Λουκάς Παπαδήμος: Ποιος είναι ο στόχος των τρομοκρατών

Του Παντελή Ζαγοριανίτη

Ο Λουκάς Παπαδήμος, σε ηλικία 70 ετών, αποτελεί ίσως μια από τις πλέον κομβικές προσωπικότητες της σύγχρονης πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου κατέχοντας θέσεις κλειδιά τα τελευταία 23 χρόνια, με αποκορύφωμα της πρωθυπουργική του θητεία από το Νοέμβριο του 2011 έως και το Μάιο του 2012.

Βρέθηκε σε κορυφαίες θέσεις σε κρίσιμες περιόδους και οι αποφάσεις του προφανώς έχουν διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό της σημερινή εικόνα της χώρας. Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ως προσωπική επιλογή του Ανδρέα Παπανδρέου, από το 1994 έως και το 2002, ήταν στη θέση αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας της Ελλάδας για την είσοδό της στη ζώνη του Ευρώ, με αδιάψευστο μάρτυρα την ιστορική πλέον φωτογραφία μπροστά από το ΑΤΜ, δίπλα στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, την ώρα που εκταμιεύει τα πρώτα ευρώ, ξημερώματα της 1ης Ιανουαρίου του 2002, όταν όλη η υπόλοιπη Ελλάδα έκανε πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν.

Στη συνέχεια «μετακόμισε» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπου παρέμεινε έως το 2010, καταλαμβάνοντας μάλιστα την κρίσιμη θέση του αντιπροέδρου. Η θητεία του συνέπεσε με την οικονομική άνθηση της Ελλάδας, αλλά και με την καταστροφή που ακολούθησε.

Το 2010 τοποθετήθηκε άμισθος οικονομικός σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Από τη θέση αυτή διαπραγματευόταν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το δανεισμό της Ελλάδας, στα πλαίσια της κρίσης χρέους της χώρας

Η παραίτηση του Παπανδρέου τον έφερε στη θέση του πρωθυπουργού της Ελλάδας. Μετά από έντονο παρασκήνιο, στις 10 Νοεμβρίου 2011 το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, με τη συμμετοχή εκτός του ίδιου του κ. Παπανδρέου, των κυρίων Αντώνη Σαμαρά και Γιώργου Καρατζαφέρη, αποφάσισε να τον καλέσει να σχηματίσει κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιήσει τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου και την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με αυτές.

Την ίδια ημέρα έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και ορκίστηκε πρωθυπουργός στις 11 Νοεμβρίου 2011. Η κυβέρνηση του έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 255 βουλευτές στις 16 Νοεμβρίου και την αποτελούσαν από 35 στελέχη του ΠΑΣΟΚ, 6 της ΝΔ και 4 του ΛΑΟΣ.

Η θητεία του συνδέθηκε με το PSI το κούρεμα του ελληνικού χρέους που διαχειρίστηκε ο τότε αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στις 7 Μαΐου 2012, την επομένη των βουλευτικών εκλογών, ο Λουκάς Παπαδήμος έθεσε στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας την παραίτηση της Κυβέρνησής του, η οποία συνέχισε να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι το διορισμό της νέας. Στις 16 Μαΐου 2012 απαλλάχθηκε των καθηκόντων του, εν όψει του διορισμού ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού, του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτη Πικραμμένου.

Η επιλογή του Λουκά Παπαδήμου ως στόχου δολοφονικής επίθεσης, άγνωστων προς το παρόν τρομοκρατών, μόνο τυχαία δεν μπορεί να είναι, όπως αποδεικνύουν όλα τα προσημειούμενα. Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα από ορισμένες πλευρές ακουγόταν και πάλι το όνομά του ως του ανθρώπου που θα μπορούσε να κληθεί να… ξανασώσει την Ελλάδα. Άρα, η στόχευσή του αποτελεί καθαρή πράξη πολιτικής παρέμβασης.

Ο Λουκάς Παπαδήμος, μάλιστα, για ένα κομμάτι του ελληνικού λαού αποτελεί τον βασικό εκφραστή και εκπρόσωπο της νέας τάξης και της παγκοσμιοποίησης. Δεν είναι τυχαίο ότι στο διαδίκτυο, σε περιθωριακούς ιστότοπους γράφεται και αναπαράγεται η θεωρία ότι εργάζεται για σκοτεινούς κύκλους που αντίκεινται στα συμφέροντα της χώρας μας και του λαού. Η σχετική αυτή φιλολογία εδράζεται στο γεγονός ότι ο Λουκάς Παπαδήμος είναι από το 1998 είναι μέλος της Τριμερούς Επιτροπής (Trilateral Commission), που αριθμεί περίπου 350 κορυφαίους πολιτικούς και επιχειρηματίες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιαπωνία και τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ιδρύθηκε το 1973 με… παραγγελία του Ντέιβιντ Ροκφέλερ στον Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι και από τότε μαζί με τη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ και το Φόρουμ του Νταβός, συγκροτούν -σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες- τον πυρήνα της παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Ποιος είναι ο Λουκάς Παπαδήμος

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 11 Οκτωβρίου 1947, κατάγεται από τη Δεσφίνα Φωκίδας και αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών. Σπούδασε φυσική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), απ’ όπου αποφοίτησε το 1970, ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές ως ηλεκτρολόγος μηχανικός (1972) και πραγματοποίησε διδακτορικό στην οικονομολογία (1978). Παράλληλα εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ειδικός επιστήμων στο ΜΙΤ, υπό τον νομπελίστα καθηγητή Φράνκο Μοντιλιάνι, μαζί με τον νυν πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Το 1980 εργάστηκε ως οικονομολόγος στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Βοστώνης. Το 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος (1985 – 1993).

Το 1993 διορίστηκε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και τον επόμενο χρόνο διοικητής της Τράπεζας παραμένοντας μέχρι το 2002. Το ίδιο έτος ανέλαβε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θέση από την οποία αποχώρησε το 2010.

Έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (1994 – 1998), πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1993 – 1995) κ.α.

Παράλληλα με την επαγγελματική ακολούθησε και ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Την περίοδο 1975 – 1984 υπήρξε επίκουρος καθηγητής και στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ενώ το 1988 εκλέχθηκε καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα τελευταία χρόνια είναι επισκέπτης καθηγητής της δημόσιας πολιτικής στη σχολή διακυβέρνησης Κέντεντι του πανεπιστημίου του Χάρβαντ.

Το 2006 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ το 2017 διατελεί πρόεδρός της.

Το 1999 του απονεμήθηκε ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής από την Ελληνική Δημοκρατία.

Η ερευνητική εργασία και το συγγραφικό του έργο επικεντρώνονται σε θέματα μακροοικονομικής θεωρίας και πολιτικής, όπως η διάρθρωση και λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών, το πρόβλημα του στασιμοπληθωρισμού, η αποτελεσματικότητα των μέσων άσκησης νομισματικής πολιτικής και η οικονομική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι υπέρμαχος της αντιπληθωριστικής πολιτικής και υποστηρικτής του σκληρού ευρώ.

Ο Λουκάς Παπαδήμος είναι παντρεμένος με την Ολλανδέζα ζωγράφο Σάνα Ίνγκραμ και δεν έχουν παιδιά.