Κυριάκος Μητσοτάκης: Βερόπουλος

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Ο Μητσοτάκης έχει το υπερόπλο του: την επικοινωνιακή παραπλάνηση.    

Έχει και τα καλά της η διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν προλαβαίνουμε να ζούμε «σημαντικές ημέρες για την εθνική μας άμυνα και για την ελληνική διπλωματία».

Τον είχαμε αφήσει εκεί που,αφού είχε «απομονώσει διπλωματικά» τον Ερντογάν, τελικά τον υποχρέωσε να έρθει στην Αθήνα. Μεγάλη επιτυχία -του Μητσοτάκη.

Βεβαίως στη φάση της «απομόνωσης» ο «απομονωμένος» κυριαρχούσε στην περιοχή με το τουρκολυβικό Σύμφωνο, αδιαφορούσε για τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ για όπλα στην Ουκρανία και συνομιλούσε και με τον Πούτιν και με τον Ζελένσκι.

Με τη «Συμφωνία των Αθηνών» στην οποία τον έσυρε ο Μητσοτάκης υπέγραψε ότι… έχει δικαιώματα στο Αιγαίο! Και με την Αθήνα στο πλευρό του, υπέγραψε και τη σκανδιναβική διεύρυνση του ΝΑΤΟ και τα πήρε όλα. Διπλωματικός θρίαμβος –τίνος μην το ψάχνετε…

Αυτά είναι λεπτομέρειες για τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Όπως είναι και ότι η ικανοποίηση όλων των εξοπλιστικών αξιώσεων της Τουρκίας, εκ των πράγματων αφήνει πίσω την Ελλάδα. Ο συσχετισμός δυνάμεων μεταβάλλεται σε βάρος της.

Αλλά ο Μητσοτάκης έχει το υπερόπλο του: την επικοινωνιακή παραπλάνηση. Εν προκειμένω, με τις υποσχέσεις του Μπλίνκεν ότι μετά τα F-16 που θα παραλάβει η Τουρκία το 2027, θα πάρει και η Ελλάδα F-35, το…2032!

Πακέτο με κάτι σαπάκια -φρεγάτες, μεταγωγικά, οχήματα κ.α.– που «έληξαν» και τα «σπρώχνουν» οι Αμερικανοί στους «κάλους συμμάχους», για να επωμισθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις τους το κόστος συντήρησης.

Οπότε μπορούν να στείλουν από τώρα, ακόμη περισσότερα από τον υπάρχοντα οπλισμό τους στην Ουκρανία. Όλοι ευχαριστημένοι…

Δεν είναι και πολύ τιμητικό για τη χώρα ότι ο Πρωθυπουργός της θεώρησε «μεγάλη μέρα» ότι οι Αμερικανοί τον ειδοποίησαν πως θα του πουλήσουν εξοπλισμούς που μπορεί να φτάσουν και στα 40 δις ευρώ.

Η χαρά των εμπόρων όπλων. Γιατί οι εξοπλισμοί συμφωνούνται με κυβερνήσεις, αλλά τους παράγουν εταιρίες, που έχουν τους ανθρώπους τους στην Αθήνα. Μια τέτοια ιστορία δικάζεται στις 6 Φεβρουαρίου…

Ένας αξιόπιστος Έλληνας Πρωθυπουργός θα αντέγραφε τον Ερντογάν, λέγοντας στους Αμερικάνους: όσο υπερεξοπλίζετε την Τουρκία, δεν εγκρίνουμε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Ο Μητσοτάκης την υπέγραψε πρώτος, χωρίς αντάλλαγμα.

Τώρα πανηγυρίζει γιατί η Ελλάδα τρέχει καταϊδρωμένη και καταχρεωμένη να κλείσει το νέο άνοιγμα στους εξοπλισμούς που δημιουργούν υπέρ των Τούρκων οι Αμερικανοί. Για να πάνε καλά οι δουλείες της Lockheed Martin, πουλώντας και στους δύο.

Ακόμη λιγότερο τιμητική είναι η… αποχή του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια -που επαναλαμβάνει τον κακό εαυτό του στο υπουργείο Εξωτερικών- και η σιωπή της αντιπολίτευσης, που στη Βουλή θα γίνει συγκατάθεση.

Μετά τις θριαμβευτικές κυβερνητικές ανακοινώσεις, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου θυμήθηκε μια παλιά διαφήμιση για τη νοικοκυρά που «είναι κεφάτη γυρίζει από του Βεροπούλου» και παράφρασε: «Ο Μητσοτάκης είναι κεφάτος, γυρίζει από το Πεντάγωνο».

Ξέχασε κάτι. Μια γελοιογραφία της ίδιας εποχής με κάποιον που ακολουθούσε τη νοικοκυρά: «Είμαι κεφάτος, είμαι ο Βερόπουλος».

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR