Κώστας Καραμανλής: Εγκαίνια

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Πράγματι, ο Κώστας Καραμανλής δεν δήλωσε γιατί αποχωρεί τώρα – το δείχνει όμως από μόνη της η αποχώρηση: ισοδυναμεί με εγκαίνια της μετά Μητσοτάκη εποχής.

Ενδεχομένως η δήλωση αποχώρησης – από τη Βουλή, όχι από το δημόσιο βίο – του Κώστα Καραμανλή, δεν ικανοποίησε όσους πιστευτούν ότι είναι καιρός να κλείσει τους λογαριασμούς του Καραμανλισμού με την οικογένεια που καταλύει τις ιδρυτικές παρακαταθήκες της ΝΔ.

-«Αν έλεγε γιατί αποχωρεί τώρα, η πράξη του θα ήταν ολοκληρωμένη και οι πολιτικές της συνέπειες αποφασιστικές», έγραψε ο ημέτερος Θαν. Τσεκούρας.

Είναι εμφανές ότι ο Καραμανλής πήγε μέχρι εκεί που ήθελε ο ίδιος να πάει, σ’ αυτή τη φάση: ως τον ευπρεπή διαχωρισμό της πορείας του από τον Μητσοτάκη -περί αυτού πρόκειται.

Γι αυτό και η κομπανία Mitsotakis and friends επιχειρεί ήδη να καλουπώσει την αποχώρησή του από τη Βουλή στα όρια της κουτοπόνηρης πρωθυπουργικής δήλωσης, ότι ο απειλών παραμένει στο πλευρό του..

Ο Καραμανλής απλώς κατοχύρωσε τρία πράγματα.

Πρώτο. Την ευχέρεια να κινείται εφεξής αποκλειστικά στο επίπεδο της Παράταξης, αφού η ΝΔ ως κόμμα, μάλλον τον έβλαψε.

Άλλα είχε κατά νου όταν αποδέχθηκε τις πιέσεις της δημογεροντίας να τη βγάλει από την ανυποληψία που την είχε καταδικάσει το σημιτικό ΠΑΣΟΚ.

Δεύτερο. Αποκήρυξε εμπράκτως «μουσαφιραίους», ακροδεξιούς και ανεμομαζώματα, που αποτελούν σήμερα την κυβερνητική και κομματική ΝΔ. Δεν θα ανήκει πλέον στην ίδια Κ.Ο. μαζί τους.

Τρίτο. Κλείδωσε την άσπιλη παρακαταθήκη ενός πολιτικού, του οποίου η σταδιοδρομία κρίθηκε ότι στις λειψές αποδώσεις των κυβερνήσεων του, αλλά στην άρνηση να συμμορφωθεί σε υποδείξεις .

Ούτε των υπερατλαντικών επικυρίαρχων, που ήθελαν να ορίζουν τον εξωτερικό προσανατολισμό της χώρας.

Ούτε των εγχώριων οικονομικών και μιντιακών παραγόντων, που χειραγωγούσαν την πολιτική ζωή μετά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Τους παρέδωσε στην δημόσια περιφρόνηση ως «νταβατζήδες», έγιναν εχθροί του και τον νίκησαν- με συνδρομή και μελών των κυβερνήσεών του.

Μάλλον καλοδεχούμενη ήττα, που συνδέεται με το σθένος να πεις στον Λαμπράκη, ότι για τα θέματα του Μεγάρου Μουσικής αρμόδιος είναι ο υφυπουργός Τατούλης και όχι ο Πρωθυπουργός.

Ή με το θάρρος να ξεκόψεις στον Μπους ότι θα βάλει τη FYROM στο ΝΑΤΟ την ημέρα και με τον τρόπο που ήθελε – και στους απεσταλμένους του ότι σχέσεις της Ελλάδας – Ρωσίας, αποφασίζονται στην Αθήνα.
Δεν καλοπέρασε. Ένας στρατός διατεταγμένων στην κρεατομηχανή πολτοποίησης της πολιτικής, προσπαθεί ακόμη να τον απομειώσει – με ευτελείς τρόπους.

Ο Καραμανλής έφυγε από την κυβέρνηση, όπως φεύγουν οι πρωθυπουργοί που σέβονται τον εαυτό τους: με εκλογές.

Φεύγει από τη Βουλή έχοντας την αναγνώριση πολιτών και πέραν της παράταξής του.

Πράγματι, δεν δήλωσε γιατί αποχωρεί τώρα- το δείχνει όμως από μόνη της η αποχώρηση: ισοδυναμεί με εγκαίνια της μετά Μητσοτάκη εποχής.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR