Κρίτων Αρσένης: “Οι μάχες δίνονται εύκολα όταν δεν σέρνεις εξαρτήσεις”

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο
Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο
Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Άλλοι έχουν το όνομα και άλλοι τη χάρη. Συνήθως ο λαός ενθουσιάζεται και δίνει ιδιαίτερη σημασία στα βιογραφικά των πολιτικών ανδρών. Ως ακολούθως παραθέτουμε περιληπτικά τις σπουδές, τις περγαμηνές αλλά και τις δράσεις ενός πραγματικά εξωσυστημικού Αρίστου, ο οποίος επέλεξε το δύσβατο και συνάμα μοναχικό μονοπάτι της Περιβαλλοντολογικής Αρετής.

Ελάχιστοι, ενώ διαθέτουν όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για να αποτελέσουν ένα νευραλγικό πολιτικό γρανάζι του Συστήματος επιλέγουν να περάσουν με όποιο τίμημα στην απέναντι όχθη και να αντιταχθούν με τεκμηριωμένο λόγο και επιστημονικά επιχειρήματα στα τεράστια και πολυδιάστατα αδηφάγα συμφέροντα που κυριολεκτικά γυρίζουν και εγκλωβίζουν επί τούτου την χώρα μας στο “σκοτεινό” παρελθόν.

Τα όσα παρέθεσε ο Βουλευτής του Μερα25 Κρίτων Αρσένης στον εκδότη Κώστα Πρώιμο, αποκρυσταλλώνουν την ωμή Αλήθεια που τείνει να φυλακίζει και να δεσμεύει έναντι των ολίγων όλο το πολιτικό Σύστημα, φυσικά εις βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών και των εναπομεινάντων υγειών δυνάμεων της νεοελληνικής κοινωνίας…
(Σπούδασε μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο και έλαβε μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην διεθνή ανάπτυξη (MPA/ID) στη Σχολή Κέννεντυ του Χάρβαρντ. Εργάστηκε για ένα διάστημα στο Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας. Από το 2004 εως το 2009, εργάστηκε στην Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και σχεδίασε και διηύθυνε την εκστρατεία για την Αειφόρο Ανάπτυξη στα νησιά του Αιγαίου με έδρα αρχικά την Αθήνα και στην συνέχεια την Ερμούπολη της Σύρου. Η εκστρατεία αυτή βραβεύθηκε το 2009 με το μεγάλο πανευρωπαϊκό βραβείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Europa Nostra.

Κώστας Πρώιμος: Κύριε Αρσένη, αν και προέρχεστε από Πολιτική Οικογένεια, ωστόσο δεν διστάσατε να ακολουθήσετε τις αρχές και τις προσωπικές σας αξίες όταν αυτό κρίθηκε ως απαραίτητο, Αναφέρομαι στην έξοδο σας από το ΠΑΣΟΚ το 2013. Ποιοί λόγοι σας ώθησαν να λάβετε μια τόσο νευραλγική απόφαση; Αν γυρίζατε το χρόνο πίσω θα αλλάζατε κάτι;

Κρίτων Αρσένης: Καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω κάποια συγγένεια με τον Γεράσιμο Αρσένη ή την Λούκα Κατσέλη. Ακόμη και σήμερα διαπιστώνω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που με γνωρίζουν, συναντούν ή και ψήφισαν, θεωρούν ότι είμαι γιος ή ανιψιός του Γεράσιμου ή της Λούκα.
Η μητέρα μου ήταν όντως στην πολιτική, αλλά όχι τόσο γνωστή για να ταιριάξει στο αφήγημα της οικογενειοκρατίας. Για το λόγο αυτό κάποιοι φροντίσανε να εμπλουτίσουν τον μύθο. Η μητέρα μου, Μαρία, είναι μια φεμινίστρια, η μοναδική στην ιστορία της Ελλάδας Υφυπουργός ίσων ευκαιριών, ενώ στη συνέχεια διετέλεσε για 4 μήνες Υπουργός Παιδείας, για να καθαιρεθεί στη συνέχεια, όταν αρνήθηκε να παραδώσει τις δημόσιες βιβλιοθήκες σε μεγαλοπαράγοντες της εποχής.

Όσον αφορά την ανεξαρτητοποίηση μου από το ΠΑΣΟΚ, ναι μετανιώνω, που ενώ διαφώνησα από την πρώτη στιγμή με τα μνημονιακά μέτρα, πολέμησα την πώληση της δημόσια περιουσίας, των δημόσιων αγαθών, την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής, των εξορύξεων υδρογονανθράκων και τόσων άλλων, δεν αποχώρησα και επίσημα νωρίτερα. Από την άλλη βοήθησε ότι δεν μου ζητήθηκε ως ευρωβουλευτής να ψηφίσω μνημόνια, αλλά επίσης ότι ποτέ δεν ήμουνα οργανικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ. Κλήθηκα από την κοινωνία μετά τις διεθνείς βραβεύσεις μου για το Περιβάλλον και τους κοινωνικούς μου αγώνες για το περιβάλλον να συμβολίσω την στροφή προς την Πράσινη Ανάπτυξη. Σε λίγα χρόνια όμως βρέθηκα να κρατάω μόνος μου την σημαία της Πράσινης Ανάπτυξης – μια ατζέντας που παραμένει επίκαιρη αλλά ορφανή στην Ελληνική πολιτική- μέχρι που εμφανίστηκε το ΜέΡΑ25, το μοναδικό πράσινο κόμμα σήμερα.

Αυτό που δεν θα άλλαζα, είναι ότι αρνήθηκα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 να είμαι υποψήφιος στις πρώτες βουλευτικές εκλογές, παρόλο που με βάση τις ψήφους που είχα λάβει στις ευρωεκλογές του 2014 θα μπορούσα να είχα εκλεγεί και σε πολύ καλή σειρά. Έχοντας καεί από την προηγούμενη μου εμπειρία, είχα διακρίνει κατά τη διάρκεια των ευρωεκλογών μια αλλοτρίωση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που μου έκανε ξεκάθαρο ότι δεν θα έμενε πιστός στις αρχές και διακηρύξεις του. Για την ακρίβεια παρατηρούσα ότι ο κόσμος πήγαινε στις κομματικές εκδηλώσεις για την χειραψία. Ποτέ όμως δεν θα μπορούσα να φανταστώ την δεξιά του στροφή και ούτε βέβαια να διανοηθώ την προδοσία του προς το 62% των πολιτών που ψήφισαν όχι στο δημοψήφισμα. Αν θέλετε αυτό που διακρίνει τα μέλη του ΜέΡΑ25 είναι η πίστη μας στο ότι η προδοσία αυτή δεν ήτανε κάτι το φυσιολογικό και αποδεκτό. Ότι η παραίτηση της Ελλάδας από ένα αξιοβίωτο μέλλον δεν ήτανε μονόδρομος. Ήτανε και είναι μια σταδιακή αυτοκτονία.

Κώστας Πρώιμος: Θεωρείτε τη σημερινή Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη “τοξική” και για το περιβάλλον; Ήδη όπως και εσείς κατά καιρούς καταγγέλλετε καταστρατηγούνται νόμοι και διατάξεις υπέρ των κερδών Πολυεθνικών εταιρειών και εις βάρος του φυσικού πλούτου των δασών και των Θαλασσών…

Κρίτων Αρσένης: Προφανώς και είναι, όπως ήταν δυστυχώς και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Συμφωνούν έως σήμερα στις εξορύξεις υδρογονανθράκων ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές, στην τσιμεντοποίηση αντί για μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό, σε μεγάλο βαθμό στο Περιβαλλοντικό έγκλημα στις Σκουριές, στη λεηλασία της φύσης από ανεμογεννήτριες, στη χρήση γερακιών στο κυνήγι, στην νομιμοποίηση αυθαιρέτων ακόμη και μέσα στα δάση.

Διαφωνούν μόνο στην ταχύτητα της απολιγνιτοποίησης, αλλά χωρίς κανένας τους να έχει σχέδιο για τη δίκαιη μετάβαση. Να θυμίσω ότι και το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, για την ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ το ενέκρινε. Την καύση απορριμμάτων στις τσιμεντοβιομηχανίες, ο ΣΥΡΙΖΑ την επέκτεινε, όπως έκανε και με το ΧΥΤΑ Φυλής, στον τόπο μου, στην Δυτική Αθήνα. Άνοιξε έτσι τον δρόμο στην ΝΔ για τις σημερινές της πολιτικές.
Τα λέω αυτά με λύπη μου. Ποτέ δεν χαίρομαι να κάνω κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Νιώθω όμως ότι έχει εγκλωβιστεί εκεί ένα πολύ υγιές κομμάτι τις αριστεράς και θα ήθελα να ανοίξει τα μάτια του και να δει την πραγματικότητα. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα δεν θέλει να είναι αριστερό κόμμα πλέον. Θα ήθελε μάλιστα να απεκδυθεί το αριστερό του παρελθόν για να γίνει πιο αποδεκτός από το σύστημα. Όσοι και όσες αριστεροί παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν όλο και πιο πιεστικά απέναντι στην επιλογή της ιδεολογίας τους ή του ΣΥΡΙΖΑ. Τα μνημόνια ήταν το προκάλυμμα μιας ουσιαστικής και βαθειάς συντηρητικοποίησης. Τα μνημόνια δεν ήταν μια παρένθεση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν η στρατηγική επιλογή ένταξης στο σύστημα, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται.

Τώρα, επειδή δεχόμαστε κριτική ότι ξεπλένουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, κάθε φορά που κάνουμε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να επισημάνω ότι αν και κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση περιβαλλοντικά, η ΝΔ σαφέστατα κινείται πιο απροκάλυπτα εναντίον του περιβάλλοντος από ότι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν υπήρχαν αντιδράσεις έπαιρνε και διατάξεις πίσω. Η ΝΔ παραδείγματός χάρη στα αιολικά προχωράει στην μαζική έγκριση αιολικών παντού, σε κάθε χωριό, σε κάθε βουνοκορφή. Δεν διστάζει να παραβιάσει το χωροταξικό των ΑΠΕ με εγκρίσεις αιολικών εντός ζωνών αποκλεισμού από οικισμούς, παραδοσιακούς οικισμούς και αρχαιολογικούς χώρους (Κύθηρα) ή σε δήμους που έχουν κορεστεί από τις πολλές ανεμογεννήτριες (Εύβοια). Στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, αναθέτει στην ίδια την εταιρία την αποκλειστική ευθύνη του ελέγχου τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, να ελέγχει τον εαυτό της δηλαδή. Θα προσλαμβάνει ιδιώτη επιθεωρητή περιβάλλοντος για να ελέγχει τις καταγγελίες των πολιτών.

Κώστας Πρώιμος: Η Κλιματική αλλαγή είναι αν μη τι άλλο δεδομένη, άκρως καταστροφική με εκθετικό βαθμό αν δεν ληφθούν “χθες” ουσιαστικά και συστηματικά μέτρα. Κατά πόσο η χώρα μας πραγματικά συστρατεύεται στην ανάσχεση της; Εκτιμάτε ότι ήδη διαπράττονται (ενδεχομένως και εσκεμμένα) λάθη προς αυτήν την Κατεύθυνση;

Κρίτων Αρσένης: Ναι, τεράστια λάθη και εγκληματικά. Λεηλατούν την φύση με τις ανεμογεννήτριες, αντί να προστατεύουν ότι μας έχει απομείνει από τη φύση και να προχωράνε σε διασύνδεση προστατευόμενων περιοχών με διαδρόμους βιοποικιλότητας, αντί να προχωράμε σε προστασία των 6 παγκόσμιας σημασίας περιοχών χωρίς δρόμους, άνω των 50τχ μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο Ταΰγετος. Πρέπει να σταματήσουν τώρα την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Να χρηματοδοτήσουν από το ταμείο ανάκαμψης ένα εξοικονομώ κατ’ οίκον για όλα τα νοικοκυριά με ταυτόχρονη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην ταράτσα και στέγη.
Αυτό θα μετέτρεπε όλα τα νοικοκυριά σε παραγωγούς ρεύματος, ενισχύοντας το εισόδημα τους. Η επίδραση στην οικονομία θα ήταν συγκλονιστική, με μια πρωτοφανή ανάκαμψη να παίρνει τη θέση της ύφεσης, λόγω των μαζικών ενεργειακών ανακαινίσεων σπιτιών. Με βάση δε τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα θα έμπαινε στην παγκόσμια κλιματική πρωτοπορία, καθώς πάνω του 33% της ενέργειας που καταναλώνουμε θα παραγόταν από τα οικιακά φωτοβολταϊκά. Αλλά δεν θέλουν τον διαμοιρασμό των εσόδων στους πολλούς. Επιλέγουν να δώσουν τα 62 δις του ταμείου ανάκαμψης στους 5 εργολάβους, ενώ 1,5 δις θα πάει μόνο στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, μέσω τραπεζικού δανεισμού, μόνο σε αυτούς δηλαδή που μπορούν να πάρουν δάνειο από την τράπεζα.

Πρέπει τα νοικοκυριά να αποζημιώνονται για όλο το ρεύμα που παράγουν και όχι μόνο να διαγράφεται το κόστος αυτού που καταναλώνουν, όπως γίνεται σήμερα μέσω του Net metering. Επίσης, πρέπει κάθε νέα κατοικία να πριμοδοτείται για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και την ενεργειακή της αυτονομία.
Οφείλουμε δε να επανεξετάσουμε τα υφιστάμενα αιολικά και όπου κριθεί ότι προκαλούν κινδύνους στα προστατευόμενα είδη, να σταματήσει άμεσα η λειτουργία τους.
Ανεμογεννήτριες μπορώ να δεχθώ με 3 όρους. Η κοινωνία αποφασίζει το Που, το Πόσες και εισπράττει τα οικονομικά οφέλη, με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον. Θα μπορούσα να φανταστώ ενεργειακές κοινότητας μονίμων κατοίκων και Δήμους να συμμετέχουν σε τέτοια έργα, που θα πρέπει ωστόσο να σέβονται με υποδειγματικό τρόπο την περιβαλλοντική νομοθεσία. Όμως, δεν μπορώ να επιτρέψω η κλιματική κρίση και οι ανεμογεννήτριες να γίνουν η ευκαιρία για την τελευταία αρπαχτή κάποιων μεγαλοεπιχειρηματιών σε βάρος της ζωής στον πλανήτη μας.

Κώστας Πρώιμος: Πόσο δύσκολο είναι για έναν σχετικά νέο πολιτικό και οραματιστή να δίνει τις μάχες του απέναντι σε ένα Καθεστώς υπό τη σκέπη ενός “μικρού” Κόμματος της Αντιπολίτευσης;

Κρίτων Αρσένης: Οι μάχες δίνονται εύκολα όταν δεν σέρνεις εξαρτήσεις και άλλων ειδών δεσμεύσεις. Όταν τα χέρια σου είναι ελεύθερα, τότε και βουνά μπορείς να μετακινήσεις. Για το λόγο αυτό είναι τιμή μου να εκπροσωπώ το ΜέΡΑ25 και να δίνω από αυτό το μετερίζι την μάχη για την κοινωνική αλλαγή προς την αποκατάσταση της φύσης, την ανθρώπινη ελευθερία και αξιοπρέπεια, την δημοκρατία, την ισονομία και την ειρήνη σε όλα τα επίπεδα των σχέσεων μας. Είναι δε διπλή τιμή μου, να μάχομαι για τους πολίτες της Δυτικής Αθήνας, των δυτικών συνοικιών που παλεύουν για να απαλλαχτούν από την περιβαλλοντική υποβάθμιση, τη φτώχεια και την εκμετάλλευση.

Κώστας Πρώιμος: Εκτιμάτε ότι επέρχονται σημαντικές πολιτικές εξελίξεις; Θα βλέπατε θετικά μια συγκυβέρνηση έστω την ύστατη στιγμή με τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας;

Κρίτων Αρσένης: Ναι, θα έβλεπα δυνατότητες συνεργασιών, αλλά όλα προσκρούουν στις στρατηγικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ να στραφεί δεξιά. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσιζε, αντί να αποτάξει το αριστερό παρελθόν του, να αποτάξει την δεξιά του στροφή που πληγώνει τους πολίτες, θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο αρχών. Προϋποθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ να θέλει να ξαναβρεί την ψυχή του. Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα γίνει. Μπορώ να δεσμευτώ στους πολίτες, ότι αν δεν γίνει, δεν θα υπάρξει συνεργασία. Όπως είπε στο πρόσφατο διαβουλευτικό μας συνέδριο στη Δραπετσώνα ο Γιανης Βαρουφάκης, εμείς δεν θα βάλουμε πλάτη για να γίνουν κάποιοι υπουργοί και να εξυπηρετούν το σύστημα και τους ολιγάρχες. Μιλούσε μπροστά στις δεξαμενές Μελισσανίδη που κάθε βράδυ με τις αναθυμιάσεις του κλειδώνουν τους πολίτες στα σπίτια τους. Ξέρετε ποιος τις ενέκρινε. Ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με το ΚΚΕ, αν εκλείψουν στρατηγικισμοί και μερικά χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, μπορώ να φανταστώ μια γόνιμη συνεργασία.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ