούτε την κίνηση των βλεφάρων τους σε επίσημες τελετές.

Η κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου έδειξε από την πρώτη μέρα μειωμένο σεβασμό στους τύπους της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Το πενιχρό βιογραφικό της στην ιστοσελίδα της Προεδρίας καταλήγει ως εξής: «…ζει με τον σύντροφό της, Παύλο Κοτσώνη».

Ουδείς νοιάζεται. Μπορεί να το αναφέρει στους φίλους της και ενδεχομένως στις συνεντεύξεις της. Στον επίσημο ιστότοπο της Προεδρίας είναι προβληματικό.

Εννοεί ότι ζουν στο Προεδρικό Μέγαρο. Το νεοκλασικό του Τσίλερ, είναι η επίσημη προεδρική κατοικία. Αλλά ουδείς από τους προκατόχους της, πλην Σαρτζετάκη, την χρησιμοποίησαν.

Ο Κάρολος Παπούλιας, με έδρα τα Ιωάννινα, έμενε στο λιτό τριάρι της Ασκληπιού.

Η νέα πρόεδρος αιφνιδίασε τους καταρτισμένους συμβούλους της Προεδρίας, όταν προσέλαβε τον σύντροφό της και ως -άμισθο-νομικό σύμβουλο!

Το κλίμα στο Προεδρικό μέγαρο βάρυνε: ο συνδυασμός προσωπικής σχέσης και ιδιότητας συμβούλου, τον καθιστά και άτυπο επικεφαλής προσώπων με κύρος.

Ο Παύλος Κοτσώνης- πρώην σύμβουλος Επικρατείας με φήμη επαρκούς νομικού- από το 2016 παραιτήθηκε και εργαζόταν στον ιδιωτικό τομέα στις Βρυξέλλες .

Θεωρείται σεμνός, διακριτικός και σοβαρός άνθρωπος. Αλλά η μεγαλομανιακή μεταχείριση που του επιφυλάσσει η Πρόεδρος, τον αδικεί. Πλέον σχολιάζεται ως «Παλαύρας».

Σε μια παρέλαση τον τοποθέτησε δίπλα της στην εξέδρα και κατ ανάγκη του …απένειμαν τιμές τα παρελαύνοντα τμήματα. Θέση κοντά στον Πρόεδρο έχουν μόνο οι υπασπιστές του.

Στην εκδήλωση για τον Πάπα, ταπείνωσε τον Τασούλα και τον Τσίπρα ως πολιτειακούς παράγοντες, τοποθετώντας δίπλα στον Πρωθυπουργό τον σύντροφό της και την Μαρέβα.

Κανείς ωστόσο δεν περίμενε ότι θα έκανε αυτό που δεν αποτόλμησε με την άφιξη του πρίγκιπα-τότε -Κάρολου. Σε επίσημη ανακοίνωση αναφέρει:

«Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο κύριος Παύλος Κοτσώνης υποδέχθηκαν τον Βασιλιά Willem-Alexander και την Βασίλισσα Máxima της Ολλανδίας».

Πολλοί ξένοι πολιτικοί έρχονται με τους συντρόφους τους, του ιδίου ή του άλλου φύλλου: ουδείς τους εμφανίζει σε επίσημες διακρατικές τελετές.

Προφανώς η κυρία δεν κατάλαβε ότι δημιουργούσε και στους βασιλείς πρόβλημα πρωτοκόλλου.

Πρόσεξε άραγε ότι ενώ προσφώνησε και τους δύο ως «Μεγαλειότατους», ο Ολλανδός μονάρχης απάντησε απευθυνόμενος μόνο στην ίδια: «Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε»;

Αν η Πρόεδρος Σακελλαροπούλου θέλει να τη σέβονται οι πολίτες, θα πρέπει να σέβεται η ίδια το πρωτόκολλο του ρόλου της.

Θεσμός πρώτης κυρίας ή κυρίου, δεν υπάρχει στην Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός- που είναι υπεύθυνος για τη δημόσια παρουσία του αρχηγού του κράτους- όφειλε να της εξηγήσει ότι ο αξίωμά της είναι αυστηρά προσωποπαγές και δεν υπόκειται σε …διανομή.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR