Αλλαγή κλίματος: Ο Τσίπρας στην καλύτερη στιγμή του, ο Μητσοτάκης στην χειρότερη

 Του Γ. Λακόπουλου

Να αρχίσουμε με ένα στοίχημα. Όποιος θέλει μπορεί να ποντάρει στα σίγουρα ότι τις επόμενες μέρες  θα εμφανισθούν δημοσκοπήσεις που θα δείχνουν ότι η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει -υπέρ της …ΝΔ!

Ένα περίεργο πράγμα: όσο ο Τσίπρας αθροίζει επιτυχίες, κύρος και αναγνώριση και όσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτυγχάνει στα στοιχειώδη, απομονώνεται και απογοητεύει,  τόσο η διαφορά μεγαλώνει υπέρ του Μητσοτάκη.

Είναι το συνηθισμένο τρικ της ΝΔ να αντιδρά μετά από κάθε πολιτικό στραπάτσο. Μόνο που πλέον είναι ανέκδοτο: στο τέλος ακόμη και η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτυπωθεί δημοσκοπικά ως άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ τη ΝΔ. 

Αλλά να περάσουμε και στα σοβαρά. Ακόμη και οι πιο κακόπιστοι πολιτικοί παρατηρητές παραδέχονται ότι τα τελευταία 24ωρα το πολιτικό κλίμα άλλαξε δραστικά, υπέρ της κυβέρνησης. Οι πρώτοι που το διέκριναν είναι τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ και προσπαθούν να περιορίσουν τις συνέπειες  σε βάρος της ΝΔ.

Η συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην Έλλη Στάη και η διήμερη παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα δημιούργησαν νέα δεδομένα στην πολιτική σκηνή. Από αυτά  αναδεικνύεται ευκρινώς ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή του και έχει ακόμη περιθώρια, ενώ  ο Κυριάκος Μητσοτάκης  κατεβαίνει διαρκώς τη σκάλα του κακού – κι αυτός έχει κι άλλα περιθώρια.

Κάνοντας ταμείο για το 48ωρο που περιλαμβάνει την συνέντευξη Τσίπρα και την επίσκεψη Μέρκελ προκύπτουν τα εξής για τους μονομάχους της πολιτικής σκηνής:

Ο Τσίπρας ανοίγει τα χαρτιά του

 -Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε μια ακόμη διεθνή επικύρωση για την πολιτική του. Όλοι τώρα του αναγνωρίζουν ότι έβγαλε τη χώρα από το Μνημόνιο και την ωθεί στην ανάπτυξη και την οριστική έξοδο της  ελληνικής οικονομίας από την κρίση.

Η τόλμη που επέδειξε με τη Συμφωνία των Πρεσπών επιβραβεύεται πανταχόθεν και κατοχυρώνει τα ελληνικά συμφέροντα. Αυτό γίνεται ορατό  από τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού, καθώς με την κύρωση της συμφωνίας και από την ελληνική Βουλή λήγει η εκκρεμότητα που ταλάνισε τη χώρα για δεκαετίες.

Με την τηλεοπτική του εμφάνιση ο πρωθυπουργός  ανανέωσε το προσωπικό του ιμπέριουμ, αποσαφήνισε πλήρως την πολιτική και τις επιλογές του στη συγκυρία και τράβηξε πλήρως το χαλί κάτω από τα πόδια του αντίπαλου του.

Το μόνο βαρίδι στην ανοδική πορεία του Τσίπρα είναι το πρόβλημα Καμμένου για το οποίο αναμένεται να πει την τελευταία λέξη του στα επόμενα 24ωρα. Πρωτίστως με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού -όπως ελπίζουν οι δημοκρατικοί πολίτες. Ήτοι  με αποπομπή του από το υπουργικό Συμβούλιο για να λήξει και αυτή η εκκρεμότητα που ταλανίζει τη πολιτική ζωή.  Για τη συνέχεια μίλησε ο ίδιος στη συνέντευξή  του στη Στάη.

Το ενδεχόμενο να πέσει η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά περιορισμένο. Και πάντως δεν θα πέσει για το Μακεδονικό.  Αντίθετα  μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία  χωρίς τον Καμμένο, ως πιο φυσιολογική, θα διαμορφώσει όρους σύγκλισης των δημοκρατικών δυνάμεων,  όποια στιγμή και αν προκύψουν οι εκλογές. Αυτή η προοπτική είναι ο εφιάλτης της ΝΔ και την ξορκίζει διαρκώς.

Και ο Κυριάκος αυτοκτονεί

-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται πλέον σε περιδίνηση και η επίσκεψη Μέρκελ το ανέδειξε.  Ήδη με τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης -που …ψηφίζει και ο ίδιος -είχε χάσει την ατζέντα  των υποσχέσεων με τις οποίες σκόπευε να πάει στις εκλογές, καθώς όσα ο ίδιος θα έταζε να κάνει σε… δυο χρόνια, η κυβέρνηση τα κάνει τώρα.

Στο Μακεδονικό η διεθνής απομόνωση του είναι πλήρης και η εμφάνισή  του μετά τη συνάντηση που είχε με την Καγκελάριο ήταν αξιοθρήνητη. Ουσιαστικά ο πρόεδρος της ΝΔ αυτοκτόνησε ενώπιον της  Γερμανίδας συνομιλήτριάς του και κατέταξε τον εαυτό του στην εθνικιστική μειοψηφία της χώρας και της Ευρώπης. Του γυρίζει την πλάτη μέχρι και ο Βέμπερ, ενώ από τους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έρχονται αποκαλύψεις για τη διγλωσσία του.

Χωρίς αναγνώριση, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς διεθνή ερείσματα και χωρίς πολιτική, κλείνεται περισσότερο στο καβούκι του και αυτό αφήνει περιθώριο στην περαιτέρω μετατόπιση της ΝΔ  προς τα δεξιά με πρωταγωνιστή τον Άδωνι Γεωργιάδη. Ο αντιπρόεδρος ασκεί δική του πολιτική, παρακάμπτει τον Μητσοτάκη και διατυπώνει τις  προσωπικές του ιδέες  ακόμη και στη Βουλή ως κομματικές θέσεις.

Με δεδομένη την απόσταση του Κυριάκου από τις βασικές συνιστώσες της ΝΔ – Καραμανλικοί, Ντορικοί, Σαμαρικοί- η παράκαμψή του από τον Γεωργιάδη τον οδηγεί  σε ορατή εσωκομματική απομόνωση, που  αναμένεται να εξελιχθεί σε εσωκομματική κρίση, στην πορεία προς τις εκλογές και τη κατάρτιση των ψηφοδέλτια.

Ποτέ άλλοτε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν βρισκόταν σε τόσο δύσκολη θέση λίγο πριν στηθούν οι κάλπες. Έχουν αποτύχει όλες οι προβλέψεις  του, ακυρώνονται οι πολιτικές θέσεις του, αναδύεται η ευρωπαϊκή καραντίνα του, καταδεικνύονται οι ελλείψεις του. Η προσπάθειά του να αντιδράσει δημοσίως με σπασμωδικές κινήσεις και φραστικές ακρότητες, μοιάζει με δίχτυ που τον τυλίγει όλο και περισσότερο.

Η Φώφη στο περιθώριο, ο Σταύρος καταλύτης

Σ’ αυτό το σκηνικό ραγδαίας μεταβολής του πολιτικού κλίματος αποδείχθηκε η προσωπική ανεπάρκεια της Φώφης Γεννηματά στο χειρισμό μεγάλων θεμάτων. Χάνει διαρκώς έδαφος και αδυνατώντας να παρακολουθήσει τις εξελίξεις περιορίζεται σε ατάκες περιθωριακού χαρακτήρα.

Στο Κινάλ εν τω μεταξύ αναδύεται μια δεύτερη πολιτική γραμμή την οποία εκπροσωπεί πρωτίστως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος που παραμένει συνεπής στις θέσεις του και στέλνει μήνυμα υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και ταυτόχρονα υπέρ της δημοκρατικής συνεργασίας, με αντιδεξιό  πρόσημο.

Την ίδια στιγμή αναδεικνύεται ο ρόλος του Σταύρου Θεοδωράκη που τάσσεται υπέρ της Συμφωνίας παρά τις αντιρρήσεις των εκπροσώπων του… Μητσοτάκη στο Ποτάμι. Στην πραγματικότητα ο Θεοδωράκης εξελίσσεται σε καταλύτη στην πορεία συγκρότησης ενός ευρύτερου αντιδεξιού μετώπου που θα επιδιώξει προεκλογικές συγκλίσεις των κομμάτων της δημοκρατικής παράταξής και στόχο την μετεκλογική διακυβέρνηση από τη Κεντροαριστερά με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.