Κυριάκος Μητσοτάκης: Αηδία

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ως βασικό επιχείρημα: «Είμαι εγώ τέτοιος άνθρωπος;». Είναι; Ο καθένας έχει τη γνώμη του.

Ως πολιτικός ο πατέρας έλεγε ψέματα με τον ρυθμό που ανέπνεε. Αλλά ο γιος βάζει και εγγυητή πως λέει την αλήθεια: Τον …εαυτό του!

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάσθηκε να απολογηθεί για τις υποκλοπές, προσκόμισε με προσποιητή οργή το εξής επιχείρημα: «Ήταν δυνατόν εγώ, να παρακολουθούσα τους υπουργούς μου;».

Ήταν και παραήταν. Μπορεί για τον Ανδρουλάκη να έλεγε ότι «δεν γνώρισε» την τρίμηνη «νόμιμη επισύνδεσή» του. Αλλά κανείς από την ΕΥΠ δεν θα τολμούσε να παρακολουθεί τον υπουργό Χατζηδάκη και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Φλώρο, χωρίς να ενημερώσει τον πρωθυπουργό – αν δεν εκτελούσε εντολές του.

Στο σκάνδαλο με τις μονταρισμένες συνομιλίες για τη σύγκρουση των τρένων Τέμπη είπε στη Βουλή με τεχνητή αγανάκτηση: «Δεν ντρέπεστε να λέτε ότι, αμέσως μετά τη σύγκρουση, το μέλημά μου ήταν να πειράξω τους διαλόγους;». Έχει μάρτυρα ότι δεν το έκανε: Ποιον άλλον; Τον εαυτό του!

Μόνο που κανείς δεν τον κατηγόρησε ότι ο ίδιος προσωπικά «πείραξε τους διαλόγους». Αυτό που του αποδίδεται είναι ότι χρησιμοποίησε τη μονταρισμένη «συνομιλία». Αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί.

Προφανώς, κάποιος άλλος έσπευσε αμέσως μετά τη σύγκρουση να κάνει το μοντάζ. Ο πρωθυπουργός απλώς, όταν το άκουσε, «ένιωσε οργή και ντροπή» και το αξιοποίησε για να στηρίξει τη θεωρία του «ανθρώπινου λάθους», που τον άφηνε εκτός ευθύνης.

Αυτός ο κάποιος αναζητείται, αλλά η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να μην βρεθεί. Δεν λέει ότι δεν έγινε μοντάζ, ούτε καν ότι «παραπλανήθηκε» ο πρωθυπουργός και απλώς ψελλίζει ότι η Δικαιοσύνη διαθέτει τις συνομιλίες που μονταρίστηκαν.

Ακριβώς το ίδιο κάνει ο ίδιος και για το μπάζωμα, αρνούμενος ότι υπήρξε! Παρότι, εκτός από την πραγματογνωμοσύνη και τους μάρτυρες, υπάρχουν και τα παραστατικά του Υπουργείου Οικονομικών που ενέκρινε 650.000 ευρώ για να καλυφθεί η δαπάνη. Αυτές οι δουλειές κοστίζουν…

Στις κατηγορίες για συμμετοχή, ή έστω γνώση, σε πράξεις ασύμβατες με το αξίωμά του, όπως είναι η συσκότιση των αιτίων της τραγωδίας, οι παρακολουθήσεις τηλέφωνων και η χρήση κατασκευασμένου υλικού, ο Μητσοτάκης έχει ως βασικό επιχείρημα: «Είμαι εγώ τέτοιος άνθρωπος;».

Είναι; Ο καθένας έχει τη γνώμη του. Αλλά αυτό που μετράει είναι η γνώμη της Δικαιοσύνης. Την οποία, όμως, η κυβέρνηση στρέφει σε λανθασμένη κατεύθυνση. Για τις υποκλοπές ακόμη την περιμένουμε και για τα Τέμπη την προεξοφλεί ο ίδιος: «Στα Τέμπη συγκρούστηκε μετωπικά η πατρίδα μας με τον κακό της εαυτό και τα διαχρονικά κενά του κράτους συνάντησαν το ανθρώπινο λάθος».

Ποιος Καραμανλής; Τα «κενά» και ο «κακός εαυτός» κυβερνούν, όχι ο Μητσοτάκης. Αυτό έλεγε στη Βουλή ατενίζοντας – σκηνοθετημένα – τους συγγενείς των θυμάτων στα θεωρεία.

Ο δημοσιογράφος, Κώστας Αργυρός, ρώτησε, στο κανάλι KONTRA, το βράδυ της Παρασκευής (29/03), τη διασωθείσα Ευδοκία Τσαγκλή που ήταν ανάμεσά τους: «Τι νιώσατε όταν ο πρωθυπουργός είπε “Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω ότι ουδέποτε δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη”;».

Η απάντηση ήταν αβίαστη: «Αηδία»!

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR