Κυριάκος Μητσοτάκης: Αποκοινοβουλευτισμός!

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Με τον φόβο των αποκαλύψεων για όσα τον βαρύνουν στο σκάνδαλο των υποκλοπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνει την Εξεταστική. Επί της ουσίας καταλύει το Κοινοβούλιο. Ποιος θα τον εμποδίσει άλλωστε. Ο… Τασούλας;

Τα θέματα των Εξεταστικών Επιτροπών της Βουλής ανήκουν στην αρμοδιότητα του προέδρου της. Αρκεί να υπάρχει πρόεδρος.

Η προεδρία του – υπερψηφισθέντος και από τον ΣΥΡΙΖΑ – Κώστα Τασούλα είναι πλέον ανέκδοτο: Συμπεριφέρεται ως υπουργός- υπάλληλος του πρωθυπουργού.

Συνεπώς, η ευθύνη για ό,τι συμβαίνει με την Εξεταστική Επιτροπή που θα ερευνούσε, υποτίθεται, το σκάνδαλο των υποκλοπών, μεταφέρεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ισχύει και για τις προηγούμενες, αλλά ας μείνουμε σε αυτήν που βρίσκεται στην επικαιρότητα.

Μια «Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή» για να ερευνήσει τα «πράγματα» χρειάζεται δυο «εργαλεία»: Tα ντοκουμέντα και τις μαρτυρικές καταθέσεις.

Ντοκουμέντα δεν υπήρξαν, αφού σε όσους τα έχουν, απαγορεύθηκε να τα καταθέσουν. Πήραν εντολή να μην μιλήσουν καν. Πόσο μάλλον να προσκομίσουν χαρτιά.

Ειδικά, η ΕΥΠ αναγορεύθηκε σε Αρχή, υπέρτατη της Βουλής.

Μαρτυρίες δεν υπήρξαν, γιατί δεν υπήρχαν μάρτυρες. Τους «έκοψε» η κυβέρνηση δια της κομματικής πλειοψηφίας στην Επιτροπή. Όπως στη «λίστα Πέτσα» είχε αποκλείσει ως μάρτυρα τον …Πέτσα.

Τώρα το κλιμακώνει μα πρώτα χειραγώγησε τους λίγους μάρτυρες που εκπροσωπούσαν τη λογική της: Τον Κοντολέοντα και τον Δεμίρη.

Στη συνέχεια, απέκλεισε όσους δεν μπορούσε να χειραγωγήσει. Ή δεν ήταν σίγουρη ότι δεν θα τους ξεφύγουν κουβέντες.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν: Η κομπανία των φίλων του Δημητριάδη, που φέρονται σχετιζόμενοι με το Predator, ο ίδιος ο Δημητριάδης και ο Μητσοτάκης.

Ο πρώτος γιατί παραείναι εκτεθειμένος σε πολλά. Ο πρωθυπουργός γιατί όλοι ξέρουν ότι χωρίς σκηνοθετική προστασία θα ήταν σαν να κλέβουν εκκλησία τα μέλη της Εξεταστικής.

Επειδή αυτός βρίσκεται στον πυρήνα του σκανδάλου, για να μην τον πλησιάσουν – και – οι ποινικές ευθύνες διέταξε το κλείσιμο της Επιτροπής σαν να είναι μαγαζί του. Όποιος φοβάται, φιμώνει και τους θεσμούς.

Αλλά κατάργηση μιας επιτροπής της Βουλής από την Εκτελεστική Εξουσία σημαίνει κατάργηση του Κοινοβουλευτισμού.

Υπάρχουν πολλά δείγματα ότι ο υιός Μητσοτάκης, ασκώντας την εξουσία ως κληρονομικό δικαίωμα, δεν τα πάει καλά με αυτό το είδος Πολιτεύματος.

Προτιμάει κάτι ανεξέλεγκτο, αυταρχικό και απολύτως Ι.Χ.. Αυτό που του ξέφυγε – ή ανάφερε σκοπίμως – στη Θεσσαλονίκη είναι το όραμά του: Θέλει να είναι «κυβερνήτης» και όχι συνταγματικός πρωθυπουργός.

Το Κοινοβούλιο επί των ημερών του μετατράπηκε σε σκηνικό επίδειξης της αλαζονικής διακυβέρνησης, με την οποία εκθεμελιώνει την κοινωνία.

Σε χώρο ελεγχόμενων παραστάσεων σαν τις συνεντεύξεις του .

Με τον φόβο των αποκαλύψεων για όσα τον βαρύνουν στο σκάνδαλο των υποκλοπών, κλείνει την Εξεταστική. Επί της ουσίας καταλύει το Κοινοβούλιο.

Ποιος θα τον εμποδίσει άλλωστε. Ο… Τασούλας;

Πλησιάζοντας στο τέλος της βασιλείας του, συνδέεται με κάτι αδιανόητο για την Γ’ Ελληνική Δημοκρατία: Τον αποκοινοβουλευτισμό…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR