Κώστας Τζαβάρας: Φωτογραφίες

Toυ Γ. Λακόπουλου

Οι καλύτεροι κυβερνητικοί προπαγανδιστές ανέλαβαν να τον αποδομήσουν και κυρίως να τον μειώσουν.

Μερικοί του την είχαν φυλαγμένη από τότε που στραπατσάρισε όσους πήγαν να του πουλήσουν πνεύμα σ’ ένα κανάλι. Και τι δεν λένε … «Αφόρητος λαϊκισμός», «Φεύγει από την πολιτική επειδή δεν του έκαναν ρουσφέτι»- και στην πιο σοφιστικέ εκδοχή τον μέμφονται για «πολιτικό σαμποτάζ».

Ωστόσο οι κατήγοροι του βουλευτή Ηλείας Κώστα Τζαβάρα δεν είπαν είναι ποιος είναι και γιατί ακριβώς δεν προτίθεται να πολιτευτεί εκ νέου με τη ΝΔ – όσο έχει επικεφαλής τον Μητσοτάκη τουλάχιστον.

Το πρώτο που θα εκπλήξει πολλούς είναι το βιογραφικό του: μετα τη Νομική Αθήνας, δύο μεταπτυχιακά και δύο πτυχία στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και την Κοινωνιολογία στη Γαλλία. Μιλάει πολύ καλά γαλλικά και αγγλικά, βγαίνει βουλευτής από το 2007, υπήρξε υπουργός Πολιτισμού και θεωρείται από τους καλυτέρους ρήτορες της Βουλής.

Με όλα αυτά, πολιτικό παλαιάς κοπής δεν τον λες.

Ισως ο σπουδαιότερος τίτλος είναι αυτό που ψιθύρισε τον Νοέμβριο του 2009 ο Αδαμάντιος Πεπελάσης στον διπλανό του , σε ένα πάνελ στη γενέτειρα του τη Γαστούνη που τον τιμούσε- παρόντος του Κώστα Τζαβάρα: «Δεν έχω γνωρίσει πιο έντιμο πολιτικό από αυτόν».

Από το ψηφοδέλτιο δεν φεύγει γιατί το υπουργείο Παιδείας νομοθέτησε και το Πανεπιστήμιο Πάτρας, αποφάσισε να κλείσει το τμήμα Γεωπονίας Αμαλιάδας – όπως του καταλόγισαν.

Αντίθετα δήλωσε ότι «προσυπογράφει και συμφωνεί» με τον εξ ορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη από την κυβέρνηση.

Αντέδρασε γιατί το έκαναν πριν διαμορφωθεί αυτός ο χάρτης και μόνο για μια περίπτωση.

Η διαμαρτυρία του δεν ηταν παλαιοκομματική, αλλα τεκμηριωμένη. Κυρίως ήταν έμπρακτη.

Έκτοτε, όπως είπε ο ιδιος «επιδιώκουν να με διαβάλουν ως πρόσωπο, να με στιγματίσουν δημοσίως ως λαϊκιστή και τοπικιστή βουλευτή, άρα ως αντι-μεταρρυθμιστή».

Δεν τους χαρίστηκε – ουτε καν στην κολαούζο της Κεραμέως, από το, σε παρακμή, σημιτικό μπλοκ του «εκσυγχρονισμού». Αντίθετα χτύπησε στο κέντρο του σχηματισμού των επικριτών του.

«Μπορεί να αποφοιτήσεις από το Χάρβαρντ και να είσαι αμόρφωτος», ή «η χειρότερη μορφή του λαϊκισμού μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι ο μεταρρυθμιστικός λαϊκισμός».

Πολλοί είδαν τις λέξεις του να σχηματίζουν το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν διανοήθηκε να σηκώσει το γάντι. Ίσως αργότερα.

Ως τότε όμως ο Κώστας Τζαβάρας προλαβαίνει να πει κάποια πράγματα που βάζουν την έννοια της πολιτικής στην υγιή βάση της

Όπως: «Να σκεφτούμε τη σημασία που έχει για το μέλλον της Δημοκρατίας οι πολιτικοί να ξαναγίνουν υπάλληλοι της Ιστορίας και να μην λειτουργούν ως υπάλληλοι συμφερόντων».

Με μόλις 25 λέξεις, τόσες πολλές φωτογραφίες…