Κωστής Χατζηδάκης: Ακύρωση

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Αν θέλει να ρίξει πρόστιμο, υπάρχει ο διοικητής που έκοψε αύξηση χιλίων ευρώ για τον εαυτό του.

Ήταν για χρόνια «φωτεινό πρόσωπο» στο κόμμα του. Από τον φοιτητικό συνδικαλισμό με τη ΔΑΠ – όταν πρωτοστάτησε στη διαγραφή του Βορίδη από τον Σύλλογο της Νομικής, με την κατηγορία του φασίστα.

Σήμερα βέβαια κάθεται δίπλα του στο υπουργικό Συμβούλιο. Άβυσσος η ψυχή του πολιτικού.

Ακολούθησε γόνιμη και μακρά θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο και το βάπτισμα του πυρός στην κυβέρνηση Καραμανλή, με την αναίμακτη ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής».

Από την ώρα που ο Κωστής Χατζηδάκης ντύθηκε υπουργός του Μητσοτάκη άλλαξε. Ο ανοιχτόμυαλος πολιτικός έγινε ο ανάλγητος κατεδαφιστής κοινωνικών κατακτήσεων και εργασιακών δικαιωμάτων.

Έτσι είναι η πολιτική, θα πει κάποιος. Μπορεί. Αλλά υπάρχουν όρια. Το ξεπέρασε στην περίπτωση των ανέργων του ΟΑΕΔ, που βρίσκεται στο προσκήνιο αυτές τις μέρες.

Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι απειλούνται με πρόστιμο και διαγραφή από τα μητρώα, αν αρνηθούν τρεις φορές προτεινόμενη εργασία.

Πρόκειται για μέτρο προσωπικής ισοπέδωσης και μόνο διαστρεμμένοι εγκέφαλοι ολοκληρωτικών καθεστώτων θα μπορούσαν να συλλάβουν.

Η νεοφιλελεύθερη αντίληψη περί εργασίας μπορεί να φτάσει ως το σημείο εξόντωσης ενός ανέργου – με τη διαγραφή του από το μητρώο που του εξασφαλίζει ένα επίδομα ψευτοζωής.

Να το συζητήσουμε πώς θα επιδοτείται κάποιος που απορρίπτει κατ’ επανάληψη μια εργασία. Αλλά το πρόστιμο ποιος το συνέλαβε; Πρόστιμο;

Προφανώς η σημερινή κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι ο άνεργος δεν είναι εν δυνάμει σκλάβος. Έχει προσωπικότητα.

Δικαιούται να μην αναλάβει μια εργασία που του προτείνει ένας υπάλληλος αν οι όροι της δεν είναι συμβατοί με τις παραμέτρους του βίου του.

Είναι θέμα αυτοσεβασμού και αξιοπρέπειας.

Πώς έβαλε την υπογραφή του ένας ευνοημένος της πολιτικής, με διαρκώς πλουσιοπάροχες απολαβές από τον δημόσιο κορβανά – που, χάριν της πολιτικής, δεν εργάσθηκε και δεν έμεινε άνεργος ποτέ;

Πώς πήγε στο χέρι του να φορτώσει στην πλάτη ενός νέου ανθρώπου διαγραφή από τα κατάστιχα ανεργίας, έως και πρόστιμο, για οποιονδήποτε λόγο;

Το επίδομα ανεργίας είναι δικαίωμα και κατάκτηση των εργαζομένων. Δεν είναι κυβερνητική παροχή που χορηγείται και διακόπτεται, κατά τις ιδεολογικές ή άλλες αντιλήψεις κάθε κυβέρνησης.

Αν κάποιος δεν αποδέχεται μια θέση εργασίας έχει τους λόγους του και κανείς δεν μπορεί να τον ρίξει στον Καιάδα, με στέρηση του επιδόματος και άλλες… ποινές.

Οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί και δεν τακτοποιούνται σε «κουτάκια». Η ζωή τους δεν υπόκειται στις στατιστικές επιδιώξεις ενός Πρωθυπουργού που δεν έχει καθίσει ποτέ στο ίδιο τραπέζι με άνεργο.

Από όποιο διαταραγμένο μυαλό και αν βγήκαν αυτές οι ιδέες, εφόσον ο Κωστής Χατζηδάκης έχει ακόμη στοιχεία από την ευρωπαϊκή θητεία του, οφείλει να τις ακυρώσει.

Αν θέλει να ρίξει πρόστιμο, υπάρχει ο διοικητής που έκοψε αύξηση χιλίων ευρώ για τον εαυτό του.

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR