Κυριάκος Μητσοτάκης: Πως ο γιος του Μητσοτάκη έγινε Κυριάκος

Του Νίκου Γαλάτη

12250105_10153348480262725_3459597893810652360_nΗ ιστορία αυτή άρχισε ως ένα οικογενειακό δράμα, όπου ο μικρός γιος διαφωνεί με την αδελφή του και κατεβαίνει χωρίς ελπίδα ως υποψήφιος για την διεκδίκηση της αρχηγίας του κόμματος στο οποίο αρχηγός ήταν κάποτε ο πατέρας του με σκοπό να …χτυπήσει την οικογενειοκρατία. Από αουτσάιντερ μπαίνει στον δεύτερο  γύρο και κερδίζει το ακατόρθωτο, εκπλήσσοντας τους πάντες.

Η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη -στο γήπεδο όπου η βέβαιη πρωθυπουργός αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη ηττήθηκε από τον Σαμαρά- έχει μια ευρύτερη σημασία. O “μικρός” που βρέθηκε στο γραφείο Αντώνη Σαμαρά, όταν εκείνος διέγραψε από το κόμμα την Ντόρα και βρέθηκε με ένα υπουργείο με την εκλογή του αλλάζει το πολιτικό σκηνικό και στέλνει στην αποστρατεία όλους τους διεκδικητές του “θρόνου”, αποκαθηλώνοντας όσους εμφανίζονταν ως κληρονόμοι.

Επιπλέον, αναγκάζει τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να φρεσκάρουν τον απαρχαιωμένο -έως απολιθωμένο- πολιτικό τους λόγο. Η πολιτική μετά την επικράτηση -και πάλι του “Ολυμπιακού”-  μπορεί να αποχτήσει ενδιαφέρον και να ξεκολλήσει από την …δεκαετία ΄80. Οι παράπλευρες απώλειες από την  νίκη του Μητσοτάκη με τρόπο ανατροπής του πολιτικού σκηνικού -δεν είναι οι Μεϊμαράκης – Καραμανλής- αλλά το ΠΑΣΟΚ, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Πάνος Καμμένος. Γιατί δεν είναι μόνον ο Κυριάκος αλλά μια άλλη γενιά που μπαίνει στο πολιτικό παιχνίδι κι αλλάζει πολιτική εποχή. Ο “μικρός” δεν είναι ο κλασσικός δεξιός. Πολλοί μελετούν ήδη την διαφορά ανάμεσα στον φιλελευθερισμό και τον νεοφιλελευθερισμό και όλοι πρέπει να αλλάξουν συνθήματα.

Το έργο έχει αρκετές περιπλοκές. Ο “νεαρός”- ετών 47- που τόλμησε να πει πως η Νέα Δημοκρατία “είναι ένα γερασμένο κόμμα με απαρχαιωμένες δομές” είναι κι ο ίδιος ένας “πολιτικός πρίγκηπας”, ένας “πολιτικός ευγενής” με καταγωγή  που φτάνει ως έναν άλλον Κυριάκο Μητσοτάκη- αρχηγού του “Κόμματος των Ξυπόλητων” -που μετονομάστηκε σε Κόμμα Φιλελευθέρων -από τον θείο του Ελευθέριο  Βενιζέλο. Η εκλογή του -που του ανοίγει το δρόμο για την πρωθυπουργία- επιβραβεύει το σύστημα της οικογενειοκρατίας: μετά από τρεις Παπανδρέου και δυο Καραμανλήδες, η Ελλάδα της αβασίλευτης δημοκρατίας- αποχτά -μετά την Ντόρα Μπακογιάννη- έναν ακόμα Μητσοτάκη.

Το παράδοξο είναι πως  ο Κυριάκος υποστηρίχτηκε από τον μεγάλο εχθρό της οικογένειας που έριξε από την κυβέρνηση τον πατέρα του. Τα στοιχεία του πολιτικού μελό είναι έντονα στην Ελλάδα. Δεν είναι κάποιοι μηχανισμοί  που επέβαλλαν τον Κυριάκο, αλλά διακόσιες χιλιάδες- από  τους τετρακόσιους  χιλιάδες εκλογείς- που τον ψήφισαν. Όχι, γιατί εξέφραζε το παλιό, αλλά γιατί εμφανίστηκε ως ο εκφραστής της πολιτικής ανανέωσης. Ή γιατί εκτός από αριστούχος των πολιτικών επιστημών στο Χάρβαρντ- που έβγαλε κι άλλους Έλληνες πρωθυπουργούς όπως ο Σαμαράς κι ο Γιώργος Παπανδρέου- ο Κυριάκος ξέρει και παίζει ακόμα …καλό ποδόσφαιρο.

Ο γιος του Αποστάτη

Το 1984 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Αποστάτης – ο «Εφιάλτης της Δημοκρατίας» κατά τον Ανδρέα Παπανδρέου- κατέβηκε υποψήφιος για την προεδρία της «Νέας Δημοκρατίας», αν και νεοαφιχθείς,«σώγαμπρος», που ήρθε στο κόμμα από άλλη παράταξη. Δεν είχε ελπίδες, αλλά κέρδισε τους 11246023_10153351078682725_4043639232669960991_oαντιπάλους του και λίγα χρόνια πραγματοποίησε το όνειρο ζωής: έγινε πρωθυπουργός, αλλά όχι με την παράταξή του, αλλά ως επικεφαλής των …αντιπάλων του.

Αξίζει να παγώσουμε εδώ το πλάνο. Ο Ανδρέας υπόδικος, η Μαρίκα Μητσοτάκη μαγειρεύει γιουβαρελάκια στον Καπετάν Γιώτη- τον Χαρίλαο Φλωράκη- κι ο Μίκης Θεοδωράκης είναι μαζί του. Η Ιστορία αλλάζει. Ο Αποστάτης αποκαθίσταται. Κάποια παρεξήγηση έγινε. Επιπλέον, ο Μητσοτάκης ήταν και είναι πάντα Φιλελεύθερος, απλώς άλλαξε κόμμα. Κατά μία εκδοχή δεν πέρασε αυτός στη Δεξιά. Έσυρε την Δεξιά στο –φιλελεύθερο- Κέντρο και πήρε τις εκλογές.

 

12241075_10153354476007725_6524966976849583250_oΚάπου εκεί ο γιος του Κυριάκος, αριστούχος του Κολεγίου Αθηνών, πήρε το δρόμο για να σπουδάσει στο Χάρβαρντ- με πολλές τιμητικές διακρίσεις. Ο νεαρός- γεννημένος το 1968-έχει ένα βαρύ κι αμφιλεγόμενο όνομα και πολλές προσδοκίες. Η πτυχιακή του αφορούσε την αμερικάνικη εξωτερική πολιτική. Το έπαθλο που πήρε είναι  το ανώτατο βραβείο που απονέμεται σε φοιτητή για πτυχιακή εργασία από το πανεπιστήμιο-που παρεπιπτόντως φοίτησαν και ο Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς. Δυο συγκάτοικοι, που έγιναν πρωθυπουργοί της Ελλάδας.

Ο νεαρός Κυριάκος εργάζεται για λίγο ως οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank στο Λονδίνο κι επιστρέφει στην Ελλάδα να υπηρετήσει την θητεία του στην 346 Μοίρα της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας. Όχι, πολύ μακριά από την Αθήνα και φυσικά στην Αεροπορία. Μερικές εφημερίδες θα γράψουν πως ο μπαμπάς που είναι πια πρωθυπουργός πέρασε στην Βουλή νόμο φωτογραφικό για την περίπτωση στρατιωτών που προέρχονται από πολύτεκνες οικογένειες κι ο μπαμπάς είναι πάνω από εβδομήντα ετών. «Παραμένει άγνωστο αν τον είδαν ποτέ εκεί οι λοιποί σμηνίτες της σειράς του» γράψει ένα μπλογκ. «Λαϊκίστικες» ανοησίες!

Δεν θα μάθουμε ποτέ πόσο σκληρή ήταν η θητεία του. Πάντως δεν ήταν …ατέρμονη. Ο Κυριάκος επιστρέφει στις ΗΠΑ για μάστερ στο Στάνφορντ με θέμα τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις. Ξανά στο Χάρβαρντ, νέα βραβεία το 2003 και την επόμενη χρονιά γυρίζει να πάρει μέρος στις εκλογές, όπου- ω του θαύματος!- εκλέγεται πρώτος σε σταυρούς –μια επιτυχία που επαναλαμβάνεται το 2007 και μάλιστα στην Β Αθηνών. Η Ντόρα Μπακογιάννη, δήμαρχος Αθηνών, η μεγάλη του αδελφή, θα χάσει τελικά την μάχη για την ηγεσία της ‘Νέας Δημοκρατίας». Ο Αρχι-Μητσοτάκης- επίτιμος πρόεδρος του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός- θα αποχωρήσει από την Βουλή, ώστε να μην έχει ..τρεις έδρες η οικογένεια.

-«Δυο είμασταν, δύο είμαστε και τώρα με τον Κυριάκο» θα δηλώσει με το πλατύ χαμόγελό του, που αν και κληρονόμησε η Ντόρα, δεν έχει πάρει ο Κυριάκος.

Η πολιτική του διαδρομή

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Ο «μικρός» είναι πλέον πρόεδρος του κοινωφελούς Ιδρύματος Μητσοτάκη με στόχο την μελέτη της ζωής και το έργου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Η έκπληξη θα έλθει όταν η αδελφή του εκδιώκεται από την «Νέα Δημοκρατία» όπου κυριαρχεί ο μεγάλος εχθρός της Οικογένειας, ο Αντώνης Σαμαράς –που έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο Κυριάκος, όχι μόνο μένει, αλλά και επισκέπτεται τον Σαμαρά, φεύγοντας με ένα υπουργείο, που θα πάρει το 2013. Είναι ένας μάλλον χαμηλών τόνων υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που χρεώνεται με τις απολύσεις στο δημόσιο ταμείο- στο όνομα του νεοφιλελευθερισμού, που σημαίνει «λιγότερο κράτος», μαζί με κάτι …καρέκλες που του έστειλε η Siemens. Της επέστρεψε εγκαίρως- μαζί με τηλεφωνικές συσκευές.

Από τότε τα πράγματα κύλησαν πολύ γρήγορα. Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ πλήρωσαν το μνημόνιο, το οποίο υπερασπίζεται θαρρετά ο υπουργός που αναζητά υπαλλήλους με πλαστά πτυχία και …βρίσκει. Με συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου επιχειρεί να μειώσει σπατάλες και το όραμα του «λιγότερου –και «συνεκτικού» κράτους».

«Πως δικαιολογείται ότι όλοι στην οικογένεια έχουν τηλεφωνικές συσκευές της ίδιας εταιρείας» ρωτά ο Νίκος Χατζηνικολάου.

«Δεν  υπάρχουν πολλές εταιρείες με τηλεφωνικά κέντρα στην αγορά».

Η πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά –Βενιζέλου, απελευθερώνει τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας από όλα αυτά τα προβλήματα. Τώρα είναι στην αντιπολίτευση. «Ο Βαρουφάκης είναι γελοίος». «Ο Τσίπρας πρέπει  να ζητήσει συγγνώμη». «Η Κύπρος βγαίνει από το Μνημόνιο το Μάρτιο του 2016 χωρίς να αυξήσει ούτε ένα φόρο αλλά περικόπτοντας μόνο τις δημόσιες δαπάνες. Γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε και εμείς το ίδιο; Γιατί μας κυβερνά μια Κυβέρνηση με αριστερές ιδεοληψίες που απεχθάνεται τον ιδιωτικό τομέα και αντιστρατεύεται σε οποιαδήποτε έννοια επιχειρηματικότητας;”

“Είμαι ο καλύτερος”

H υποψηφιότητά του για την αρχηγία της «Νέας Δημοκρατίας»- με βασικό επιχείρημα «είμαι ο καλύτερος», «εγώ θα χτυπήσω την οικογενειοκρατία» έγινε κόντρα στις επιλογές της μεγάλης του αδελφής, που υποστήριξε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη- ίσως και μια μελλοντική υποψηφιότητα του γιου της Κωνσταντίνου – γιο του δολοφονημένου από την 17 Νοέμβρη- Παύλου Μπακογιάννη.

«Στη Νέα Δημοκρατία πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας, να κάνουμε μια γενναία αυτοκριτική για τα δικά μας σφάλματα, να παραδεχτούμε ότι είναι ένα γερασμένο κόμμα με απαρχαιωμένες δομές, το οποίο δεν απευθύνεται ούτε στη νεολαία ούτε στις παραγωγικές τάξεις και να αναγνωρίσουμε ότι αν δεν αλλάξουμε, το μέλλον μας θα είναι ζοφερό. Η υποψηφιότητά μου πρεσβεύει την ανανέωση που έχει ανάγκη η Νέα Δημοκρατία. Αν δεν γίνει αυτή η ανανέωση τότε η Νέα Δημοκρατία θα έχει πάντα ρόλο κομπάρσου στα πολιτικά δρώμενα και θα συνεχίζει να μας κυβερνά μια ανίκανη Κυβέρνηση με καταστροφικές συνέπειες».

12246928_10153355136557725_2215790235259714252_nΟι πρώτες δημοσκοπήσεις τον έφερναν τρίτο. Το προφίλ ενός «Ευρωπαίου» αντιλαϊκιστή, συντηρητικού- «κεντρώου», ίσως και οι αδυναμίες των αντιπάλων του, τον έφεραν πανηγυρικά δεύτερο. Διέσχισε μια μεγάλη απόσταση. Ανάμεσα στον Νοέμβρη και τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη, ο γιος του Μητσοτάκη, απέχτησε ένα όνομα. Από  Μητσοτάκης, έγινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο νέος πρόεδρος έγινε αρχηγός του κόμματος. “Και τώρα οι δυο μας, Αλέξη Τσίπρα” είπε -στην ουσία- αμέσως μετά την εκλογή του κι αφού ευχαρίστησε τον οικογένειά του κι αφιέρωσε συγκινημένος τη νίκη στην μαμά του -σα να κέρδισε Όσκαρ. Οι επόμενες μέρες θα δείξουν αν εκτός από αρχηγός είναι και ηγέτης.