Νικος Παππάς: Του λέει κανείς ότι έχει πρόβλημα;

Του Γ. Λακόπουλου

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι εξ αρχής: Ο  Νίκος Παππάς, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός του δεν έχει καμία νομική επιβάρυνση εναντίον του: δεν   ακολουθεί τα ίχνη του κανένας εισαγγελέας, δεν  διώκεται για τίποτε, δεν υπάρχει «φάκελος» κακοδιαχείρισης εκ μέρους του σε καμία δημόσια αρχή.

Ωστόσο ο Νίκος Παππάς από εμβληματική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ έγινε πρόσωπο που βρίσκεται συχνά κάτω από κάθε γκρίζα πέτρα που σηκώνεται, για το ένα ή τον άλλο λόγο. 

Για παράδειγμα κατά τη διαχείριση των διαγωνισμών για την νομιμοποίηση του τηλεοπτικού τοπίου -την οποία πέτυχε- συνδέθηκε με την, έτσι κι αλλιως κακόφημη, Καλογροτσιάδα.

Με την κατηγορία ότι προωθούσε για καναλάρχη έναν γνωστό και μη εξαιρετέο εργολάβο που… δεν είχε λεφτά.

 Στο ίδιο μέτωπο του αποδόθηκε παρασκηνιακή παρέμβαση -ως μη όφειλε-για διευκόλυνση του Καλογρίτσα από τον Βαγγέλη Μαρινάκη με… 20 εκατομμύρια ευρώ. Ποτέ δεν απάντησε.

Ο Παππάς βρέθηκε στην αντιπολιτευτική αιχμή του δόρατος της ΝΔ για τις σχέσεις του με τον σαλταδόρο Πετσίτη που κυκλοφορούσε με την κονκάρδα του στο Μέγαρο Μάξιμου. Χωρίς να τον αποδοκιμάσει ευθέως – παρά τις παροτρύνσεις… ακόμη και του Σκουρλέτη.

Ομοίως η αντιπολίτευση τον ενέπλεξε σε ιστορίες με αγρίους της …Βενεζουέλας.

Τώρα υπάρχει παραδοχή ότι ως υπουργός κάλεσε στο Μέγαρο Μάξιμου έναν άλλο υπουργό για να διευθετηθεί μία διένεξη  ανάμεσα σε εκδότη της Δεξιάς, με ένα εμπλακέντα στην λίστα Λαγκάρντ.

Στο κάδρο μπαίνει ο  Σαμαράς και η προεξόφληση μια εισαγγελικής απόφασης- και ξαφνικά από το πουθενά καλείται- έστω καταχρηστικά- στην Προανακριτική για τον Παπαγγελόπουλο.

Δεν είναι απαραιτήτως υπεύθυνος γι’ όλα αυτά. Αλλά εμφανίζεται ως πρωταγωνιστής- εκεί που δε θα περίμενε κανείς για αριστερό κόμμα.

Ασφαλώς οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τσίπρα τα παραφουσκώνουν. Αλλά είναι δουλειά υπουργού αυτά που του αποδίδονται, χωρίς μάλιστα να βγαίνει από τα ρούχα του και να τυλίγει σε μια κόλλα χαρτί όσους του επιτίθεται, τόσα χρόνια τώρα;

Κακά τα ψέματα.  Είναι κουφός στην Κουμουνδούρου όποιος δεν ακούει τη «βουή του πλήθους» για τον πρώην υπουργό. 

Κανείς πρωθυπουργός, ή υποψήφιος πρωθυπουργός δεν θα ήθελε ως “δεξί χέρι” του κάποιον με αυτή τη βουή.

Ο Νίκος Παππάς έγινε γνωστός στο πανελλήνιο ως πανέξυπνος φίλος του  Αλέξη Τσίπρα που κλήθηκε από την Εσπερία, για να αναλάβει το γραφείο του, όταν πήρε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κινήθηκε δίπλα του στην πορεία προς τη διακυβέρνηση -και συνέβαλε σ’ αυτή. Ήταν μαζί του σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της πρωθυπουργικής θητείας του.

Ίσως γι’ αυτό, ίσως γιατί ο ίδιος έκανε λάθη, ίσως γιατί υποτίμησε τις ικανότητες -ή την δολιότητα- των αντιπάλων του Τσίπρα ο Νίκος Παππάς «κάηκε», ως σύμβολο της αριστερής πολιτικής μεταβολής του 2015.

Η πολιτική είναι σκληρή σ’ αυτές  τις περιπτώσεις. Οι προσλαμβάνουσες μετρούν, όχι η ουσία. Ακόμη και αν σε στοχοποιούν αδίκως.

Ο Νίκος Παππάς, υιός σπουδαίου πατρός, μόλις 44 ετών σήμερα, έξυπνος άνθρωπος και δραστήριος πολιτικός, τύπος οικείος και γήινος, έχει πρόβλημα.

Για την ακρίβεια δεν χωράει στο κάδρο της επιστροφής στη διακυβέρνηση ως  κεντρική φιγούρα του ΣΥΡΙΖΑ και πρωτίστως ως «άλτερ έγκο»  του Τσίπρα. 

Αν δεν αυτοπεριορισθεί θα μεταφέρει την τοξικότητα που του έχουν προσάψει οι αντίπαλοί του και τελικά θα αναγκαστούν να τον παραγκωνίσουν οι Συριζαίοι. Αυτό λέει η πολιτική προϊστορία.