Κόψανε αλυσίδα τα σκυλιά

Γράφει ο Χρόνης Πολυχρονίου

Την επικαιρότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται από τα υπαρκτά ΜΜΕ, απασχολούν τελευταία σε κοινωνικό επίπεδο, ο διασυρμός του ‘πρόσφυγα’ για βιασμό του μωρού του που δεν ήταν τελικά βιασμός, η παράσυρση ενός 83-χρονου υπερήλικα από ένδεκα (11) οχήματα στην Θεσσαλονίκη (σημεία των καιρών), τα Ελληνοτουρκικά, το φιάσκο με τα ΜΑΤ στο μεταναστευτικό, βεβαίως ο κορονοϊός που μπήκε δυνατά στη ζωή μας και το αντί-σκάνδαλο Novartis. Κατά τα άλλα μας λένε τα ΜΜΕ, όλα τα υπόλοιπα είναι καλά….

Τα δεδομένα για το αδιαμφισβήτητο διεθνές σκάνδαλο Novartis είναι τα εξής. Κατόπιν συνεργασίας με το FBI επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, οι Ελληνικές ανακριτικές αρχές διερευνούν στοιχεία και μαρτυρίες της υπόθεσης. Με το που πέφτουν επάνω σε πολιτικά πρόσωπα, στέλνουν αμελλητί τον φάκελο στη Βουλή για σύσταση Προανακριτικής (ως ο Νόμος ορίζει), η οποία Βουλή αναπέμπει με την σειρά της το θέμα πίσω ξανά στον φυσικό δικαστή, την Ελληνική δηλαδή Δικαιοσύνη, για την περαιτέρω συνέχιση της έρευνας.

Από τα δέκα (10) εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, για τα επτά (7) από αυτά ο φάκελος έχει πάει στο αρχείο, ένα (1) έχει ήδη παραπεμφθεί, ενώ για τα άλλα δύο (2) συνεχίζεται η διερεύνηση. Στην διαδικασία της έρευνας εκτός των άλλων μαρτύρων υπάρχουν και δύο προστατευόμενοι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, όπως λέγονται, με άγνωστα για ευνόητους λόγους τα στοιχεία της ταυτότητάς τους.

Φεύγει η προηγούμενη κυβέρνηση, έρχεται η νέα, αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία συστήνει, μεσούσης της προηγούμενης διαδικασίας, νέα εξεταστική επιτροπή, με προφανώς νέα σύνθεση πλειοψηφίας, προκειμένου να διερευνήσει (άκουσον-άκουσον) όχι αυτό καθαυτό το σκάνδαλο, αλλά εάν η προηγούμενη έρευνα του σκανδάλου Novartis είχε βάση ή ήταν απλώς μία σκευωρία από έναν Υπουργό της προηγούμενης κυβέρνησης, κατά πολιτικών του αντιπάλων. Το διεθνές σκάνδαλο που έγινε ξαφνικά πολιτική σκευωρία, …από την ανάποδη.

Αυτή λοιπόν η Προανακριτική της ΝΔ-ΚΙΝΑΛ αποφασίζει με την πλειοψηφία και το κύρος που διαθέτει στη Βουλή, να καταθέσουν οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες όχι όπως στην προηγούμενη κατάθεσή τους αλλά face to face, με άρση δηλαδή της ανωνυμίας και της εύλογης προστασίας που τους παρέχει ο νόμος, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η απλή-απλή λογική. Και βέβαια οι προστατευόμενοι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος αρνούνται προσωρινά, εξαφανίζονται και επανέρχονται αφού ο Άρειος Πάγο εξασφαλίζει την ανωνυμία τους.

Το πρώτο ερώτημα εδώ είναι τι σχέση μπορεί να έχουν οι μάρτυρες που γνωρίζουν μόνο τα της Novartis με έναν τέως υπουργό; Μόνο στην περίπτωση που αυτός τους έστησε. Μάλιστα. Αν όμως αποδειχθεί ότι δεν τους έστησε, που είναι το λογικό, η προσπάθεια τρομοκράτησής τους μένει έτσι στο απυρόβλητο ή είναι ομολογία πιθανής ενοχής;

Τα πράγματα στριμώχνονται και η παράκρουση κορυφώνεται με το που οι προστατευόμενοι μάρτυρες, με τις εγγυήσεις που τους παρέχει η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, καταθέτουν. Τι καταθέτουν; Απόρρητο. Τι διέρρευσε παράνομα στα ΜΜΕ; Επιλεκτικά αποσπάσματα κατά το δοκούν. Και έτσι και γιουβέτσι, σύγχυση δηλαδή.

Ταυτόχρονα βλέπει το φως της δημοσιότητας μία ακόμη κατάθεση ενός άλλου μάρτυρα, με ονοματεπώνυμο αυτή την φορά αφού πρόκειται για τον καθ΄ ύλην αρμόδιο προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τιμολόγησης Φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας, ο οποίος δηλώνει ότι η διαδικασία αυτή της τιμολόγησης ξεκινούσε και τελείωνε στο Γραφείο Υπουργού, ως ‘’πολιτική απόφαση’’ και εντολή της τρόικα, συμπληρώνω εγώ. Στο σημείο αυτό αναζητείται εναγωνίως από την άλλη πλευρά, ένας ιδιώτης ‘’αξιόπιστος’’ μάρτυρας να ισοφαρίσει το βάρος της κατάθεσης του αρμόδιου Διευθυντή. Και βρίσκεται. Έλα όμως που ο μάρτυρας αυτός είναι βυθισμένος μέχρι το λαιμό στα… Laggard κλπ.

Από εκεί και μετά τα σκυλιά κόψανε την αλυσίδα. Ο ένας από τους δύο (2) διερευνώμενους ακόμη για το σκάνδαλο Novartis, ο σημερινός Υπουργός Ανάπτυξης της Κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, κύριος Άδωνις Γεωργιάδης, τότε κατά την διαμόρφωση του σκανδάλου αρμόδιος Υπουργός Υγείας, γύρισε όλα τα κανάλια και με εμφανή πανικό, ο οποίος δεν δικαιολογείται από αθώο άτομο που δεν φοβάται τίποτα, υβρίζει και τρομοκρατεί τους μάρτυρες και τους δικαστές. Προσπαθεί να βάλει μάταια τον πρώην πρωθυπουργό στο κάδρο εκστομίζοντας απειλές και καταδίκες εις βάρος του. Αυτός απαντάει ‘’ελάτε, εδώ είμαι’’. Που να του κάνει όμως τέτοια χάρη ο Μητσοτάκης.

Πρόθεσή του Υπουργού είναι να πολιτικοποιήσει ένα προσωπικό του θέμα, επιδιώκοντας προφανώς απλόχερη κάλυψη από τον δικό του πρωθυπουργό. Ανεβάζει δηλαδή αυτή την κόντρα σε επίπεδο πρωθυπουργών και όλης μαζί της Κυβέρνησης της ΝΔ. Η οποία δεν του έχει συνδράμει, είναι αλήθεια, μέχρι στιγμής όσο αυτός θα επιθυμούσε. Κρατάει λίγο πισινή και αυτό τον εξοργίζει.

Στο σημείο αυτό να εξάρουμε την στάση ορισμένων Δικαστικών λειτουργών οι οποίοι με τόλμη και αυταπάρνηση διασώζουν το κύρος της Δικαιοσύνης και να ρωτήσουμε συνάμα. Ποιος αλήθεια επόμενος Εισαγγελέας Διαφθοράς έχει και θα διατηρήσει να έχει τις αντοχές εκείνες, ώστε να τα βάλει στο μέλλον με ένα σαθρό και διεφθαρμένο σύστημα το οποίο δεν υπερασπίζεται απλώς την επιβίωσή του, αλλά ασελγεί ασύστολα πάνω στους υπάρχοντες νόμους και διατάξεις του Συντάγματος;

Κατά συνέπεια το επόμενο με την σειρά εύλογο ερώτημα είναι, ποιος Έλληνας πολίτης που θα διαπιστώσει ότι συντελούνται εγκλήματα δημοσίου συμφέροντος από το κατεστημένο σύνθετο σύστημα εξουσίας, θα αποφασίσει να μιλήσει και να τα καταγγείλει. Να μπλέξει δηλαδή σε ένα κυκεώνα ψυχοφθόρων, επίπονων και επικίνδυνων διαδικασιών δίωξης και εξευτελισμού. Κανείς.

Έτσι επαγωγικά προκύπτει το συμπέρασμα ότι ζούμε σε μια εποχή όπου διαμορφώθηκαν οι πλέον κατάλληλες συνθήκες για το ακαταδίωκτο παράνομων πράξεων της κάθε μορφής ασύδοτης εξουσίας, από το πιο μικρό έως το μεγαλύτερο έγκλημα, οικονομικό, ποινικό, δικαιωμάτων ή δημοκρατίας. Εύγε μας.

Καθώς μάλιστα ο φάκελος Novartis στην ουσία τώρα ανοίγει, περιμένουμε από την Κυβέρνηση να ακολουθήσουν και άλλες σχετικές ‘’θεσμικές εκτροπές’’ σύγχυσης-συσκότισης-ξεπλύματος, προκειμένου να σβήσουμε από την μνήμη μας αυτό το σκάνδαλο Novartis ώστε να μην μας θυμίζει και άλλα παρόμοια καυτά παραδείγματα του τραγικού παρόντος που είναι τώρα σε εξέλιξη και του αμαρτωλού παρελθόντος που γράψανε ιστορία.