Κυριάκος Μητσοτάκης: Προστασία

Toυ Γ. Λακόπουλου

Πόσοι το πρόσεξαν; Από την ειδησεογραφίας της 3ης προς 4η Αυγούστου -από τις εικόνες, το λόγο και τα κείμενα- κάτι έλειπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης!

Κάπου ξεπήδησε ένα ειδησάριο αργά το απόγευμα της Τρίτης, ότι οδεύει προς το επιχειρησιακό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας στο Χαλάνδρι.

Μετά σιωπή. Τα ίχνη του χάνονται στον μιντιακό λαβύρινθο. Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Σαν να μην υπάρχει.

Ποιος; Ο πολιτικός που δεν χάνει την ευκαιρία να κάνει δηλώσεις.

Που καταπίνει τα «διαγγέλματα» -όπως αποκαλούν τους μονολόγους του τα φιλικά ΜΜΕ- σαν τα κορν φλέικς με αποξηραμένα φρούτα που τρώει για πρωινό.

Αυτή είναι η χειρότερη πλευρά του Μητσοτάκη: η προστασία του από ό,τι μπορεί να βλάψει την εικόνα του.

Όταν δεν μπορεί το επικοινωνιακό επιτελείο του να τον σκηνοθετήσει επωφελώς, τον εξαφανίζει.

Στη Βαρυμπόμπη είχε αρχίσει να τον στοιχειώνει η συμπεριφορά του στο Μάτι. Το σύστημα Μητσοτάκη το 2018 χόρεψε πάνω στις στάχτες και τους νεκρούς.

Τώρα τον έκρυψαν όσο η πυρκαγιά ήταν σε εξέλιξη, για να αποφύγουν το πάθημα του Τσίπρα – που δεν είχε δίπλα του αμερικανόπευστους ειδήμονες του πολιτικού μάρκετινγκ.

Είχε τον ανερμάτιστο Σκουρλέτη, που τον παρέλαβε από το αεροπλάνο επιστροφής από ταξίδι στα Βαλκάνια και τον πήγε σε εκείνο το θλιβερό «κέντρο επιχειρήσεων» – ο Θεός να το κάνει.

Είχε τον άνθρωπο του Μητσοτάκη αρχηγό της Αστυνομίας και μια «φωλιά» οπαδών του στην Πυροσβεστική.

Είχε την αναίσθητη Δούρου, που δεν κατάλαβε ότι στην πολιτική ευθύνη είναι αντικειμενική. Για να παραιτηθεί και να μη διεκδικήσει εκ νέου τη περιφέρεια, ώστε να δώσει τον Τσίπρα τον οπλισμό που είχε ανάγκη απέναντι στον Μητσοτάκη, που έκανε την τραγωδία προεκλογική παντιέρα.

Αυτή η διαφορά ανθρώπων, μεθόδων, νοοτροπίας, ηθικής αντίληψης των πραγμάτων, μπορεί να δίνει στον Τσίπρα το εισιτήριο για την επουράνιο βασιλεία.

Τον οδήγησε όμως στην απώλεια της επίγειας.

Ο Μητσοτάκης -κυνικός, ανάλγητος και υστερόβουλος πολιτικός- υπάκουσε στους διαμορφωτές της εικόνας του και εξαφανίσθηκε από την επικαιρότητα.

Κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει το βράδυ. Κι αύριο μέρα είναι.

Έπαιξε το παιχνίδι του 2018 από την ανάποδη. Όσο χειρότερος είσαι στην αντιπολίτευση, πρέπει να είσαι και στην κυβέρνηση – για να επωφεληθείς από τις συμφορές και τα φυσικά φαινόμενα.

Υπάκουσε στους ακριβοπληρωμένους image makers του επιτελείου του και έβαλε για λίγες ώρες στο ψυγείο τον ναρκισσισμό και την επικοινωνιακή βουλιμία του. Δεν τον έβγαλαν μπροστά την ώρα της φωτιάς. Τον προπονούσαν για την εμφάνισή του το πρωί της επομένης, όταν θα μιλούσε στα σίγουρα: ύφος, κίνηση των χεριών, βλέμμα, λόγος… Σαν μηχάνημα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάποτε πρέπει να δικαστεί. Με την κατηγορία ότι καταστρέφει την πολιτική.

AΠΟ ΤΟ ΙEIDISEIS.GR