Η κυπριακή ταινία «Η ιστορία της Πράσινης Γραμμής»

Η κυπριακή ταινία «Η ιστορία της Πράσινης Γραμμής» του Πανίκου Χρυσάνθου, η οποία είναι συμπαραγωγή Κύπρου και Ελλάδας και υποστηρίχτηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, το ευρωπαϊκό ταμείο Eurimages, την ΕΡΤ, το ΡΙΚ και το πρόγραμμα Media, θα προβληθεί, στις 17 Ιανουαρίου στον κινηματογράφο Αλκυονίς, στην Αθήνα. Η ταινία γυρίστηκε εξολοκλήρου στην Κύπρο και ειδικά στην πράσινη γραμμή («νεκρή ζώνη») της Λευκωσίας. Παίζουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ηθοποιοί.

Είναι μια ιστορία της «νεκρής ζώνης». Ο Κύπρος, ένας Ελληνοκύπριος στρατιώτης, που στέλνεται να υπηρετήσει στην «πράσινη γραμμή» της Λευκωσίας, ανακαλύπτει ότι ένας από τους απέναντι στρατιώτες, ο Μουράτ, μένει στο σπίτι του. Ο πόλεμος ανάγκασε και τους δυο να μετακινηθούν – τον Κύπρο από το βορρά στο νότο και τον Μουράτ από το νότο στο βορρά. Όταν ο Μουράτ πάει με άδεια στο χωριό, φέρνει στον Κύπρο ένα δώρο από το σπίτι του, μια οικογενειακή φωτογραφία, η οποία ξυπνά τα φαντάσματά του. Στη φωτογραφία απεικονίζονται ο σκοτωμένος του πατέρας και η κοπέλα, που αγαπούσε. Όταν ο Μουράτ του προτείνει να κάμουν από ένα κρυφό ταξίδι ο καθένας στην «άλλη πλευρά», ο Κύπρος δέχεται χωρίς να σκεφτεί τις συνέπειες.

Στους κύριους ρόλους οι ηθοποιοί Μιχάλης Σοφοκλέους, Τζιχάν Ταριμάν, Ματίας Λιρ, Μαρία Μουστάκα, Ανδρέας Τσουρής, Θεόδωρος Μιχαηλίδης, Μπαρίς Ρεφίκογλου, Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, Γιάννα Λευκάτη, Δημήτρης Ξύστρας, Ερντογάν Καβάζ, Αντρέας Αργυρίδης, Σκεύος Πολυκάρπου και Σίμος Τσιάκκας. Η φωτογραφία είναι του Νίκου Καβουκίδη, η μουσική του Μιχάλη Χριστοδουλίδη, το μοντάζ του Κύρου Παπαβασιλείου, ο ήχος του Ντίνου Κίττου, τα κοστούμια της Κικής Μήλιου και η σκηνογραφία του Πάρη Μανώλη.