Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπάχαλο

Του Γ. Λακόπουλου

«Ωραίοι είμαστε, αλλά πόσοι είμαστε;». Μ’ αυτό το ευφυές σλόγκαν από τον Σπύρο Παπαδόπουλο, η Βάσω Παπανδρέου έκανε το 2001 στο τσακ-μπάμ την απογραφή.

Δυο δεκαετίες αργότερα ο πολυπράγμων Βορίδης με τον «όλα τα σφάζω όλα τα ψηφιοποιώ» Πιερρακάκη, απέδειξαν οι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί ούτε μια καταμέτρηση να κάνει.

Όπως δεν μπορεί τόσα άλλα. Να Βγάλει τις συντάξεις. Να προστατεύει τα δάση. Να ολοκληρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Να οργανώσει την άμυνα της κοινωνίας – δια του ΕΣΥ – στην πανδημία.

Ούτε την άμυνα της χώρας. Η πολυτραγουδισμένη ελληνογαλλική συμφωνία -που ολοκλήρωνε την περίφημη διπλωματική απομόνωση του Ερντογάν -αποδεικνύεται αυτό που ήταν εξής αρχής: μια λεόντεια σχέση.

Η αγοραπωλησία όπλων πασπαλίσθηκε με λίγη «συμμαχία» και εμφανίσθηκε ως διπλωματικός άθλος Μητσοτάκη.

Πριν ο αρμόδιος υπουργός Παναγιωτόπουλος καταλάβει ποιος της διαπραγματεύθηκε, «ήλθαν τα μαντάτα σου , πάτησες τη γάτα σου».

Είχαν επισημάνει πολλοί- ανάμεσα τους και η στήλη- ότι ο Μακρόν μόλις κλείσει τη δουλειά με τον Μητσοτάκη, θα αρχίσει να πουλάει και σε άλλους στη γειτονιά.

Η αρχή γίνεται με τα Εμιράτα, στα οποία προτίθεται να σπρώξει μια παρτίδα Rafale.

Δεν θα μας ενδιάφερε αν δεν συνέβαινε να είναι ένα συνηθισμένο κόλπο για να αποκτήσει όπλα η Τουρκία από όσους κωλύονται να της πουλήσουν απ’ ευθείας.

Αναλυτές που θεωρούνται ενημερωμένοι – κατά τον Μητσό στα ΝΕΑ- δεν αποκλείουν να πουλήσει ο Μακρόν τα «ανίκητα» αεροσκάφη του απευθείας στην ΄Άγκυρα.

Προφανώς περισσότερα και με συμπαραγωγή. Όχι σαν τον δικό μας: «Πόσο κάνουν; Πάρτα και σε καλή μεριά».

Λογικό, αυτή είναι η δουλειά του Γάλλου προέδρου. Οι αμυντικές βιομηχανίες του παράγουν όπλα και αυτός πρέπει να βρει αγοραστές.

Ή κορόιδα , που την πατάνε σαν τις κυρίες υψηλής κοκεταρίας: το πρωί χρυσοπληρώνουν τον μόδιστρο για ένα «μοναδικό» φόρεμα και το βράδυ στην δεξίωση το φοράνε οι μισές καλεσμένες.

Ο «θρίαμβος» Μητσοτάκη τείνει να εξελιχθεί σε φιάσκο, σαν το Τουρκο-λυβικό σύμφωνο: από «παράνομο» φιγουράρει στη βιτρίνα του ΟΗΕ, ως έγκυρο διεθνές έγγραφο.

Αν κατά την παροιμία «ο ψεύτης κι ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται», ο Πρωθυπουργός businessasusual, με το μπαλαμούτι για επιτυχίες και νίκες άντε να χαρεί λίγο παραπάνω.

Αλλά το λάδι του σώνεται. Κατά τον Λίνκολν ,μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πολύ, πολλούς για λίγο, αλλά όχι όλους για πάντα.

Αν υπάρχει μια λέξη που συμπυκνώνει τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη είναι: μπάχαλο. Έχει ένα πρόβλημα για κάθε λύση. Και ένα ψέμα για κάθε αποτυχία.

Εν μεταξύ, οι δημοσκόποι επιμένουν ότι ο μαζοχισμός των Ελλήνων πιάνει ταβάνι: τον λατρεύουν και δεν βλέπουν την ώρα να τον ξαναψηφίσουν!

Μπάχαλο μέσα στο μπάχαλο…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR