Μέση Ανατολή: Άνοιξαν οι πύλες της κόλασης – Γενικεύεται η σύρραξη – Εμπλοκή και της Χεζμπολάχ

Εκατοντάδες είναι οι νεκροί και χιλιάδες οι τραυματίες, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς τα ξημερώματα του Σαββάτου εναντίον του Ισραήλ, στην πιο σοβαρή κλιμάκωση της παλαιστινιακής αντίστασης στην ισραηλινή κατοχή, από τις μάχες μεταξύ της Χαμάς και του ισραηλινού στρατού, επί 11 ημέρες, το 2021, κι ενώ ο Ισραηλινός στρατός έχει περάσει στην αντεπίθεση.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ισχυρές εκρήξεις από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συγκλόνισαν τη Γάζα. Το Al Jazeera μετέδωσε ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς στην πόλη Μπέιτ Χανούν (βορειοανατολικά).

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας στη Γάζα αναφέρει ότι τουλάχιστον 313 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 2.000 έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής από τις ισραηλινές επιθέσεις. Οι τραυματίες μεταφέρονταν σε ερειπωμένα και ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία, με σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό, ενώ οι διακοπές της ηλεκτροδότησης επιδεινώνουν την κατάσταση.

Αιματηρές συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου νεαροί Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν με πέτρες σε ισραηλινούς στρατιώτες. Τέσσερις Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένας 13χρονος, σκοτώθηκαν στη διάρκεια των ταραχών.

Το ισραηλινό πυροβολικό έπληξε επίσης τον νότιο Λίβανο, ως απάντηση σε πυρά που προέρχονταν από αυτή την περιοχή, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του το πρωί της Κυριακής.

Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με όλμους και ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ και δήλωσε ότι είναι αλληλέγγυα με τους Παλαιστίνιους. Ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωση ότι η επίθεση είχε στόχο τρία φυλάκια, συμπεριλαμβανομένης μιας «τοποθεσίας ραντάρ» στην περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα, μια λωρίδα γης που κατέχει το Ισραήλ από το 1967 και που ο Λίβανος διεκδικεί ως δική του.

Πηγή: Al Jazeera

Ο Gideon Levy, δημοσιογράφος της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, δήλωσε στο Al Jazeera ότι αν η Χεζμπολάχ καταλήξει να συμμετάσχει στις συνεχιζόμενες κλιμακώσεις, τότε το Ισραήλ είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρή κρίση.

«Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα, όπου το Ισραήλ θα πρέπει να πολεμήσει σε δύο μέτωπα και ίσως σε τρία, αν μπει στο παιχνίδι η κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Αυτό είναι ένα νέο παιχνίδι και το Ισραήλ θα περάσει κάτι που δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν», δήλωσε.

Μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς χθες κατά την ευρείας κλίμακας επίθεση σκότωσαν περισσότερους από 250 Ισραηλινούς και απήγαγαν δεκάδες άλλους, μεταφέροντας ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για τη χειρότερη κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ πριν από 50 χρόνια.

Μάλιστα, ο ισραηλινός στρατός εκκενώνει ισραηλινούς οικισμούς στην περιοχή των συνόρων με τη Γάζα, μετά την επίθεση της Χαμάς, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του, ενώ κήρυξε απαγορευμένη ζώνη την περιοχή γύρω από την παράκτια λωρίδα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ορκίστηκε «εκδίκηση» για αυτήν τη «μαύρη ημέρα» στην ιστορία του εβραϊκού κράτους, όπως δήλωσε. «Η Χαμάς ξεκίνησε έναν σκληρό και μοχθηρό πόλεμο. Θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, αλλά το τίμημα είναι δυσβάσταχτο», τόνισε. «Η Χαμάς θέλει να μας σκοτώσει όλους. Είναι ένας εχθρός που δολοφονεί μητέρες και παιδιά στα σπίτια τους, στα κρεβάτια τους. Ένας εχθρός που απαγάγει ηλικιωμένους και παιδιά», συμπλήρωσε.

«Αυτό που συνέβη σήμερα δεν έχει ξανασυμβεί στο Ισραήλ και θα φροντίσω να μην συμβεί ποτέ ξανά. Ολόκληρη η κυβέρνηση στέκεται πίσω από αυτήν την απόφαση. Ο ισραηλινός στρατός θα χρησιμοποιήσει άμεσα όλες τις δυνάμεις του για να απενεργοποιήσει τις δυνατότητες της Χαμάς. Θα τους πλήξουμε μέχρι θανάτου, θα τους εκδικηθούμε για τη μαύρη μέρα που επέφεραν στο κράτος του Ισραήλ και στους πολίτες του», ανέφερε ακόμη.

Χαρακτηρίζοντας τη Γάζα ως την «πόλη του κακού», ο Νετανιάχου δήλωσε: «Όλα αυτά τα μέρη που κρύβεται η Χαμάς (…) θα τα μετατρέψουμε σε ερείπια». «Λέω στους κατοίκους της Γάζας: “φύγετε από εκεί τώρα γιατί θα επιχειρήσουμε παντού με όλη μας τη δύναμη”.

Χαμάς: Ο πόλεμος θα εξαπλωθεί

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Χαμάς εμφανίζεται σίγουρος πως η επίθεση που ξεκίνησε από τη Λωρίδα της Γάζας – έναν παλαιστινιακό θύλακα με πληθυσμό περίπου 2,3 εκατομμυρίων, αποκλεισμένο εδώ και 16 χρόνια – θα εξαπλωθεί στη Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ. Σε ομιλία του, ο Ισμαήλ Χανίγια διατύπωσε απειλές για το τέμενος Αλ Ακσά, καταγγέλλοντας τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Γάζας και τις πρωτοβουλίες για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και αραβικών χωρών. «Πόσες φορές σας προειδοποιήσαμε ότι οι Παλαιστίνιοι διαμένουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς εδώ και 75 χρόνια, ωστόσο αρνείστε να αναγνωρίσετε τα δικαιώματα του λαού μας;», δήλωσε μεταξύ άλλων.