Ο Παυλόπουλος παρασημοφόρησε τον πρύτανη του ΕΚΠΑ

Σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επέδωσε το παράσημο του Ανωτέρου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος στον πρύτανη του ΕΚΠΑ.

Παρασημοφόρησε τον καθηγητή Αθανάσιο-Μελέτιο Δημόπουλο, και τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Δαυίδ Σαλτιέλ.

Απευθυνόμενος στον κ. Δημόπουλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε το έργο και την προσφορά του, σ’ επίπεδο θεωρίας και ιδίως πράξης, στους τομείς της Αιματολογίας και της Ογκολογίας, σημειώνοντας ότι με τις πολυάριθμες διεθνείς διακρίσεις του κατέχει περίοπτη επιστημονική θέση παγκοσμίως και έχει συμβάλει ουσιωδώς στην ενίσχυση του κύρους του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Διεθνή Επιστημονική Κοινότητα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρασημοφόρησε επίσης τον Δαυίδ Σατέλ ο οποίος στην ομιλία του είπε:

” Εξερεύνησα τις ρίζες του Πολιτισμού και της Θρησκείας μου, χωρίς να με περιορίζει η διαφορετικότητα, ενσωμάτωσα με καμάρι τον Έλληνα, τον Θεσσαλονικιό, τον Εβραίο. Γεφύρωσα το παλιό με το νέο, την κοινότητα με την κοινωνία, τον Εβραϊσμό και τον Ελληνισμό. Μόνο θετικά μπορούν  να προκύψουν από την γεφύρωση και την συνεργασία. Η νοοτροπία αυτή με καθοδήγησε αργότερα και στην δουλειά μου, όπου οι επιχειρήσεις δεν ήταν αυτοσκοπός, αλλά γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα με την Ιταλία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ισπανία με τον κόσμο. Γέφυρα πολιτισμού και προόδου.

Είναι τιμή μου που οι χώρες αυτές το αναγνώρισαν. Στο πλαίσιο της εβραϊκής κοινότητας διεκδίκησα τα αυτονόητα. Η μάχη με τον αντισημιτισμό δεν είναι έργο, αλλά καθήκον.

Ευχαριστώ από καρδιάς εσάς, κύριε Πρόεδρε, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, όχι μόνο για την σημερινή τιμή, αλλά και για το δικό σας έργο. Για την στήριξη στα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες Εβραίους, για την σθεναρή στάση σας στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού, για την υποστήριξη στην δημιουργία του Μουσείου του Ολοκαυτώματος της Ελλάδος στην Θεσσαλονίκη που είναι και το πιο πρόσφατο και μεγαλόπνοο εκπαιδευτικό εγχείρημα που έχουμε αναλάβει, καθώς και την προώθηση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ”