Λάμπης Ταγματάρχης. Ο απόλυτος επαγγελματίας.

Λάμπτης Ταγματάρχης. (Photo απο το : ethnos.gr)

Του Γ. Λακόπουλου.

  Η δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση της θέσης του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ που δημοσιεύτηκε στην Ανοικτή Διακυβέρνηση και τη Διαύγεια απαιτούσε: <προηγούμενη εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ και της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, γνωστική και επαγγελματική συνάφεια, διοικητική επάρκεια>.
Οποιαδήποτε σοβαρή αναζήτηση μάνατζερ για τηλεοπτικό δίκτυο με αντικειμενικά κριτήρια θα κατάληγε σε ένα πρόσωπο: τον Λάμπη Ταγματάρχη.

Κανείς από όσους ενδιαφέρθηκαν δεν μπορούσε να τον ανταγωνιστεί: δεκαετίες δημοσιογραφικής δουλειά σε αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά ,προϋπηρεσία σε μεγάλες ελληνικές και πολυεθνικές εταιρίες , καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και …. προϋπηρεσία στην ίδια την ΕΡΤ.
Η θητεία του ως διευθύνων σύμβουλος το διάστημα 2010-2012  είχε θετικό πρόσημο:  έβαλε τα πράγματα σε σειρά, είχε πλεόνασμα , αλλάξει δομές και ανέβασε την τηλεθέαση. Άσχετα αν ύστερα ήλθαν οι μέλισσες….
Έτσι στα 58 του ένας από τους <γερόλυκους> της ελληνικής τηλεόρασης επιστρέφει στα παλιά λημέρια. Η τοποθέτηση του στην ΕΡΤ είναι κατά κάποιο τρόπο κυβερνητική απάντηση σε όσους περίμεναν στη γωνία τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά για να του χρεώσουν ότι τοποθετεί κάποιον κομματικό για να ελέγχει το μαγαζί.
Ο Ταγματάρχης δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ –ούτε κάτι άλλο-και δεν είναι κι από αυτούς που ελέγχονται. Είναι ο απόλυτος επαγγελματίας. <Δεν έγινε ποτέ παρέμβαση ,με είχαν λίγο από φόβο> είπε για την προηγούμενη θητεία του στην ΕΡΤ- στην οποία δεν έλλειψαν οι συγκρούσεις και οι εντάσεις.

.
Τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρώην στελέχη της ΕΡΤ, έσπευσαν να εκφράσουν την …ανησυχία τους για την επιστροφή του Ταγματάρχη- διαμαρτυρόμενοι γιατί δεν ρωτήθηκαν σε καμία φάση της διαδικασίας.
Έτσι ,χωρίς να το θέλουν, επιβεβαίωσαν την αμεροληψία του Παππά και την αντικειμενικότητα της διαδικασία που κατάληξε στον Ταγματάρχη. Μια κομματική προτίμηση δεν θα περνούσε από τη συγκατάθεση των ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκαν στη Βουλη ακριβώς λογά της ΕΡΤ; .
Αυτό όμως ήταν στοίχημα για την κυβέρνηση. Το στοίχημα για τον επανακάμψαντα Διευθύνοντα Σύμβουλο είναι να δημιουργήσει ένα σύγχρονο τηλεοπτικό δίκτυο, ανταγωνιστικό, κερδοφόρο και πριν από όλα , χωρίς την παραδοσιακή ροπή προς την εύκολη κατανάλωση ης κυβερνητικής προπαγάνδας.
Το ζητούμενο για την ΕΡΤ δεν είναι το είδος του  πολιτικού επιχρωματισμού της ειδησεογραφίας της, αλλά η ικανότητά της να ανταποκριθεί στο ρόλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Αυτό μπορεί να επιχειρηθεί στο πλαίσιο που έχει θέσει και δεν είχε την ευκαιρία να υλοποιήσει ο Ηλίας Μόσιαλος- που είχε ταυτόχρονα οραματική και τεχνοκρατική προσέγγιση στο ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης: οι αλλαγές στην ΕΡΤ πρέπει να είναι μέρος του συνολικού πακέτου αλλαγών στο Χίο των ΜΜΕ.
Πρακτικά ο στόχος είναι να παράγει πλουραλιστικό , έγκυρο και ποιοτικό πρόγραμμα και ταυτόχρονα να είναι βιώσιμη. Αυτό μπορεί να το επιχειρήσει μόνο ένας μάνατζερ και ποτέ ένας κομματικός επιστρεμμένος.

Όλοι λένε ότι ο Ταγματάρχης μπορεί να στηρίζεται στον νέο πρόεδρο της ΕΡΤ καθώς ο Διονύσης Τσακνής δεν είναι από αυτούς που χειραγωγούνται. Ωστόσο οι συνθήκες είναι πολύ πιο δύσκολες από τότε που ο ένας από τα πρώην <κακά παιδιά> ( ο άλλος ήταν ο Θανάσης Λάλας) ανέβηκε στην Αγία Παρασκευή .
Τώρα πρέπει να χτίσει εξ αρχής και οι πάντες περιμένουν να δουν το αποτέλεσμα; η νέα ΕΡΤ θα πραγματικά δημόσια ραδιοτηλεόραση, ή θα είναι σαν την παλιά ΕΡΤ με το <κόκκινο> στη θέση το < γαλάζιου> ή του <πράσινου.
Θα πετύχει σ αυτό που αναλαμβάνει, ή τον ξεπερνάει καθώς ήδη απέναντί του βρίσκονται όχι μόνοι οι παλιοί επικριτές του, αλλά και οι καινούργιοι; Οι αντιδράσεις για την επιστροφή του ,ιδίως των συνδικαλιστών, είναι σκληρές και θα συνεχιστούν στην πράξη..
Η απάντηση είναι απλή: αφού τη δουλειά την ξέρει, εξαρτάται από το πόσο ελεύθερος θα είναι. Αλλά την ελευθερία δεν σου τη δίνει κανείς. Σαν επαγγελματίας με επιτυχή σταδιοδρομία ο Ταγματάρχης ξέρει αυτό που έλεγε ο Καναδός συγγραφέας Μπράιαν Τρέησι: <Πόσο ελεύθερος είσαι είναι ευθέως ανάλογο με τον αριθμό των  εναλλακτικών λύσεων που έχεις στη διάθεσή σου>