Κατώτατος μισθός: Λιτότητα τριετίας

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ε.Ε. που δεν έχει αυξήσει τον κατώτατο μισθό τα τελευταία δύο χρόνια

Το 2022 η ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η συμβολή των νέων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών πόρων θα οδηγήσουν σε μια σημαντική βελτίωση του ΑΕΠ και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και θα δημιουργήσουν ένα προσφορότερο και ευνοϊκό πλαίσιο για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, διαμηνύει το υπουργείο Εργασίας, ακυρώνοντας κάθε συζήτηση για αύξηση του κατώτατου μισθού φέτος αλλά και μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς.

Η σχετική διαρροή έγινε συμπτωματικά, την ίδια ημέρα που δημοσιοποιήθηκε η έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Alco, και η οποία επιβεβαιώνει την απόλυτη αποδοκιμασία για την κυβέρνηση και ταυτόχρονη τη γενική απαίτηση να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ για φέτος και στα 800 ευρώ το 2022.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έρευνα α) το 83% των εργαζομένων δηλώνει ότι ο κατώτατος μισθός των 650 ευρώ τον μήνα μεικτά δεν επιτρέπει την αξιοπρεπή διαβίωση ενός εργαζομένου και της οικογένειάς του, β) το 82% διαφωνεί με την πρόταση της κυβέρνησης να παραμείνει στάσιμος ο κατώτατος μισθός για ακόμα ένα έτος και γ) το 61% των εργαζομένων συμφωνεί με την πρόταση της ΓΣΕΕ να επανέλθει άμεσα το ύψος του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ενώ το 28% προτείνει να είναι μεγαλύτερος, όπως προβλέπει και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ.

Σταϊκούρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε προκαταβολικά αύξηση!

Όπως προκύπτει από στοιχεία της Ε.Ε, 17 κράτη – μέλη της έχουν ήδη αυξήσει τον κατώτατο μισθό από την 1η.1.2021, 3 κράτη – μέλη τον διατήρησαν σταθερό στο ύψος του 2020, ενώ μόνο στην Ελλάδα οι διαπραγματεύσεις αναβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά και ο κατώτατος μισθός εξακολουθεί να είναι στο ύψος του 2019. Αυτό το στοιχείο ουσιαστικά διαψεύδει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας για “πάγωμα” των μισθών για τρία χρόνια με πρόσχημα την πανδημία και τις πιέσεις που δέχεται η οικονομία.

Άλλωστε, ελάχιστους μήνες από την εκλογή τής Ν.Δ., ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας είχε δηλώσεις τις πραγματικές προθέσεις τής κυβέρνησης όσον αφορά τους μισθούς, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να περιμένουν αύξηση του κατώτατου μισθού τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια, παρά την προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. περί ποσοστού αυξήσεων διπλάσιου του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του (23.12 στην ΕΡΤ) ο Χρ. Σταϊκούρας υποστήριξε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε προκαταβολικά τον προηγούμενο Φεβρουάριο (το 2019) την αναλογούσα αύξηση κατώτατου μισθού για τρία – τέσσερα χρόνια!

«Να είμαστε απολύτως ακριβείς.  Έχουμε πει διπλάσια αύξηση του κατώτατου μισθού σε σχέση με την ανάπτυξη. Ξεκινώντας όμως από έναν κατώτατο μισθό που δεν έχει αυξηθεί ήδη όσο αυξήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση έφερε ξαφνικά, μήνα Φεβρουάριο, αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%. Ουσιαστικά ενσωμάτωνε την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα έπρεπε να γίνει σε βάθος τριετίας ή τετραετίας με βάση τους ρυθμούς μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας.  Άρα έχουμε ήδη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%. Θα αξιολογηθεί αυτό το θέμα ανάλογα με τα δεδομένα της οικονομίας» ήταν η ακριβής δήλωση του υπουργού Οικονομίας.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι ο ΣΕΒ την εποχή εκείνη είχε προσφύγει διά του διευθυντή του και σημερινού υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργό  Ά. Σκέρτσου στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας ακύρωση της εγκυκλίου της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την οποία προβλέπεται η προσαύξηση του νέου κατώτατου μισθού από 1.2.2019 με βάση την προϋπηρεσία των μισθωτών (τριετίες).

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΓΗ