Κινδυνεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να γίνει ο Έλληνας Φιγιόν;

ΦΩΤΟ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Του Γ. Λακόπουλου

 Για δύο συνεχόμενες εβδομάδες έρχεται στην επικαιρότητα η επιχειρηματική δραστηριότητα της συζύγου του προέδρου της ΝΔ, δια  του ρεπορτάζ της εφημερίδας Documentο. Παραδόξως πολλά  ΜΜΕ το αγνοούν, αλλά όχι και η ΝΔ που δείχνει να την απασχολεί ιδιαίτερα. Όπως και η κυβέρνηση που το αξιοποιεί εναντίον του αρχηγού της  αξιωματικής αντιπολίτευσης.  Σε κάθε περίπτωση όμως γι’ αυτό το ρεπορτάζ υπάρχει ένα  κρίσιμο ερώτημα :είναι ακριβές ή όχι;   

Προφανώς τα ΜΜΕ δεν υποκαθιστούν την Εφορία και τις  συναφείς αρχές της Πολιτείας για τις δραστηριότητες ενός πολίτη. Αν νομιμοποιείται η δημοσιογραφική έρευνα για την κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι είναι γιατί τελικά το θέμα  αφορά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευση της χώρας και ενδεχομένως επόμενο πρωθυπουργό: ήταν εκ του νόμου  υποχρεωμένος να δηλώσει στο πόθεν έσχες  του τις συγκεκριμένες δραστηριότητες της – εν διαστάσει, για ένα διάστημα- συζύγου του;  Και  εδώ το κρίσιμο ερώτημα είναι: ήταν ή όχι;

Από τις απαντήσεις κρίνονται τα υπόλοιπα. Αν οι δραστηριότητες της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι όπως τις περιγράφει η εφημερίδα και αν ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν υποχρεωμένος να τις καταχωρήσει   στο <πόθεν έσχες> του, πρόκειται για δημοσιογραφική επιτυχία και ο ίδιος περιέρχεται σε δύσκολη θέση.

Όποιος δημοσιογράφος σέβεται τον εαυτό του θα αναδείκνυε  ένα τέτοιο θέμα, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν για άλλους πολιτικούς.

Με άλλα λόγια, αν όσα αναφέρει το Documento αποδειχθούν ακριβή, ο πρόεδρος της ΝΔ κινδυνεύει να βρεθεί στη θέση του υποψήφιου προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά  Φιγιόν. Στα ελληνικά χρονικά, ως  ανάλογη περίπτωση, μπορεί να θεωρηθεί η  επιχειρηματική δραστηριότητα της συζύγου του Γεωργίου Ράλλη, στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Αν αυτά δεν είναι ακριβή, τότε η εφημερίδα οφείλει να επανορθώσει, άλλως κινδυνεύει να υποστεί τις συνέπειες του νόμου και την αποδοκιμασία των αναγνωστών.Τα πράγματα πάντως, αργά ή  γρήγορα, θα ξεκαθαρίσουν.

Αυτό που επίσης πρέπει να ξεκαθαρίσει είναι η αντίδραση του ιδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως τίθεται το θέμα – όχι μόνο από την εφημερίδα- και πέραν της νομικής πλευράς, αφορά την  υπόληψή του. Συνεπώς οφείλει να μιλήσει προσωπικά. Υπεράσπιση της προσωπικής τιμής δι αντιπροσώπων δεν νοείται.

Ως τώρα δεν τον έκανε. Έχει απαντήσει η σύζυγός του -για το  πρώτο δημοσίευμα -και η …ΝΔ και για τα δυο, αναφέροντας ότι θα υπάρχουν προσφυγές  στη Δικαιοσύνη- χωρίς να λέει από ποιον.

Η ΝΔ μάλιστα δια του αντιπροέδρου Άδωνη Γεωργιάδη έσπευσε να αθωώσει τη σύζυγο του Κυριάκου προεξοφλώντας ότι όσα γράφονται είναι συκοφαντικά και μετατρέποντας  το θέμα σε….αντικείμενο κοινοβουλευτικού ελέγχου. Προσθέτοντας  όμως  και  τους κουμπάρους  του … Καλογρίτσα.  κατά τρόπο όχι και τόσο βολικό για τον πρόεδρο της ΝΔ. Αλλά αυτό είναι άλλη υπόθεση- εσωκομματική.

Την υποχρέωση του προέδρου της ΝΔ να πάρει θέση την επισημαίνουν ακόμη και εφημερίδες κάθε άλλο πάρα φιλοκυβερνητικές. Π.χ. ο Γιώργος Χαρβαλιάς – υπενθυμίζοντας και τις υποθέσεις  της Ζήμενς και της δανειοδότησης του Κήρυκα των Χανίων- έγραφε στη <Δημοκρατία>:

-«Απάντησε όχι ο ίδιος, αλλά η σύζυγος του με μια δακρύβρεχτη ανακοίνωση γεμάτη επικολυρικές διατυπώσεις… Αντί άλλης εισαγωγής, η θιγόμενη εν αναμονή πρώτη κυρία, επέλεξε την προσφιλή μέθοδο της παράθεσης…τίτλων σπουδών ως πειστήριο αξιοσύνης. Και βεβαίως λέξη για την ταμπακιέρα. Πόσο δηλαδή αγοράστηκε το περίφημο διαμέρισμα στη συνοικία της…διανόησης και όχι της χλιδής… Τα «μπερδεύτηκε ο λογιστής μου κι έδωσε λάθος ΑΦΜ» καλά είναι να τα λέει η κυρά Μαρία την ώρα που μπουκάρει το ΣΔΟΕ στο σουβλατζίδικο. Αλλά για «πρώτη εθνική» που ετοιμάζεται να καταλάβει την εξουσία προκαλούν στην καλύτερη περίπτωση μειδιάματα συγκατάβασης… Φοβούμαι λοιπόν ότι ο εν αναμονή πρωθυπουργός έχει μπερδέψει το κοινό στο οποίο απευθύνεται».

Τι έκανε η Μαρέβα  στο Ισραήλ;

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της Μαρέβας Γκραμπόφσκι σχολιάζονταν στους αθηναϊκούς κύκλους και τα δημοσιογραφικά γραφεία και πριν τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα.

Είναι  χαρακτηριστικό ότι -από πληροφορίες που προήλθαν μάλλον από την ιδία και πάντως δεν διαψεύσθηκαν- όταν συνόδευσε τον πρόεδρο της ΝΔ σε επίσημη επίσκεψη του στο Ισραήλ,  αποσπάστηκε από τη συνοδεία του και … επιδίωξε επιχειρηματικές συμφωνίες !

Συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούλιο γράφτηκε στο Βήμα της Κυριακής το εξής: «Ούτε άγχος ούτε καν προετοιμασία είχε, όπως λέει, η Μαρέβα Μητσοτάκη που συνόδευσε για πρώτη φορά τον σύζυγό της Κυρ. Μητσοτάκη στην επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ. Άγχος δεν είχε γιατί συνδύασε τις …business, τη θρησκεία και την πολιτική. Και τούτο γιατί μετείχε μόνο σε ένα μικρό κομμάτι του επίσημου προγράμματος της επίσκεψης, δηλαδή στην επίσκεψη στο Πατριαρχείο και στο Μουσείο. Τις υπόλοιπες ημέρες έκανε το δικό της πρόγραμμα ως αντιπρόεδρος της εταιρείας Endeavor. Και με την ευκαιρία επισκέφθηκε τα μεγαλύτερα malls του Ισραήλ, όχι για να αγοράσει φορέματα, αφού διαθέτει τα δικά της, αλλά επειδή επιδιώκει συνεργασία μαζί τους, με την εταιρεία Zeus+Dione που διαθέτει».

Όπως σχολίαζε τότε συνεργάτης του ΑΠ: <Δηλαδή αν ο Κυριάκος γίνει Πρωθυπουργός η κυρία Γκραμπόφσκι θα σκίσει ως επιχειρηματίας; Ακολουθώντας τον στις επίσημες επαφές του στο εξωτερικό θα κλείνει συμβόλαια; … Μακάρι να πρόκειται για παρεξήγηση. Αλλά σ’ ένα τέτοιο ταξίδι ή ως επιχειρηματίας πας, ή ως τιμώμενο πρόσωπο και εν προκειμένω σύζυγος του προέδρου της ΝΔ. Και τα δυο δεν γίνεται». Ότι -πάντα κατά το Βήμα- είπε ότι η ξενάγησή της στον Πανάγιο Τάφο, «ήταν το highlight του ταξιδιού», είναι άλλης τάξης.