Κυβέρνηση -ΝΔ-ΜΜΕ- “Νταβατζήδες”: Ποιος πιέζει ποιον

Του Ανδρέα Δεληγιάννη
Υπάρχει ένα είδος δημοσιογραφίας το οποίο υπηρετούν κάποιοι που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να διακηρύξουν ότι κάνουν ό,τι  μπορούν για να έλθει στα πράγματα ο Μητσοτάκης.

Κανένα πρόβλημα- ο καθείς και οι επιλογές του. Τώρα τι είδους δημοσιογραφία είναι αυτή όταν στρατεύεται υπέρ ενός κόμματος και εναντίον του άλλου είναι άλλη υπόθεση. Είναι ένα από τα κακοήθη μελανώματα της διαπλοκής κι αυτό.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν σταματούν εκεί: όσοι τη διακονούν υποδηλώνουν ότι αν έλθει ο  Μητσοτάκης θα κυβερνήσουν  …αυτοί και προαναγγέλλουν μάλιστα πώς θα κυβερνήσουν. Με … Εξεταστικές Επιτροπές  και ειδικά δικαστήρια. Κρεμάλες για τους Συριζαίους, τον Καμμένο-  και θα δούμε αν θα τη  γλυτώνουν ο Καραμανλής και ο Παυλόπουλος.

Εδώ μια διευκρίνιση. Η σημερινή κυβέρνηση έχει ήδη επιβάλει μια Εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, ανήγγειλε άλλες δυο και μπορεί να υπάρξει και συνέχεια. Προσοχή όμως: πρόκειται  περί Εξεταστικών  Επίτροπος για υποθέσεις.  Αν υπάρχουν ή όχι στοιχεία θα φανεί, οπότε θα κριθεί για την πρωτοβουλία της.

Η …κυβερνώσα δημοσιογραφία αναφέρεται σε Εξεταστικές για… πρόσωπα. Πρώτα βρίσκεται ο στόχος και  μετά θα αναζητηθεί η κατηγορία που θα τον βαρύνει. Με άλλα λόγια πρόκειται για απειλές εναντίον κυβερνητικών παραγόντων ή εναντίον της κυβέρνησης συνολικά.

Για ποιο λόγο οι υπηρετούντες αυτό το είδος δημοσιογραφίας να θέλουν να βάλουν στη φυλακή υπουργούς; Ή μάλλον από  πότε μπορούν να αναθέτουν στη ΝΔ να το κάνει και για λογαριασμό τίνος;

Δεν ξέρουμε αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενστερνίζεται αυτές τις θεωρίες και αν έχει στο μυαλό του να μετατρέψει στη χώρα σε Δικαστήριο αν κερδίσει.  Ως τώρα έχει μιλήσει για  Εξεταστική επιτροπή για το 2015. Συνεπώς, όσοι στα μίντια αναφέρονται, ευθέως η υπαινικτικά, σε Εξεταστικές επιτροπές … επί  ΝΔ – ακόμη δεν τον είδαμε…..-, δεν αποκαλύπτουν σχέδια του Κυριάκου. Του τα υποδεικνύουν! Πιο απλά τον πιέζουν. Κλασσική δραστηριότητα τη διαπλοκής, άλλωστε.

Εδώ κρύβεται ουσία. Στη συγκεκριμένη κατηγορία δεν ανήκει όποιος κι όποιος. Σ’ αυτό το κλαμπ μετέχουν κάτι τύποι που  έχουν κάνει καριέρα σαν γελωτοποιοί του βασιλέως. Ήτοι  κυκλοφορούν από χρόνια στις αυλές συγκεκριμένων “νταβατζήδων”, υπερ των οποίων γαυγίζουν καθ’ υπόδειξη.  Και ποτέ με το αζημίωτο.

Συνεπώς, όσα προβάλλουν δεν είναι ενημέρωση για τη ΝΔ. Είναι αποκαλυπτικά των σχέσεων κάποιων ολιγαρχών με την  κυβέρνηση ή με κάποια μέλη της. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια. Π.χ. δεν γίνεται το χατίρι κάποιου  μεγαλοεπιχειρηματία; Ξαφνικά  βρίσκεται στο έλεος  αυτών τον καλών παιδιών. Δεν χορεύει η -όποια κυβέρνηση- όπως της βαράνε; Ή τη βγάζουν αποτυχημένη και επικίνδυνη.

Δεν σπεύδουν οι υπουργοί ή ακόμη και ο Πρωθυπουργός- δεν είναι υπερβολή: συνέβαινε και αυτό- στο σπίτι του μεγαλοπαράγοντα για  …οδηγίες, κηρύσσεται πόλεμος εναντίον τους- ενίοτε με ανήθικα μέσα. Από αυτή την άποψη η …προγραφή  των Συριζαίων εφόσον δεν είναι κρυφή ατζέντα του Μητσοτάκη, είναι μέθοδος κάποιων οικονομικών κύκλων να πιέσουν τη σημερινή κυβέρνηση.

Στην αρχή δοκίμασαν δια του εναγκαλισμού και της υποστήριξης. Η μέθοδος δεν απέδωσε, καθώς δε είναι και πολύ εύκολο γιατί κάποιοι ζητούν είτε να παραβιάζονται οι νόμοι, είτε να  νομοθετεί η Βουλή υπέρ των συμφερόντων τους. Παλιά μας τέχνη, κόσκινο.

Η κλιμάκωση της πίεσης αρχίζει από τις φήμες για “δυσφορία” του τάδε επιχειρηματία για την κυβέρνηση. “Δεν θέλει ούτε να τους δει  τώρα” διαδίδεται. Μετά αναλαμβάνουν καλά παιδιά στα μίντια: πυρ κατά βούληση.  Το αγαπημένο τους είναι φυσικά η απειλή της φυλακής- ίσως λειτουργούν οι μηχανισμοί της προβολής θα έλεγαν οι ψυχολόγοι.

Είναι δικαίωμα του Κυριάκου Μητσοτάκη να θεωρεί η  δραστηριότητα της σημερινής κυβέρνησης πρέπει να περάσει από το κόσκινο των  Εξεταστικών Επίτροπων της Βουλής- και ενδεχομένως από εκεί να φτάσουν κάποιοι στα Ειδικά  δικαστήρια, όπως διαδίδουν οι υποστηρικτές του στα ΜΜΕ. Αλλά πρέπει να το πει. Να το ξεκαθαρίσει τώρα.

Σε κάθε  περίπτωση όμως από τη στιγμή που εμπλέκεται  η ΝΔ ως επόμενη κυβέρνηση, η ηγεσία της οφείλει να πάρει καθαρή θέση, για να κρίσει στις εκλογές και γι’ αυτό.  Είναι άλλο να έχει μια διακηρυγμένη θέση ένα κόμμα και άλλο να επιτρέπει να δημιουργείται η εντύπωση ότι χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης για να εξυπηρετηθούν από τη σημερινή κυβέρνηση συγκεκριμένα συμφέροντα.

Άλλο να έχει τις απόψεις του και να πάρει τις αποφάσεις του ο Μητσοτάκης και άλλο να προκαταλαμβάνεται από τρίτους στον τρόπο αντιμετώπισης των αντίπαλων του.  Άλλο να πιέζει πολιτικά η αντιπολίτευση την κυβέρνηση και άλλο να …πιέζεται για να γίνει μέρος ενός  ιδιότυπου τριγώνου με τους “νταβατζήδες” και τα ΜΜΕ που ελέγχουν. Να ξέρουμε ποιος πιέζει ποιον.

Θέλει εξεταστικές, αν αποκτήσει την πλειοψηφία της Βουλής; Να το δηλώσει. Αλλιώς  το κόμμα του μέσω των διατεταγμένων δημοσιευμάτων δείχνει υποχείριο της οικονομικής και μιντιακής εξουσίας.