ΕΛΠΕ: θετικά τα αποτελέσματα Δ’ Τριμήνου 2019

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ανακοίνωσε τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα Δ’ Τριμήνου και Ετους 2019, με τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA να ανέρχονται στα €118 εκατ. στο Δ’ Τρίμηνο και €572 εκατ. στο σύνολο του έτους, ενώ τα αντίστοιχα Καθαρά Κέρδη για το 2019 διαμορφώθηκαν στα €185 εκατ.

Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά, λαμβάνοντας υπόψιν την αυξημένη μεταβλητότητα του διεθνούς περιβάλλοντος διύλισης κατά τη διάρκεια ολόκληρου του χρόνου, τη σημαντική επιδείνωσή του στο μεγαλύτερο μέρος του Δ’ Τριμήνου, αλλά και την προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας του διυλιστηρίου Ελευσίνας διάρκειας 5 εβδομάδων για την τριετή συντήρησή του, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ασφάλεια τον Οκτώβριο 2019.

Η βελτιωμένη λειτουργία του διυλιστηρίου μετά την επανεκκίνηση του, καθώς και οι καλύτερες επιδόσεις από τις υπόλοιπες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αντιστάθμισαν την απώλεια κερδών λόγω της μειωμένης παραγωγής και πωλήσεων κατά το διάστημα της συντήρησης. Τα συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA ανήλθαν σε €118 εκατ. στο Δ’ Τρίμηνο και σε €572 εκατ. στο σύνολο του έτους.

Ικανοποιητική κερδοφορία του κλάδου διύλισης το 2019, παρά τη σημαντική υποχώρηση των ενδεικτικών περιθωρίων στη Μεσόγειο. Ισχυροποίηση του ισολογισμού και μείωση χρηματοοικονομικού κόστους κατά 21%. Εκδοση νέου Ευρωομολόγου, ύψους €500 εκατ., με επιτόκιο 2%, το χαμηλότερο επίπεδο δανεισμού για τον όμιλο, για τουλάχιστον μια δεκαετία. Συνολικό προτεινόμενο μέρισμα για το 2019 στα €0,50 ανά μετοχή.

????????

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, Ανδρέας Σιάμισιης, επισήμανε: «Το 2019, ήταν μια μεταβατική χρονιά για τον Ομιλο καθώς υπήρξαν μια σειρά από προκλήσεις και αλλαγές, τόσο σε επιχειρηματικό, αλλά και σε οργανωτικό επίπεδο. Μέσα στους τελευταίους μήνες προχωρήσαμε σειρά πρωτοβουλιών που επιτρέπουν στον Ομιλο να είναι πιο εστιασμένος στη στρατηγική μετασχηματισμού του.  Παραδείγματα είναι, η συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση της συμμετοχή μας στη ΔΕΠΑ, η συμφωνία για την εξαγορά και κατασκευή του μεγαλύτερου πάρκου ανανεώσιμων πηγών ενεργείας στην Ελλάδα με τιμές χαμηλότερες από το τρέχον κόστος ενέργειας ανά MWh, αλλά και ο σχεδιασμός για ενδυνάμωση των εμπορικών μας δραστηριοτήτων στο εξωτερικό.

Ταυτόχρονα, υπήρξε πρόοδος και σε θέματα διακυβέρνησης και οργάνωσης με την προσαρμογή του καταστατικού της Εταιρείας, καθώς και την αναδιοργάνωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και της διοικητικής ομάδας με το σχεδιασμό μιας πιο λιτής και λειτουργικής δομής.

»Σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα του έτους ο Ομιλος κλήθηκε να διαχειριστεί, για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια, μια σημαντική επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον προκλήσεων ανταποκριθήκαμε με μεγάλη επιτυχία, βελτιώνοντας τον ισολογισμό μας και διατηρώντας υψηλές αποδόσεις για τους μετόχους μας. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η έκδοση του Ευρωομολόγου ύψους €500 εκατ. με επιτόκιο 2%, το χαμηλότερο επίπεδο δανεισμού για τον Όμιλο εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια, ανοίγοντας παράλληλα τη διεθνή αγορά ομολόγων για άλλες Ελληνικές εταιρείες.

Επιπλέον επικαιροποιήσαμε τη στρατηγική μας, εστιάζοντας στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τόσο σε ότι αφορά τη λειτουργία, όσο και σε νέες επενδύσεις, αλλά και στην ανάπτυξη σε δραστηριότητες που θα βελτιώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Ομίλου κατά 50% μέχρι το 2030, με διατηρήσιμες αποδόσεις, στο πλαίσιο του οράματός μας να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό μετασχηματισμό στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τα παραπάνω κατέστησαν δυνατά χάρη στις προσπάθειες των εργαζομένων σε όλες τις εταιρείες του Ομίλου, τους οποίους και ευχαριστώ».

Φιλόδοξη στρατηγική

Νέα εποχή για τον Ομιλο ΕΛΠΕ, με οδηγό μία ανταγωνιστική και φιλόδοξη επιχειρηματική στρατηγική. Με βασικό πυλώνα της επιχειρηματικής στρατηγικής του την κατοχύρωση σημαντικού του ρόλου στην ενεργειακή μετάβαση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο Ομιλος στοχεύει στη μεγιστοποίηση των αποδόσεων στις βασικές του δραστηριότητες, καθώς και στην ανάπτυξη ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου στον ενεργειακό κλάδο, εστιάζοντας στους παρακάτω βασικούς άξονες:

κύριων δραστηριοτήτων, μέσω αριστοποίησης λειτουργίας, ψηφιοποίησης και ενεργειακής βελτιστοποίησης. Ανάπτυξη κύριων δραστηριοτήτων, με εκμετάλλευση ευκαιριών για μόχλευση παλαιότερων επενδύσεων για μεγιστοποίηση αξίας και ανάπτυξη της δραστηριότητας διεθνούς εμπορίας Ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, με δημιουργία σημαντικής παρουσίας στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου Ενέργειας και Φυσικού Αερίου Ασφαλής και προσαρμοσμένη πλήρως στα πιο σύγχρονα περιβαλλοντικά πρότυπα λειτουργία των μονάδων και περιβαλλοντικά φιλικές προδιαγραφές προϊόντων

Βελτιστοποίηση της εταιρικής διακυβέρνησης

Το πέμπτο μεγαλύτερο πάρκο ΑΠΕ στην Ευρώπη

 Στις 17 Φεβρουαρίου 2020, υπεγράφη συμφωνία για την εξαγορά χαρτοφυλακίου Φ/Β έργων συνολικής ισχύος 204MW στην περιοχή της Κοζάνης, από τη Γερμανική εταιρεία ανάπτυξης και κατασκευής ανανεώσιμων juwi. Το έργο, με την ολοκλήρωση της κατασκευής μέχρι το τέλος του 2021, θα αποτελεί το μεγαλύτερο πάρκο ανανεώσιμων στην Ελλάδα και θα συγκαταλέγεται στα 5 μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά της Ευρώπης. Η συναλλαγή επιταχύνει την επίτευξη του στόχου για 300MW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ, νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

Νέο μοντέλο λειτουργίας στο διυλιστήριο Ασπροπύργου

Στο τέλος Νοεμβρίου 2019 το διυλιστήριο Ασπροπύργου ολοκλήρωσε τη μετάβασή του στο νέο μοντέλο λειτουργίας για παραγωγή νέων προδιαγραφών ΙΜΟ, εξασφαλίζοντας τον εφοδιασμό των Ελληνικών λιμανιών με αποθειωμένα, υψηλής ποιότητας ναυτιλιακά καύσιμα.

Αποχώρηση από τη ΔΕΠΑ Υποδομών, διεκδίκηση  της συμμετοχής στη ΔΕΠΑ Εμπορίας

 Στις 20 Φεβρουαρίου 2020, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ενέκρινε τη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας με το ΤΑΙΠΕΔ αναφορικά με την από κοινού πώληση του συνολικού κεφαλαίου (65% ΤΑΙΠΕΔ – 35% ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ) της ΔΕΠΑ Υποδομών, που θα προκύψει από τη μερική απόσχιση των δραστηριοτήτων διανομής φυσικού αερίου του Ομίλου ΔΕΠΑ.

Ταυτόχρονα, εγκρίθηκε και η συμμετοχή της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στη διαγωνιστική διαδικασία πώλησης του 65% που θα κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, εταιρείας που θα προκύψει μετά την αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων του Ομίλου ΔΕΠΑ και θα περιλαμβάνει τις δραστηριότητες χονδρικής εμπορίας και παροχής ΦΑ. Η συμφωνία επιτρέπει στον Όμιλο την υλοποίηση της στρατηγικής του για έξοδο από τις δραστηριότητες διανομής και από μειοψηφικές συμμετοχές και την ανάπτυξη στην εμπορία ΦΑ.

Συνεχής επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό

 Στη διάρκεια του 2019, ο Όμιλος κατάφερε να διατηρήσει και να αυξήσει το συνολικό αριθμό εργαζομένων του σε 3.606 εργαζόμενους, από 3.481 το 2018, επενδύοντας ταυτόχρονα στην ασφάλεια και συνεχή εκπαίδευσή τους.

Αποτελέσματα και επιχειρηματικές εξελίξεις 2019

 Ικανοποιητική κερδοφορία του κλάδου διύλισης, λόγω υψηλών επιδόσεων των διυλιστηρίων και εκμετάλλευσης ευκαιριών στην τιμολόγηση αργών στην περιοχή, παρά τη σημαντική υποχώρηση των ενδεικτικών περιθωρίων και τα προβλήματα στον εφοδιασμό αργού στην Ανατολική Ευρώπη και Μεσόγειο.

Αύξηση συνεισφοράς Λιανικής Εμπορίας και διατήρηση της κερδοφορίας των Πετροχημικών σε υψηλά επίπεδα.

Εκδοση νέου Ευρωομολόγου ύψους €500 εκατ., με επιτόκιο 2%, το χαμηλότερο επίπεδο δανεισμού για τον Όμιλο για τουλάχιστον μια δεκαετία και βελτίωση των εμπορικών όρων, με παράλληλη αναχρηματοδότηση υφιστάμενων ομολογιών λήξης 2021, μέσω δημόσιας προσφοράς εξαγοράς.

Η συναλλαγή, σε συνδυασμό με επαναδιαπραγμάτευση όρων τραπεζικών δανείων, οδήγησε στην επιμήκυνση του μέσου όρου ωρίμανσης των δανειακών υποχρεώσεων και τη σημαντική μείωση του τρέχοντος κόστους δανεισμού, που συνολικά για το έτος υποχώρησε κατά 21%. Λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές αυτές εξελίξεις, αλλά και τις προοπτικές του Ομίλου, το Διοικητικό Συμβούλιο πρότεινε προς τη Γενική Συνέλευση τη διανομή  τελικού μερίσματος ύψους €0,25 ανά μετοχή, διαμορφώνοντας το συνολικό προτεινόμενο μέρισμα για το 2019 στα €0,50 ανά μετοχή.

Αποτελέσματα ανά επιχειρηματική δραστηριότητα Διύλιση, Εφοδιασμός και Εμπορία

 Τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA του κλάδου Διύλισης, Εφοδιασμού και Πωλήσεων ανήλθαν στα €76 εκατ. (-39%) το Δ’ Τρίμηνο του 2019. Η παραγωγή ανήλθε στους 3,2 εκατ. τόνους (-17%) και οι πωλήσεις σε 3,5 εκατ. τόνους (-15%), ενώ για το σύνολο του έτους στους 14,2 και 15,2 εκατ. τόνους αντίστοιχα. Το συνολικό τελικό περιθώριο διύλισης ΕΛΠΕ ανήλθε στα 8,6 δολάρια ανά βαρέλι στο Δ’ Τρίμηνο 2019, υπεραποδίδοντας σημαντικά έναντι των ενδεικτικών περιθωρίων. Πετροχημικά: Τα Συγκρίσιμα EBITDA ανήλθαν στα €20 εκατ. (-9%) στο Δ’ Τρίμηνο 2019, καθώς οι λειτουργικές επιδόσεις και η αυξημένη καθετοποίηση με το διυλιστήριο Ασπροπύργου περιόρισαν την επίπτωση των χαμηλών διεθνών περιθωρίων πολυπροπυλενίου.

Εμπορία: Στην Εγχώρια Εμπορία, η βελτίωση επιδόσεων στον κλάδο Λιανικής και Αεροπορικών καυσίμων οδήγησε τα Συγκρίσιμα EBITDA Δ’ Τριμήνου στα €3 εκατ. με το 2019 στα €49 εκατ. (+14%). 

Στη Διεθνή Εμπορία, η καλύτερη λειτουργία και η αριστοποίηση εφοδιασμού είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση του Συγκρίσιμου EBITDA Δ’ Τριμήνου στα €15 εκατ. (+44%), οδηγώντας το αντίστοιχο αποτέλεσμα για το 2019 στα €56 εκατ. (+11%).

Συμμετοχές: Η συνεισφορά της ΔΕΠΑ και των θυγατρικών της εταιρειών στα ενοποιημένα Καθαρά Κέρδη του Ομίλου για το 2019, ανήλθε στα €21 εκατ. Το EBITDA της Elpedison διαμορφώθηκε στα €20 εκατ. για το 2019, σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με πέρυσι.